Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Sacharoza – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Avatar placeholder
13.04.2021 14:47
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny cukrowej.
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. (123rf)

Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Jest dwucukrem zaliczanym do węglowodanów prostych. Można ją znaleźć w większości produktów spożywczych. Choć jej stosowanie jest powszechne, nadmierne spożycie szkodzi zdrowiu. Jakie są właściwości sacharozy? Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest sacharoza?

Sacharoza jest dwucukrem (disacharydem), który składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. Zalicza się ją do węglowodanów prostych. To związek chemiczny występujący naturalnie w roślinach. W niewielkiej ilości można ją znaleźć w warzywach, owocach i produktach zbożowych.

Pozyskuje się ją w procesie przemysłowego oczyszczania zburaków cukrowych i trzciny cukrowej. Produktem końcowym procesu produkcyjnego jest pozbawionym składników odżywczych, czysty węglowodan (cukier buraczany, cukier trzcinowy).

Sacharozę z trzciny cukrowej otrzymywano na Bliskim Wschodzie już w starożytności. Cukier wyrabiano także w Indiach i Chinach. Około IV wieku p.n.e. sprowadzono ja do Europy. Na początku cukier pojawiał się tylko Grecji. W Polsce sacharoza zaczęła być stosowana dosyć późno, bo na początku XIX wieku.

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Dziś sacharozę produkuje się w ponad stu krajach świata, a głównym surowcem do jej pozyskiwania jest trzcina cukrowa. W Polsce zdecydowanie bardziej powszechne jest otrzymywanie sacharozy z buraków cukrowych. Najwięksi producenci cukru to: Brazylia, Indie, Chiny, Tajlandia i Pakistan.

2. Właściwości i zastosowanie sacharozy

Sacharozę potocznie nazywa się cukrem i stosuje do słodzenia napojów, deserów i potraw. Substancja ma białą barwę, krystaliczną postać i słodki smak. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej inną właściwością jest jej szybka rekrystalizacja. Zdolność tworzenia kryształków cukru wykorzystuje się często w cukiernictwie do dekoracji wypieków.

Gdzie występuje sacharoza? Naturalnie występującą sacharozę można znaleźć w owocach, warzywach i produktach zbożowych. Jej najbardziej bogate źródła to:

Ze względu na swoje właściwości słodzące, sacharoza stosowana jest szeroko w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją do ciastek, czekolad, cukierków, batoników i wafelków, ciast czy płatków śniadaniowych, serków, deserów mlecznych i jogurtów owocowych, a także napojów.

Sacharoza jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. To składnik mydeł glicerynowych, peelingów czy produktów do depilacji.

3. Szkodliwość sacharozy

Sacharoza to słodki smak i energia dla mięśni. Spożywanie jej skutkuje zastrzykiem energii. Niestety ta szybko spada.

Sacharoza ma wysoki indeks glikemiczny (IG=68). Oznacza to, że jej spożycie powoduje gwałtowne podwyższenie poziomu cukru we krwi. Wartość energetyczna 1 g produktu wynosi 4 kcal. Trzeba również wiedzieć, że obecność cukru powoduje nagły wzrost insuliny z trzustki.

Sacharoza nie jest potrzebna osobom prowadzącym siedzący tryb życia, dlatego należy ją ograniczać, wykluczać i zastępować zdrowszymi słodzikami, takimi jak ksylitol, erytrytol czy stewia. Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie.

Czy sacharoza jest szkodliwa? Zdecydowanie tak. Zbyt duża ilość cukru w organizmie może doprowadzić do wielu poważnych chorób.

Skutki nadmiaru sacharozy to:

  • cukrzyca typu 2,
  • insulinooporność. To stan, w którym komórki stają się coraz mniej wrażliwe na działanie insuliny, co przekłada się na problemy z masą ciała i otłuszczeniem narządów wewnętrznych. Grozi cukrzycą,
  • nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej, nadwaga i otyłość. Nadwyżki cukru przekształcane są w trójglicerydy i magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej,
  • próchnica zębów,
  • artretyzm. Sacharoza nasila bóle stawów, gdyż podtrzymuje stany zapalne w organizmie,
  • miażdżyca naczyń krwionośnych, nadciśnienie, zawał i inne choroby układu krążenia, ponieważ spożywany w dużych ilościach cukier powoduje uszkadzanie naczyń krwionośnych,
  • hiperglicerydemia (zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi),
  • choroby serca,
  • problemy z trzustką,
  • starzenie skóry i organizmu. W skórze uszkodzeniu ulega kolagen i elastyna, a skóra staje się wiotka i skłonna do pojawiania się zmarszczek.

Na cukier trzeba uważać także dlatego, że działa uzależniająco. Po pierwsze powoduje bardzo silne wydzielanie dopaminy nazywanej hormonem szczęścia, po drugie aktywuje te same ośrodki w mózgu, które są działają podczas zażywania narkotyków.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze