Domowe sposoby na zaparcia - nawodnienie, dieta

Zaparcia do powszechna dolegliwość, za którą najczęściej odpowiadają niezdrowe nawyki żywieniowe. Nie każdy wie, że istnieją liczne domowe sposoby na zaparcia i stosowanie leków przeczyszczających nie jest już konieczne.

1. Domowe sposoby na zaparcia - ważna jest dieta

  • Nawodnienie – dzienna norma to napojów to przynajmniej 2 litry wody. Należy pić wodę niegazowaną, soki i nektary. Dzięki wodzie oczyszczamy swój organizm z toksyn i przyśpieszamy pracę jelit. Gdy nawodnienie naszego organizmu jest zbyt małe, organizm broni się przed odwodnieniem i wchłania wodę z treści pokarmowych jelit. Nawodnienie jest więc kluczowym domowym sposobem na zaparcia.

  • Ograniczenie tłuszczów – tłuszcze, które spożywamy spowalniają pracę jelit. Dzienna norma to 30 gramów. Nie pamiętamy o tym, gdy jemy majonez czy chipsy lub produkty zawierające masło, margarynę i olej. Tłuszcze znajdują się także w mięsie, serach i sosach.

  • Uwaga na słodycze – duże ilość czekolady sprawiają nie tylko trudności w trawieniu, ale także spowalniają przemianę materii, przez co zaczynamy tyć. Ich ograniczenie jest więc kolejnym ważnym domowym sposobem na walkę z zaparciami.

  • Więcej warzyw i owoców – zawierają błonnik, który wspomaga naturalną pracę jelit. Warzywa powinny stanowić przynajmniej 30% porcji obiadowej.

  • Błonnik – znajduje się nie tylko w owocach i warzywach, ale także w płatkach owsianych, otrębach pszennych i owsianych, w łuskach ziaren żyta, pszenicy i kukurydzy. Dzienna dawka błonnika to 20-40 gramów. Jeśli takie jest zalecenie lekarza, możemy spożywać błonnik w tabletkach.

  • Ciemne pieczywo – spożywamy ogromne ilość białego pieczywa, które „zapycha” jelita grube. Trzeba jeść pieczywo ciemne, korzystnie wpływające na trawienie.

  • Probiotyki na zaparcia – probiotykami nazywamy żywe kultury bakterii, dzięki którym nasze jelita pracują lepiej. Są to takie same szczepy bakterii, które znajdują się w naszym organizmie. Probiotyki znajdują się w specjalnych tabletkach, zawierają je serki i jogurty. Ich zażywanie to też dobry domowy sposób na pozbycie się zaparć.

  • Ryby – spożywamy ich bardzo mało, a tymczasem zawierają tzw. „dobre tłuszcze” i są źródłem białka. Rybami można spokojnie zastępować mięso.

  • Kiszona kapusta – chorzy na uporczywe zaparcia powinni wzbogacić swoją dietę o surową kiszoną kapustę, oliwę z oliwek i olej sojowy. Warto jeść także orzechy, kukurydzę, avocado. Można także pić kefir na pusty żołądek – to bardzo ułatwi wypróżnianie.

  • Ruch na świeżym powietrzu – zaparcia pojawiają się często na skutek prowadzenia siedzącego trybu życia. To bardzo rozleniwia nasze jelita. Ćwiczenia fizyczne, pływanie, jazda na rowerze poprawiają krążenie krwi i dzięki temu przemiana materii ulega przyśpieszeniu.

  • Regularne posiłki – ich przestrzeganie to dobry domowy sposób na zaparcia. Bardzo często jemy w biegu i o niestałych godzinach. Nasz organizm nie jest w stanie przetwarzać dużych ilości pokarmu, dlatego dwa duże posiłki powinniśmy rozłożyć na kilka mniejszych (4-6). Istotne jest także to, jak jemy. Nie powinniśmy się śpieszyć, każdy kęs należy dokładnie przeżuwać.

  • Bardzo ważne jest uregulowanie naszego trybu życia. Ta regulacja nie może polegać tylko na jadaniu o stałych porach, ale także na regularnym wypróżnianiu się. Najlepiej oddawać stolec rano, gdyż wtedy jest największa aktywność naszych jelit. Złym nawykiem jest wstrzymywanie stolca, ponieważ to prowadzi do nawykowych zaparć.

Następny artykuł: Sposoby leczenia zaparć

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!