Stawy

Ból stawów może pojawić się w odpowiedzi na uraz mechaniczny lub w wyniku stanu zapalnego. Schorzeniem typowym dla stawów jest reumatoidalne zapalenie stawów, które może doprowadzić do niesprawności. RZS objawia się ograniczeniem ruchomości stawów, tkliwością na ucisk i obrzękiem. W leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów stosuje się leki, ćwiczenia i dietę. Odpowiedni jadłospis jest elementem profilaktyki chorób stawów.

1. Czym są stawy?

Stawy to ruchome połączenia między elementami szkieletu. Ze względu na liczbę kości, które łączy staw, wyróżnia się stawy proste (łączące dwie kości) i stawy złożone (zbudowane z więcej niż dwóch kości). Natomiast wedle kryterium liczby osi wyróżnia się stawy jedno-, dwu-, wieloosiowe oraz stawy nieregularne.

Rodzaje stawów:

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

  • staw zawiasowy,
  • staw obrotowy,
  • staw zawiasowo-obrotowy,
  • staw śrubowy,
  • staw eliptyczny,
  • staw siodełkowaty,
  • staw kulisty,
  • staw panewkowy,
  • staw płaski.
Co jeść, aby mieć zdrowe stawy?
Co jeść, aby mieć zdrowe stawy? [7 zdjęć]

Dieta z pewnością pomaga dbać o nasze stawy, a część produktów pozwala wręcz zapobiegać m.in. bólom stawów...

zobacz galerię

2. Bóle stawów

Ból stawu to jedna z najczęstszych dolegliwości, która może być objawem różnych chorób. Przyczyny dzieli się na zapalne i niezapalne. Przyczyny zapalne są związane ze stanem zapalnym w tkankach stawu, z kolei mianem przyczyn niezapalnych określa się te wywołane uszkodzeniem mechanicznym. Ból stawu pojawia się również w wyniku przeciążenia więzadeł lub torebek stawowych w czasie intensywnego treningu. U osób starszych ta dolegliwość jest spowodowana chorobą zwyrodnieniową.

Leczenie bólu stawów jest uwarunkowane przyczyną, która go wywołała. Aby zmniejszyć natężenie bólu, można sięgnąć po leki przeciwbólowe. Jeśli dolegliwość nie ustąpi po kilku dniach, a dodatkowo pojawi się gorączka, obrzęk stawu i poranne trudności z poruszaniem się, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy zapalenia stawu zmniejszą również chłodne kompresy, które nakłada się na bolesne miejsce kilka razy dziennie na kwadrans.

3. Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekły stan zapalny wewnątrz stawu, który – jeżeli zaniecha się leczenia – prowadzi do zniszczenia stawów i niesprawności. Trzy razy częściej chorują na nie kobiety niż mężczyźni. Jako przyczyny reumatoidalnego zapalenia stawów podaje się predyspozycje genetyczne, problemy układu odpornościowego, zakażenie bakteriami i wirusami, nałóg papierosowy i życie w stresie.

W przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów symptomy pojawiają się nawet dopiero po kilku miesiącach. Wcześniej chory boryka się z objawami typowymi dla grypy. Jest więc osłabiony, badanie temperatury ciała wskazuje stan podgorączkowy, nie ma apetytu i chudnie. Typowe objawy reumatoidalnego zapalenia stawów są związane ze zmianami w stawach: ich poruszaniu towarzyszy ból, są wrażliwe na ucisk, a rano można zaobserwować sztywność stawów. Są one obrzęknięte i nie realizują pełnego zakresu ruchów. W konsekwencji długotrwałego RZS dochodzi do deformacji stawów.

W toku reumatoidalnego zapalenia stawów pojawiają się też dolegliwości innych narządów. Pod powierzchnią skóry mogą wystąpić guzki reumatoidalne, bywa że u chorego stwierdza się zawał serca i zapalenie osierdzia. RZS sprzyja rozwojowi zapalenia opłucnej. Z kolei stosowane leki mogą wpływać negatywnie na nerki. Powikłaniem po RZS bywa zapalenie naczyń krwionośnych, a w rezultacie niedokrwienie narządów wewnętrznych.

Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów obejmuje terapię farmakologiczną lekami modyfikującymi przebieg choroby, przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi. Ważne jest wsparcie chorego przez bliskich. Powinien on regularnie ćwiczyć i zaopatrzyć się w kule, chodziki lub fotel inwalidzki, które pomogą odciążyć stawy. Pacjent powinien unikać otyłości, stosując odpowiednią dietę.

4. Co na stawy?

Forma stawów zależy od tego, co jemy. Produkty żywnościowe są bowiem źródłem substancji, które budują kości i stawy (na przykład białka). W trosce o zdrowie stawów warto sięgać zatem po nabiał: jeść jogurty naturalne i twaróg, pić mleko. Wskazane są otręby, razowy makaron i pełnoziarniste pieczywo. Zamiast białka zwierzęcego, wybierajmy roślinne. Źródłem kwasów omega-3 (poprawiających ruchomość stawów) są ryby. Z kolei warzywa i owoce to bogactwo antyoksydantów opóźniających starzenie się stawów. Wśród nich istotną rolę odgrywa witamina C, która wytwarza kolagen na stawy, odpowiedzialny za ich kondycję.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!