Suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów. Choroba uznawana jest za wstydliwą, przez co rzadko udaje się ją wykryć na wczesnym etapie. Okazuje się jednak, że mamy szansę na zmniejszenie ryzyka zachorowania na ten rodzaj nowotworu. Badania zaprezentowane na Konferencji Biologii Eksperymentalnej w Bostonie pokazują, że duży wpływ mają na to suszone śliwki.

Odpowiednia dieta może zmieniać metabolizm i skład flory bakteryjnej w jelitach. Jakiekolwiek zakłócenia w tej materii sprzyjają występowaniu stanów zapalnych oraz ich nawrotom. To zwiększa z kolei ryzyko występowania chorób nowotworowych. Suszone śliwki zawierają jednak związki fenolowe mające pozytywny wpływ na zdrowie – są to przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników uszkadzających DNA. Badania przeprowadzone przez dr Nancy Turner na Texas A&M University w Stanach Zjednoczonych pokazują, że spożywanie suszonych śliwek wpływa też na utrzymanie korzystnej flory bakteryjnej, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Testy przeprowadzone zostały na szczurzym modelu jelita grubego. Zwierzęta podzielono na dwie grupy. Jedna z nich otrzymywała dietę zawierającą suszone śliwki, a druga – dietę kontrolną. Składniki w obu grupach zostały dobrane w ten sposób, aby jakiekolwiek różnice mogły zostać przypisane działaniu owoców. Następnie naukowcy przebadali zawartość jelit oraz tkanek pobranych z różnych odcinków narządu.

Okazało się, że dieta bogata w śliwki wpłynęła na zwiększenie liczby bakterii Bacteroidetes i jednocześnie zmniejszenie liczby bakterii Firmicutes w końcowym (dystalnym) odcinku jelita, ale nie zmieniła ich obecności w początkowej (proksymalnej) części. Szczury spożywające suszone owoce miały też mniejszą liczbę patologicznych krypt jelitowych będących jednymi z pierwszych zmian przednowotworowych.

Badania pozwoliły naukowcom na zaobserwowanie pozytywnego wpływu suszonych śliwek na mikroflorę bakteryjną i zmniejszenie występowania stanów przedrakowych w jelicie grubym. Przedstawione tezy wymagają teraz dalszych prac i przeprowadzenia badań z udziałem ludzi. Dopiero wtedy możliwe będzie potwierdzenie skuteczności suszonych śliwek w zmniejszaniu ryzyka występowania raka jelita grubego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy