Trwa ładowanie...

Syrop islandzki - jak działa i kiedy warto go stosować

Syrop islandzki to bardzo popularny wyrób medyczny, chętnie stosowany przez wiele osób na całym świecie. Dostępny jest bez recepty i może być stosowany zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie - okazjonalnie lub regularnie. Sprawdza się w przypadku infekcji, a dodatkowo jest doskonałym preparatem ochronnym w przypadku narażenia na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak alergeny. Zobacz, dlaczego warto stosować syrop islandzki.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

spis treści

1. Co to jest syrop islandzki i jak działa?

Syrop islandzki to naturalny wyrób farmaceutyczny, w składzie którego znajdziemy głównie organiczne produkty. Wytwarzany jest z płucnicy, zwanej także porostem islandzkim. To gatunek grzybów, które znane są ze swoich leczniczych właściwości i stosowane już od stuleci.

Płucnica islandzka ma szereg zastosowań. Najczęściej stosowana jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ale z powodzeniem reguluje także pracę żołądka i układu trawiennego. Zwalcza zakażenia bakteryjne, a dodatkowo może pomóc w przypadku niektórych problemów dermatologicznych.

W składzie syropu islandzkiego można znaleźć także cynk i aromaty miętowe. Produkt nie zawiera cukrów w postaci sacharozy ani alkoholu, a więc jest w pełni bezpieczny.

2. Na co pomaga syrop islandzki?

Syrop islandzki stosuje się przede wszystkim w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi ich objawy, przede wszystkim kaszel i chrypkę. Zwalcza także drobnoustroje odpowiedzialne za wystąpienie niedrożności dróg oddechowych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Dodatkowo płucnica islandzka wykorzystywana jest także do leczenia chronicznych biegunek. Pobudza apetyt i pomaga regulować pracę jelit. Powleka błony śluzowe, zapobiegając podrażnieniom. Hamuje także odruch wymiotny, a więc świetnie sprawdzi się w przypadku choroby lokomocyjnej i morskiej.

Jeśli zaś chodzi o problemy skórne, syrop islandzki przyspiesza proces gojenia wszelkich ran.

3. Jak stosować syrop islandzki?

Syrop islandzki przyjmuje się doustnie. Dawkowanie jest inne w zależności od wieku. Dzieci do ósmego roku życia powinny przyjmować jedną łyżeczkę (5ml) na dobę. Starsze dzieci i nastolatkowie do 16 roku życia mogą stosować syrop trzy razy w ciągu doby po jednej łyżeczce.

Dorośli powyżej 16 roku życia mogą przyjmować większą dawkę - 10ml 3-4 razy w ciągu doby. Można syrop także rozpuścić w wodzie lub letniej herbacie. Warto stosować go codziennie przez okres dwóch tygodni w przypadku infekcji, zakażeń, problemów skórnych, ale także profilaktycznie.

3.1. Przeciwwskazania

Syropu islandzkiego nie powinny stosować osoby z nietolerancją takich cukrów, jak sorbitol czy fruktoza. Dodatkowo kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zapytać lekarza o możliwość stosowania preparatu. Zbyt długie przyjmowanie syropu może wywołać biegunkę i efekt przeczyszczający.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.