Trwa ładowanie...

Syrop islandzki - jak działa i kiedy warto go stosować

 Kinga Olchowy
10.12.2020 20:44
Syrop islandzki pomaga nie tylko na kaszel, ale także wspiera trawienie
Syrop islandzki pomaga nie tylko na kaszel, ale także wspiera trawienie (123rf)

Syrop islandzki to bardzo popularny wyrób medyczny, chętnie stosowany przez wiele osób na całym świecie. Dostępny jest bez recepty i może być stosowany zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie - okazjonalnie lub regularnie. Sprawdza się w przypadku infekcji, a dodatkowo jest doskonałym preparatem ochronnym w przypadku narażenia na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak alergeny. Zobacz, dlaczego warto stosować syrop islandzki.

spis treści

1. Co to jest syrop islandzki i jak działa?

Syrop islandzki to naturalny wyrób farmaceutyczny, w składzie którego znajdziemy głównie organiczne produkty. Wytwarzany jest z płucnicy, zwanej także porostem islandzkim. To gatunek grzybów, które znane są ze swoich leczniczych właściwości i stosowane już od stuleci.

Płucnica islandzka ma szereg zastosowań. Najczęściej stosowana jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ale z powodzeniem reguluje także pracę żołądka i układu trawiennego. Zwalcza zakażenia bakteryjne, a dodatkowo może pomóc w przypadku niektórych problemów dermatologicznych.

Zobacz film: "Co mogą oznaczać poszczególne rodzaje kaszlu?"

W składzie syropu islandzkiego można znaleźć także cynk i aromaty miętowe. Produkt nie zawiera cukrów w postaci sacharozy ani alkoholu, a więc jest w pełni bezpieczny.

2. Na co pomaga syrop islandzki?

Syrop islandzki stosuje się przede wszystkim w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi ich objawy, przede wszystkim kaszel i chrypkę. Zwalcza także drobnoustroje odpowiedzialne za wystąpienie niedrożności dróg oddechowych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Dodatkowo płucnica islandzka wykorzystywana jest także do leczenia chronicznych biegunek. Pobudza apetyt i pomaga regulować pracę jelit. Powleka błony śluzowe, zapobiegając podrażnieniom. Hamuje także odruch wymiotny, a więc świetnie sprawdzi się w przypadku choroby lokomocyjnej i morskiej.

Jeśli zaś chodzi o problemy skórne, syrop islandzki przyspiesza proces gojenia wszelkich ran.

3. Jak stosować syrop islandzki?

Syrop islandzki przyjmuje się doustnie. Dawkowanie jest inne w zależności od wieku. Dzieci do ósmego roku życia powinny przyjmować jedną łyżeczkę (5ml) na dobę. Starsze dzieci i nastolatkowie do 16. roku życia mogą stosować syrop trzy razy w ciągu doby po jednej łyżeczce.

Dorośli powyżej 16. roku życia mogą przyjmować większą dawkę - 10ml 3-4 razy w ciągu doby. Można syrop także rozpuścić w wodzie lub letniej herbacie. Warto stosować go codziennie przez okres dwóch tygodni w przypadku infekcji, zakażeń, problemów skórnych, ale także profilaktycznie.

3.1. Przeciwwskazania

Syropu islandzkiego nie powinny stosować osoby z nietolerancją takich cukrów, jak sorbitol czy fruktoza. Dodatkowo kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zapytać lekarza o możliwość stosowania preparatu. Zbyt długie przyjmowanie syropu może wywołać biegunkę i efekt przeczyszczający.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze