Syrop islandzki - jak działa i kiedy warto go stosować
Syrop islandzki to bardzo popularny wyrób medyczny, chętnie stosowany przez wiele osób na całym świecie. Dostępny jest bez recepty i może być stosowany zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie - okazjonalnie lub regularnie. Sprawdza się w przypadku infekcji, a dodatkowo jest doskonałym preparatem ochronnym w przypadku narażenia na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak alergeny. Zobacz, dlaczego warto stosować syrop islandzki.
1. Co to jest syrop islandzki i jak działa?
Syrop islandzki to naturalny wyrób farmaceutyczny, w składzie którego znajdziemy głównie organiczne produkty. Wytwarzany jest z płucnicy, zwanej także porostem islandzkim. To gatunek grzybów, które znane są ze swoich leczniczych właściwości i stosowane już od stuleci.
Płucnica islandzka ma szereg zastosowań. Najczęściej stosowana jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ale z powodzeniem reguluje także pracę żołądka i układu trawiennego. Zwalcza zakażenia bakteryjne, a dodatkowo może pomóc w przypadku niektórych problemów dermatologicznych.
W składzie syropu islandzkiego można znaleźć także cynk i aromaty miętowe. Produkt nie zawiera cukrów w postaci sacharozy ani alkoholu, a więc jest w pełni bezpieczny.
2. Na co pomaga syrop islandzki?
Syrop islandzki stosuje się przede wszystkim w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi ich objawy, przede wszystkim kaszel i chrypkę. Zwalcza także drobnoustroje odpowiedzialne za wystąpienie niedrożności dróg oddechowych.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Dodatkowo płucnica islandzka wykorzystywana jest także do leczenia chronicznych biegunek. Pobudza apetyt i pomaga regulować pracę jelit. Powleka błony śluzowe, zapobiegając podrażnieniom. Hamuje także odruch wymiotny, a więc świetnie sprawdzi się w przypadku choroby lokomocyjnej i morskiej.
Jeśli zaś chodzi o problemy skórne, syrop islandzki przyspiesza proces gojenia wszelkich ran.
3. Jak stosować syrop islandzki?
Syrop islandzki przyjmuje się doustnie. Dawkowanie jest inne w zależności od wieku. Dzieci do ósmego roku życia powinny przyjmować jedną łyżeczkę (5ml) na dobę. Starsze dzieci i nastolatkowie do 16. roku życia mogą stosować syrop trzy razy w ciągu doby po jednej łyżeczce.
Dorośli powyżej 16. roku życia mogą przyjmować większą dawkę - 10ml 3-4 razy w ciągu doby. Można syrop także rozpuścić w wodzie lub letniej herbacie. Warto stosować go codziennie przez okres dwóch tygodni w przypadku infekcji, zakażeń, problemów skórnych, ale także profilaktycznie.
3.1. Przeciwwskazania
Syropu islandzkiego nie powinny stosować osoby z nietolerancją takich cukrów, jak sorbitol czy fruktoza. Dodatkowo kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zapytać lekarza o możliwość stosowania preparatu. Zbyt długie przyjmowanie syropu może wywołać biegunkę i efekt przeczyszczający.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.