Te osoby nie powinny jeść bananów. Nie chodzi tylko o przyjmowane leki
Banany należą do najczęściej kupowanych owoców w Polsce. Zawierają sporo witamin i minerałów i szczególnie chętnie sięgają po nie sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie. Nie wszyscy jednak mogą sięgać po te owoce bezkarnie.
W tym artykule:
Bogactwo witamin i minerałów
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, cenione nie tylko za słodki smak, ale także za bogactwo składników odżywczych. Dostarczają ciału wielu cennych składników. Są źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu, a także witamin A, C, E, K oraz B6.
Dzięki temu wspierają prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Zawierają również sporo węglowodanów, co czyni je znakomitą przekąską przed treningiem.
Banany są też łagodne dla żołądka – mogą pomóc w neutralizowaniu nadkwasoty i wspierają regenerację błony śluzowej układu pokarmowego. Dzięki temu często polecane są osobom z delikatnym układem trawiennym. Wydaje się więc, że banany to uniwersalne i zdrowe owoce - jednak nie każdy może je jeść bez ograniczeń.
Ile Polacy wydają na grilla? "Z 1000 zł wyjdzie"
Kto powinien unikać bananów?
Choć banany kojarzą się ze zdrowym wyborem, istnieje grupa osób, dla których nie są one najlepszym rozwiązaniem. Przede wszystkim należy pamiętać o ich stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po ich spożyciu szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Dlatego banany nie są wskazane dla osób z cukrzycą i insulinoopornością - a jeśli już, to w niewielkich ilościach.
Na szczególną ostrożność muszą uważać również osoby z chorobami nerek. Z uwagi na wysoką zawartość potasu, jego nadmiar może stanowić zagrożenie przy niewydolności nerek.
Problematyczne mogą być też interakcje bananów z niektórymi lekami - zwłaszcza beta-blokerami i inhibitorami ACE, które same w sobie podnoszą poziom potasu we krwi.
Alergia na banany, choć rzadka, również występuje. Objawia się m.in. swędzeniem w jamie ustnej, wysypką czy problemami z oddychaniem.
Nie są one również idealnym wyborem dla osób odchudzających się - mimo że dostarczają wartości odżywczych, mają sporą ilość węglowodanów i kalorie, które mogą utrudniać redukcję masy ciała. Nie oznacza to jednak, że należy ich unikać za wszelką cenę - wystarczy zachować rozwagę i brać pod uwagę nie tylko kaloryczność banana w jadłospisie, ale także jego zawartość węglowodanów prostych.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
Wall, M. M. et al., "Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carica papaya) cultivars grown in Hawaii, "Journal of Food Composition and Analysis, 2006,
Davey, M. W., Stals, E., Panis, B., Keulemans, J., Swennen, R. L., "High-throughput determination of malondialdehyde in plant tissues", Analytical Biochemistry, 2005,
Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., Singh, N., "Bioactive compounds in banana and their associated health benefits. A review", Food Chemistry, 2016,
Mohapatra, D., Mishra, S., Sutar, N. – Banana and its by-product utilisation: An overview – Journal of Scientific and Industrial Research – 2010.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.