NewsyTEDi wycofuje produkt. Zwrócisz go paragonu

TEDi wycofuje produkt. Zwrócisz go paragonu

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w łopatce do patelni stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są szkodliwe dla zdrowia.

Rakotwórcze substancje w sprzęcie kuchennym z TEDi. Zwróć bez paragonu
Rakotwórcze substancje w sprzęcie kuchennym z TEDi. Zwróć bez paragonu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Wycofanie łopatki z TEDi

W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto, że łopatka do patelni dostępna w sklepach sieci TEDi może przenosić niebezpieczne substancje do żywności. Badania przeprowadzone przez inspektorat ujawniły migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAA), których obecność stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.

Substancje te są uznawane za szkodliwe, ponieważ mogą mieć działanie rakotwórcze. Dlatego tak istotne jest, by nie ignorować ostrzeżeń dotyczących tego produktu i nie używać go do przygotowywania posiłków.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

Warto zwrócić szczególną uwagę na detale związane z wycofywanym produktem. Ostrzeżenie dotyczy łopatki do patelni o kodzie EAN: 57158001001000000100 224, wyprodukowanej w Niemczech. W Polsce produkt ten był dystrybuowany przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o.

Przez pleśń w mieszkaniu poważnie zachorowała

19 listopada 2024 roku firma TEDi Sp. z o.o. podjęła kroki, aby wycofać łopatkę ze sprzedaży. Produkt został usunięty ze wszystkich sklepów tej sieci w Polsce.

Jeśli produkt został już zakupiony, Państwowa Inspekcja Sanitarna zaleca jego zwrot do sklepu, czego można dokonać nawet bez paragonu na podstawie komunikatu GIS.

Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. Mogą powstawać w wyniku procesów przemysłowych i są znane ze swojej potencjalnej toksyczności, a niektóre z nich mają właściwości rakotwórcze.

Ich obecność w wyrobach do kontaktu z żywnością jest ściśle kontrolowana i ograniczana. W przypadku migracji do żywności mogą one stanowić poważne zagrożenie zdrowotne, co podkreśla potrzebę surowych regulacji i monitorowania jakości takich produktów.

Jak określa Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, "najczęściej badanymi produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki".

Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. GIS

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie