Trwa ładowanie...

Kwasy tłuszczowe omega-3. To może być jedna z przyczyn trądziku

Niemieccy naukowcy uważają, że jedną z przyczyn trądziku u osób dorosłych może być nieodpowiednia dieta. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika, że z problemami skórnymi borykają się głównie osoby cierpiące na niedobór kwasów omega-3.

spis treści

1. Trądzik jest chorobą przewlekłą

Trądzik to najczęściej występująca choroba skóry. To problem, z którym borykają się przede wszystkim nastolatkowie. W okresie dojrzewania wzmożona praca gruczołów łojowych powoduje, że skóra szybko się przetłuszcza. Jednak u niektórych osób trądzik nie mija z wiekiem, są też przypadki pacjentów, u których trądzik pojawia się w późniejszym wieku. Trądzik jest chorobą przewlekłą i ma tendencje do nawracania.

Zobacz film: "Kwasy omega-3 i omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy"
Szacuje się, że trądzik to problem, który może dotykać nawet 23 mln Europejczyków
Szacuje się, że trądzik to problem, który może dotykać nawet 23 mln Europejczyków (Getty Images)

2. To może być jedna z przyczyn trądziku

Najnowsza analiza niemieckich dermatologów wskazuje na jedną z możliwych przyczyn trądziku. Podczas sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV) przedstawiono analizę, która wskazuje na zależność problemów skórnych z poziomem kwasów omega-3. Analiza krwi wykazała, że 94 proc. badanych, którzy zmagają się z trądzikiem, miało niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 - ich poziom był o 8-11 proc. niższy od normy. Badanie objęło grupę 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem.

- Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity - przekonuje dr Anne Gϋrtler, jedna z autorów badania.

3. Rola kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego ważne jest dostarczanie ich za pomocą właściwej diety.

Kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach, m.in. w dzikim łososiu, sardynkach oraz w algach, orzechach i nasionach. Odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, poprawiają zdolność koncentracji i zapamiętywania. Już wcześniej wskazywano, że mają również wpływ na kondycję skóry. Ich niedobory mogą powodować obniżenie odporności organizmu i problemy związane z chorobami autoimmunologicznymi.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza