Toksyczne zapalenie jelit

Toksyczne zapalenie jelit to reakcja błony śluzowej jelit na toksyczny czynnik, który dostał się do organizmu - zazwyczaj jest nim toksyna bakteryjna laseczki jadu kiełbasianego, wywołująca ciężką chorobę zwaną botulizmem. Toksyczne zapalenie jelit bywa niekiedy trudne do rozpoznania. Do stanu zapalnego może bowiem dojść w jelicie cienkim bądź jelicie grubym.

Przyczyny toksycznego zapalenia jelit

Do toksycznego zapalenia jelit dochodzi, gdy do organizmu przedostaną się trujące substancje. Zazwyczaj zapalenie jelit pojawia się jako przykre następstwo po spożyciu laseczki jadu kiełbasianego. Jad kiełbasiany, zwany inaczej toksyną botulinową, występuje w glebie, na dnie morskim, a także w nieodpowiednio przygotowywanych i przechowywanych potrawach mięsnych, a także warzywnych. Do zakażenia dochodzi najczęściej, gdy dotykamy potraw nieumytymi dłońmi lub gdy źle oczyściliśmy np. warzywa czy mięso. Gdy toksyna przedostanie się do organizmu, doprowadza do porażenia mięśni. Zaburzenie ustępuje zazwyczaj samoistnie, po pewnym czasie.

Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta

Toksyczne zapalenie jelit wywołują także infekcje bakteryjne, zwłaszcza gronkowcowe. Gronkowce są powszechnie występującymi drobnoustrojami. Dla człowieka najbardziej niebezpieczny jest gronkowiec złocisty. Jednak jego obecność w organizmie ludzkim nie zawsze prowadzi do zakażeń. Wśród populacji ludzkiej jest spora grupa ludzi, którzy są nosicielami bakterii, a mimo to nie odbija się to na stanie ich zdrowia.

Zatrucie grzybami powikłania

Spożycie muchomora sromotnikowego wyrządza wielkie szkody w organizmie, a zwłaszcza w wątrobie. Grzyb ten sprawia, że pod wpływem produkowanej przez niego...

Również spożycie muchomora sromotnikowego przyczynia się do powstania toksycznego zapalenia jelit. Muchomor sromotnikowy jest grzybem śmiertelnie trującym. Spożycie go może doprowadzić do śmierci, ponieważ zawiera on niezwykle silną toksynę, jaką jest alfa-amanityna.

Kolejną przyczyną toksycznego zapalenia jelit mogą być pestycydy, czyli środki chroniące rośliny. Opryskane rośliny nie powinny być spożywane przez pewien czas. Jest to tzw. okres karencji. Bardzo często zdarzają się sytuacje, gdy pestycydy zostają użyte w nadmiernych ilościach lub rośliny są wystawiane na sprzedaż tuż po opryskaniu. Po kupieniu i spożyciu takich owoców lub warzyw dochodzi do zatruć pokarmowych oraz zapalenia jelit.

Najczęstszym objawem zapalenia jelit są wodniste stolce, biegunki i wymioty.

Leczenie toksycznego zapalenia jelit

Leczenie schorzenia polega na zwalczaniu nieprzyjemnych objawów i zależy od ich natężenia. Osobom dotkniętym schorzeniem wskazane są odpowiednia dieta oraz uzupełnianie płynów. Niekiedy konieczne jest podłączenie chorego pod kroplówkę (tzw. odżywianie pozaustrojowe). Jest to wskazane wówczas, gdy organizm nie toleruje normalnych pokarmów. Ponadto stosuje się także środki farmakologiczne, zwalczające infekcje bakteryjne. W przypadku pacjentów, u których zatrucie nastąpiło w wyniku spożycia muchomora, konieczne jest bardzo szybkie leczenie szpitalne. U osób z botulizmem niezbędna jest intubacja, ponieważ pojawiają się trudności z oddychaniem.

Jeśli objawy nie są zbyt poważne, wówczas można zastosować terapię domową, polegającą na podawaniu choremu sucharów oraz gorzkiej herbaty.

Aby nie dopuścić do rozwoju schorzenia, trzeba przede wszystkich przestrzegać podstawowych zasad higieny i zachować szczególną ostrożność podczas przygotowywania potraw. W okresie wiosenno-letnim należy uważnie kupować warzywa i owoce.

Angelika Ciuraj, Małgorzata Kamińska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Konturek S. Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3188-5
  • Cianciara J., Juszczyk J., Choroby zakaźne i pasożytnicze, Czelej, Lublin 2007, ISBN 978-83-60608-34-0
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Źródła zewnętrzne

Układ pokarmowy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Toksyczne zapalenie jelit
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Toksyczne zapalenie jelit
Biegunka

Jak uniknąć zapalenia jelit i żołądka?

Jak uniknąć zapalenia jelit i żołądka?

Proste sposoby na zdrowy żołądek i jelita Zapalenie żołądka czy jelit może mieć podłoże autoimmunologiczne, infekcyjne bądź toksyczne. Choroby (...) i dwunastnicy Do toksycznego zapalenia...

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - charakterystyka, przyczyny, objawy, diagnostyka, przebieg, leczenie

Pseudopolipy jelita grubego u pacjenta z wrzodziejącym zapaleniem jelita

Pseudopolipy jelita grubego u pacjenta z wrzodziejącym zapaleniem jelita

Choroba charakteryzuje się występowaniem zaostrzeń i okresów remisji o różnym okresie trwania. Najczęściej obejmuje końcową (lewą) część jelita grubego - odbytnicę (która zajęta jest w 100% przypadków), esicę, okrężnicę zstępującą i zagięcie śledzionowe.

Choroba Leśniowskiego-Crohna - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Obraz endoskopowy chorego na zapalenie jelit

Obraz endoskopowy chorego na zapalenie jelit

Kolonoskopia przedstawia szeroką zmianę śluzówki esicy oraz oraz płyn jelitowy przedostający się poza jego ściany.

Produkty żywnościowe

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

- zielonego barwnika wykazującego właściwości detoksykujące. Usuwa on z organizmu toksyczne substancje, tym samym oczyszczając jelita. Matcha niszczy (...) . W jej składzie znajdziemy także błonnik, który ułatwia usuwanie szkodliwych...

Czerwonka - przyczyny, objawy, leczenie

Shigella

Shigella

Objawem czerwonki jest często zapalenie jelit spowodowane zarażeniem pałeczką Shigella.

Urologia i nefrologia

Krwiomocz (WIDEO)

Krwiomocz (WIDEO) Odtwórz wideo

(reakcja immunologiczna, uszkodzenie toksyczne przez leki lub zakażenie) oraz kamica lub nowotwory. Słowem, przyczyn takiej dolegliwości jest sporo

Żywienie

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

mięsie, parówkach i w kiełbasie. Azotyny same w sobie nie są toksyczne. W przewodzie pokarmowym człowieka pod wpływem działania flory bakteryjnej (...) się do innych narządów. Powodują uszkodzenia wątroby, owrzodzenia i krwawienia...