Włóż do szafki ten produkt, by mole trzymały się z daleka

Mole spożywcze, znane również jako mkliki spożywcze, to małe insekty, które potrafią sprawić sporo kłopotów w domu, szczególnie w kuchni. Te drobne szkodniki żywią się sypkimi produktami spożywczymi, a ich obecność może prowadzić nie tylko do zniszczenia żywności, ale także do zagrożeń zdrowotnych.

Trzymaj w szafce kuchennej, a mole będą trzymać się z daleka. Nie cierpią tego zapachuTrzymaj w szafce kuchennej, a mole będą trzymać się z daleka. Nie cierpią tego zapachu

Kuchenne szkodniki

Mole spożywcze uwielbiają suche, sypkie produkty, dlatego ich ulubionym środowiskiem są kuchnie i spiżarnie. W szczególności mole upodobały sobie:

  • Mąki, kasze i ryż - to jedne z ich ulubionych produktów. Mole chętnie drążą tunele w opakowaniach z suchymi pokarmami, niszcząc zapasy.

  • Makaron, cukier, orzechy i suszone owoce - te produkty, ze względu na swoją konsystencję, również często stają się siedliskiem moli.

  • Przyprawy - chociaż mole preferują większe ilości sypkich pokarmów, zdarza się, że odnajdują się także w przyprawach, zwłaszcza tych, które długo przechowujemy.

  • Nietypowe miejsca - mole nie ograniczają się wyłącznie do żywności. Mogą pojawić się w różnych miejscach, takich jak worki do odkurzacza, zanęty na ryby, ozdoby choinkowe, a nawet w filtrach zmywarki, ręcznym mikserze czy pluszowych maskotkach. To czyni walkę z nimi jeszcze bardziej skomplikowaną, ponieważ potrafią znaleźć się w wielu ukrytych zakamarkach.

Jak pozbyć się moli?

Jeśli mole już zawitały do twojego domu, nie czekaj z podjęciem działań, aby uniknąć rozprzestrzenienia się szkodników. Pierwszym krokiem powinno być dokładne sprawdzenie wszystkich produktów sypkich w kuchni. Jeżeli zauważysz ślady moli - takie jak pajęczynki, larwy lub tunele w opakowaniach - należy natychmiast je wyrzucić. Zainfekowana żywność nie nadaje się już do spożycia.

Wygoń mole z kuchni

Po wyrzuceniu skażonych produktów, czas na gruntowne sprzątanie. Mole potrafią ukrywać się w zakamarkach szafek, dlatego wszystkie półki powinny zostać dokładnie umyte. Idealnym rozwiązaniem będzie mieszanka wody z octem w proporcji 1:1. Roztwór ten działa antybakteryjnie i odstraszająco. Po czyszczeniu warto pozostawić szafki na kilka dni bez przechowywania tam żywności, aby upewnić się, że mole nie powrócą.

Mole nie lubią intensywnych zapachów. Warto rozłożyć w kuchni zioła takie jak liście laurowe, ziele angielskie, goździki lub lawendę. Te naturalne środki odstraszające można umieścić w szafkach lub pomiędzy produktami sypkimi, aby zapobiec ponownemu pojawieniu się moli.

Dodatkowo wszystkie sypkie produkty powinny być przechowywane w szczelnych szklanych lub plastikowych pojemnikach. Ważne jest unikanie foliowych opakowań, ponieważ mole są w stanie je przegryźć i dostać się do środka.

Można również prewencyjnie umieścić świeżo zakupione sypkie produkty (np. mąki, ryż, kasze) na 24 godziny w zamrażarce. Niska temperatura eliminuje potencjalne jaja moli, które mogłyby znajdować się w produktach jeszcze przed zakupem.

Zagrożenia zdrowotne

Obecność moli w kuchni to nie tylko problem estetyczny i kulinarny, ale również zdrowotny. Zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki moli mogą być nosicielami drobnoustrojów chorobotwórczych. Produkty, które zostały zanieczyszczone przez mole, mogą być źródłem infekcji pokarmowych, powodując zatrucia lub problemy żołądkowe.

Ponadto mole często pozostawiają w zainfekowanych produktach swoje odchody oraz pajęczyny, co zwiększa ryzyko spożycia zanieczyszczonych produktów. Dlatego tak ważne jest, aby natychmiast pozbywać się skażonych artykułów i regularnie kontrolować zapasy żywności w kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. LifeHacks

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie