Trwa ładowanie...

Ukryty cukier. W tych produktach się go nie spodziewasz

 Dorota Mielcarek
Dorota Mielcarek 16.05.2024 14:16
cukier w żywności
cukier w żywności (istock)

W ostatnich latach problem otyłości jest bardziej widoczny, a to za sprawą cukru, który spożywamy w coraz większych ilościach. Roczne spożycie cukru wynosi w Polsce 44,5 kg na jednego mieszkańca! Co ciekawe, nie jest to "zwykły" cukier, którym słodzimy kawę czy herbatę, a ten, którego producenci żywności starają się ukryć pod innymi nazwami. Znajdziesz go w produktach, które jesz codziennie. Analiza składu jest szokująca.

spis treści

1. Niepozorne produkty, w których występuje cukier

Niestety, cukier często znajduje się w produktach, które pozornie wydają się zdrowe. Dla osób starających się ograniczyć cukier skomponowanie dziennego menu staje się uciążliwe.

Spece od marketingu doskonale wiedzą, co zrobić, abyśmy zaufali opakowaniu i nie wczytywali się w składy produktów, które jemy i pijemy. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanych w raporcie "Cukier, otyłość – konsekwencje. Przegląd literatury, szacunki dla Polski" większość spożywanego cukru Polacy zjadają nieświadomie.

Gdzie znajdziemy cukier?

  • Fit batony

Okazuje się, że produkty opatrzone napisem "fit", "sugar free", a nawet "bez cukru" są kopalnią słodzików. Batoniki, które zostały wprowadzone na rynek jako alternatywa dla czekoladowych batonów z karmelem to pułapka. Często aż 1/3 ich składu to cukier.

  • Płatki śniadaniowe

Szczególnie te, na których opakowaniu widnieje szczupła sylwetka. W ich składzie znajdziemy melasę cukru trzcinowego, cukier, syrop glukozowy. Często oblewane są polewą cukrową.

  • Ketchup

Jeśli na drugim miejscu w składzie ketchupu jest cukier, odpuść ten zakup i poszukaj takiego, który nie będzie miał go w składzie. Na polskim rynku jest kilka firm, które nie dodają go do swojego produktu.

  • Jogurty owocowe

Zwróć szczególną uwagę na to, czy w jogurcie są owoce czy wsad owocowy, który często jest słodzony. Jogurt naturalny zawiera jedynie 4 gramy laktozy (naturalnie występujący cukier) w 100 gramach produktu. Owocowe natomiast mają aż 14 gramów! Oznacza to dosypanie do nich aż 4 łyżeczek cukru.

  • Suszona żurawina

Trudno kupić suszoną żurawinę, do której nie dosypano cukru. Najczęściej po przeanalizowaniu składu dochodzimy do wniosku, że owocu w opakowaniu znajduje się jedynie 50 proc., druga połowa to cukier.

  • Chleb

Ciemny chleb (szczególnie ten na marketowych półkach) nie zawdzięcza swojego koloru zakwasowi, a melasie, słodowi i cukrowi. Bardzo ważne jest, aby dokładnie przeczytać skład. Jeśli nie jest dostępny, warto poprosić o niego obsługę sklepu lub piekarni.

Białe pieczywo również może być dosładzane.

  • Soki i musy dla dzieci

Przed zakupem pozornie zdrowego musu lub soczku dla dzieci warto doczytać skład do końca. Niestety, może się okazać, że kryje się w nich spora ilość cukru. Nawet do 5 łyżeczek!

2. Trzy, dwa, jeden… SZUKAM!

Cukier bawi się z nami w chowanego. Dosłownie. Ograniczenie lub rezygnacja z cukru to nie lada wyzwanie, ponieważ jest on mistrzem tej gry. Podczas zakupów warto czytać etykiety, gdyż wróg numer jeden niejedno ma imię i ukrywa się pod różnymi nazwami.

Lista jest tak długa, że zanim nauczysz się instynktownie omijać produkty, w których składzie znajdziesz cukier pod różnymi postaciami, warto zabrać ze sobą poniższą ściągę.

Inne nazwy cukru, to:

  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • brązowy cukier
  • syrop kukurydziany
  • dekstroza
  • dekstryna
  • ekstrakt słodu jęczmiennego
  • fruktoza krystaliczna
  • glukoza
  • karmel
  • koncentrat soku owocowego
  • laktoza
  • maltodekstryna
  • maltoza
  • melasa
  • miód
  • sacharoza
  • sok z trzciny cukrowej
  • słód kukurydziany
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy
  • syrop słodowy
  • syrop sorgo
  • syrop z brązowego ryżu
  • syrop z trzciny cukrowej

Trzeba przyznać, że jest tego sporo i jeśli myślisz, że wyniki badań mówiących o tym, że zjadasz aż 44,5 kg cukru rocznie, są wyssane z palca, sprawdź skład produktów, które zjadasz codziennie.

3. Grube konsekwencje

Polacy coraz częściej borykają się z otyłością, a ta jest źródłem cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i zwyrodnienia stawu kolanowego. Są to bardzo poważne choroby prowadzące do kalectwa, a nawet śmierci.

W 2018 r. liczba dorosłych osób, którym udzielono świadczeń medycznych z rozpoznaniem cukrzycy wyniosła 2,86 mln. W porównaniu do roku 2013 zachorowalność wzrosła o 13,7 proc.

– Cukrzyca pokazuje najlepiej, jak tragiczne w skutkach jest zaniechanie profilaktyki. Mamy ok. 3 mln zdiagnozowanych chorych, ale ich liczba jest realnie wyższa. Część z nich nawet nie wie o chorobie, bo cukrzyca jest podstępna – mówił podczas Światowego Dnia Cukrzycy Adam Niedzielski, prezes Narodowego Funduszu Zdrowia.

Jak zatem ustrzec się cukru? Czytaj etykiety produktów, które kupujesz dla siebie i swoich bliskich i wybieraj świadomie. Twój organizm na pewno ci za to podziękuje.

Artykuł powstał we współpracy z NFZ

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze