Upolowałeś młodą kapustę? Bosacka: W marcu w Polsce nie znajdziecie!
Choć niektóre sklepy sprzedają już kapustę, która może być łudząco podobna do młodej, Katarzyna Bosacka ostrzega, żeby nie dać się nabrać. A jak zachować czujność? Jest coś, co cechuje tylko polską młodą kapustę.
Właściwości młodej kapusty
Młoda kapusta to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, które czyni ją cennym elementem diety, zwłaszcza wiosną i latem. Jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, a także zawiera witaminę K, ważną dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Obecność witamin z grupy B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez i żelazo, przyczyniają się do prawidłowej pracy serca i mięśni. Dzięki dużej zawartości błonnika młoda kapusta korzystnie wpływa na trawienie, wspomagając pracę jelit i zapobiegając zaparciom.
Jest delikatniejsza od zimowej odmiany, przez co łatwiej przyswajalna i mniej obciążająca układ pokarmowy. Działa także detoksykująco, wspierając oczyszczanie organizmu i pracę wątroby. Charakteryzuje się niską kalorycznością, co sprawia, że doskonale sprawdza się w dietach odchudzających.
Czy można już znaleźć młodą kapustę w sklepie?
Choć w sklepach można trafić na kapustę podobną do młodej, Katarzyna Bosacka podkreśla, że nie jest to jeszcze ta, którą zajadamy się późną wiosną i latem.
"W marcu w Polsce nie znajdziecie prawdziwej młodej kapusty – ta pojawia się dopiero późną wiosną. To, co teraz widzicie w sklepach, to kapusta wczesna, najczęściej sprowadzana z Albanii czy Cypru" - wyjaśniła Bosacka na swoim Instagramie.
Dziennikarka, która specjalizuje się w tematyce żywienia, podkreśliła, że, choć kapusta może wyglądać na młodą, jej smak na pewno nas nie zmyli. "Jest luźniejsza i ma cieńsze liście. Ma więcej wody, ale mniej intensywny smak. Jest 'płaska' i słodka w smaku, brakuje jej kwasowości" - opisała.
- Nie smakuje tak dobrze jak nasza polska kapusta - dodaje na wideo opublikowanym w mediach społecznościowych. Dziennikarka wyjaśnia, że wyjątkowy smak polska kapusta zawdzięcza amplitudzie temperatur między nocą a dniem,
Co więcej, młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej. Jest warzywem sezonowym, pojawiającym się głównie wiosną i latem, podczas gdy zimowa kapusta jest przechowywana i sprzedawana przez cały rok.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.