Uważaj na "młode ziemniaki" w sklepach. Jak nie dać się oszukać?

Choć na sklepowych półkach już pojawiają się młode ziemniaki, eksperci ostrzegają przed pochopnym zakupem. Nie wszystkie bulwy dostępne wiosną są prawdziwymi nowalijkami, a ich spożycie może być nawet szkodliwe.

Jak rozpoznać prawdziwe "młode ziemniaki". Te cechy są kluczoweJak rozpoznać prawdziwe "młode ziemniaki". Te cechy są kluczowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak rozpoznać młode ziemniaki?

Prawdziwe młode ziemniaki pochodzą z polskich upraw i trafiają na rynek dopiero pod koniec maja lub w czerwcu. Charakteryzują się cienką skórką, którą można łatwo zetrzeć palcami, oraz świeżym, ziemistym aromatem. Młode ziemniaki są też zazwyczaj mniejsze i mają mniej regularny kształy. Nie posiadajązazwyczaj głębokich oczek.

Świeżo przekrojony młody ziemniak ma wilgotny, jasny miąższ i charakterystyczny świeży zapach. Starsze ziemniaki są bardziej suche, a zapach mniej wyraźny. Często nie są myte przed sprzedażą, co podkreśla ich naturalność.

Młode ziemnaiki bywają droższe i często są wyraźnie oznaczone jako „młode” lub „prosto z pola”. Warto jednak czytać etykiety i pytać sprzedawcę o szczegóły.

Solanina może doprowadzić do zatrucia

Tymczasem wiosną oferowane są wczesne odmiany ziemniaków z importu, zbierane w cieplejszym klimacie i transportowane do Polski. Mają grubszą skórkę, mniej intensywny smak i mogą być przechowywane dłużej. Zielonkawe przebarwienia na ich skórce świadczą o obecności solaniny – toksyny mogącej powodować zatrucia.

Objawy zatrucia solaniną to bóle brzucha, wymioty, biegunka, a w ciężkich przypadkach zawroty głowy czy trudności z oddychaniem. Dlatego tak ważne jest unikanie ziemniaków z zieloną skórką, kiełkami czy uszkodzeniami. Podchodźmy do zakupów ostrożnie, zwracając uwagę na wygląd i pochodzenie.

Kiedy kupować młode ziemniaki?

Najlepszym czasem na zakup prawdziwych młodych ziemniaków jest czerwiec. Eksperci radzą, by nie ulegać marketingowym chwytom i poczekać na krajowe bulwy prosto z pola. Dzięki temu zyskamy pewność, że na nasze stoły trafią świeże, smaczne i bezpieczne warzywa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy