Uważaj na "młode ziemniaki" w sklepach. Jak nie dać się oszukać?

Choć na sklepowych półkach już pojawiają się młode ziemniaki, eksperci ostrzegają przed pochopnym zakupem. Nie wszystkie bulwy dostępne wiosną są prawdziwymi nowalijkami, a ich spożycie może być nawet szkodliwe.

Jak rozpoznać prawdziwe "młode ziemniaki". Te cechy są kluczoweJak rozpoznać prawdziwe "młode ziemniaki". Te cechy są kluczowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak rozpoznać młode ziemniaki?

Prawdziwe młode ziemniaki pochodzą z polskich upraw i trafiają na rynek dopiero pod koniec maja lub w czerwcu. Charakteryzują się cienką skórką, którą można łatwo zetrzeć palcami, oraz świeżym, ziemistym aromatem. Młode ziemniaki są też zazwyczaj mniejsze i mają mniej regularny kształy. Nie posiadajązazwyczaj głębokich oczek.

Świeżo przekrojony młody ziemniak ma wilgotny, jasny miąższ i charakterystyczny świeży zapach. Starsze ziemniaki są bardziej suche, a zapach mniej wyraźny. Często nie są myte przed sprzedażą, co podkreśla ich naturalność.

Młode ziemnaiki bywają droższe i często są wyraźnie oznaczone jako „młode” lub „prosto z pola”. Warto jednak czytać etykiety i pytać sprzedawcę o szczegóły.

Solanina może doprowadzić do zatrucia

Tymczasem wiosną oferowane są wczesne odmiany ziemniaków z importu, zbierane w cieplejszym klimacie i transportowane do Polski. Mają grubszą skórkę, mniej intensywny smak i mogą być przechowywane dłużej. Zielonkawe przebarwienia na ich skórce świadczą o obecności solaniny – toksyny mogącej powodować zatrucia.

Objawy zatrucia solaniną to bóle brzucha, wymioty, biegunka, a w ciężkich przypadkach zawroty głowy czy trudności z oddychaniem. Dlatego tak ważne jest unikanie ziemniaków z zieloną skórką, kiełkami czy uszkodzeniami. Podchodźmy do zakupów ostrożnie, zwracając uwagę na wygląd i pochodzenie.

Kiedy kupować młode ziemniaki?

Najlepszym czasem na zakup prawdziwych młodych ziemniaków jest czerwiec. Eksperci radzą, by nie ulegać marketingowym chwytom i poczekać na krajowe bulwy prosto z pola. Dzięki temu zyskamy pewność, że na nasze stoły trafią świeże, smaczne i bezpieczne warzywa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie