W ciąży jedz sól z umiarem

Nowe badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że istnieje związek pomiędzy spożyciem przez ciężarną sodu a rozwojem nerek u potomstwa. Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża ilość soli w diecie ma negatywny wpływ na prenatalny rozwój nerek. Brak równowagi w spożyciu sodu przez przyszłą matkę może prowadzić również do wysokiego ciśnienia krwi w późniejszym okresie życia dziecka. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu oraz Uniwersytetu w Aarhus częściowo opierały się na wcześniejszych badaniach, które dowiodły, że nadmierne spożycie soli powoduje wydzielanie endogennych steroidów kardiotonicznych, takich jak marinobufagina (MBG). U ciężarnych kobiet wysokie stężenie MBG ma związek z niską wagą urodzeniową i wyższym ciśnieniem krwi u dziecka. Wcześniejsze badania powiązały także wysokie ciśnienie krwi z niską liczbą nefronów – podstawowych elementów nerek.

W ciąży jedz sól z umiaremW ciąży jedz sól z umiarem
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Przebieg badań nad spożyciem soli w ciąży

Naukowcy wykorzystali do badań szczury, które podzielono na trzy grupy. Dieta jednej grupy zwierząt była uboga w sód, dieta drugiej zawierała średnie ilości soli, a dieta trzeciej grupy była wysoko sodowa. Szczury były tej samej wielkości w momencie narodzin, a stosunek osobników płci męskiej do osobników płci żeńskiej wynosił 1:1. Potomstwo oddzielono od matek w wieku czterech tygodni, po czym wprowadzono dla nich dietę o średniej zawartości sodu. Zwierzęta miały swobodny dostęp do wody i jedzenia, a ich wagę oraz spożycie pokarmu i wody monitorowano co tydzień. Struktura nerek szczurów została poddana ocenie w 1. i 12. tygodniu życia zwierząt, a ekspresja białka była badana w momencie narodzin oraz po ukończeniu tygodnia życia. Badano również ciśnienie krwi u męskich potomków pomiędzy 2. a 9. miesiącem życia.

Badacze ustalili, że liczba kłębuszków, czyli najważniejszych elementów nerek, podczas pierwszych 12 tygodni była znacząco niższa, a ciśnienie krwi u potomstwa płci męskiej wyższe w przypadku szczurów, których matki były na diecie wysoko lub nisko sodowej. Dieta bogata w sódmiała związek z wyższym stężeniem MBG i wzrostem poziomu GDNF oraz jego inhibitora w nerkach potomstwa. Natomiast w przypadku diety ubogiej w sól wydzielanie FGF-10 – odpowiedzialnego za rozwój nerek – było niższe. Z kolei wydzielanie Pax-2 oraz FGF-2 – genów odpowiedzialnych za linie komórkowe – układ tkanek i rozmnażanie komórkowe było niższe u potomstwa matek będących na wysoko sodowej diecie.

Znaczenie badań nad dietą w ciąży

Wyniki badań mogą mieć praktyczne zastosowanie. Stanowią swego rodzaju przestrogę przez zbyt hojnym lub zbyt skąpym stosowaniem soli w czasie ciąży. Zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie soli przez przyszłe matki stanowi przeszkodę dla prawidłowego rozwoju kłębuszków w nerkach, co prowadzi do deficytów nefronów. Jeśli wyniki badań mają przełożenie także w przypadku ludzi, można zaryzykować stwierdzenie, że niewłaściwa zawartość sodu w diecie może być czynnikiem zwiększającym ryzyko nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek u potomstwa. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie kobiet spodziewających się dzieci. Wiele z nich ogranicza spożycie soli, ale – jak się okazuje – drastyczne wyeliminowanie jej z jadłospisu to błąd, który może mieć poważne następstwa. Na wszelki wypadek warto skonsultować swoją dietę ze specjalistą od żywienia, który doradzi, ile soli powinno znaleźć się w diecie przyszłej matki.

Badania na zwierzętach nierzadko dostarczają sensacyjnych wieści. Nie inaczej jest w przypadku powyższego badania. Wyniki testów mogą być dużym zaskoczeniem, ale wpisują się także w znaną od dawna zasadę, że we wszystkim warto zachować umiar.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej