Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów

Zupa dostarcza płyny, składniki odżywcze i lekkość. A jej wpływ na nawodnienie, odporność i regenerację jest większy dla zdrowia niż nam się wydaje.

Zupa to nie tylko rozgrzewający posiłek, ale też prosta metoda na uzupełnienie płynów i elektrolitów.Zupa to nie tylko rozgrzewający posiłek, ale też prosta metoda na uzupełnienie płynów i elektrolitów.
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

Kalorie i makroskładniki – ile wartości naprawdę kryje zupa?

Zupa to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na doładowanie energią i składnikami odżywczymi w lekkiej i łatwo przyswajalnej formie, tym bardziej zimą. W zależności od receptury porcja zupy może mieć od 150 do 350 kcal, przy czym gęstsze wersje z dodatkiem warzyw strączkowych, kasz lub mięsa mają też więcej białka i błonnika.

Węglowodany pochodzą głównie z warzyw i produktów zbożowych, tłuszcze z oliwy, pestek lub orzechów, a białko z roślin strączkowych, mięsa lub nabiału. Takie połączenie składników wspiera sytość, stabilizuje poziom cukru we krwi i utrzymuje energię przez dłuższy czas.

Ciepła, półpłynna konsystencja zupy ułatwia trawienie i przyswajanie minerałów, dzięki czemu organizm efektywnie wykorzystuje jej wartości. Właśnie dlatego zupa może pełnić rolę pełnowartościowego, odżywczego posiłku.

Elektrolity w zupach – co to znaczy i dlaczego są tak ważne?

Elektrolity to minerały obecne w płynach ustrojowych, które wspomagają stabilizację wodno-elektrolitową. To właśnie dzięki nim organizm utrzymuje prawidłowe nawodnienie, a układ nerwowy i mięśnie mogą działać w mniej inwazyjnych warunkach. Należą do nich przede wszystkim:

  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez.

Naturalną metodą można je uzupełniać właśnie poprzez zupy, szczególnie te przygotowane na wywarach warzywnych, mięsnych lub tych z dodatkiem roślin strączkowych. Podczas gotowania część minerałów przechodzi z produktów do bulionu, dlatego wypicie zupy poza energią i rozgrzaniem, dostarcza także składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jest to wyjątkowo ważne po wysiłku fizycznym, w czasie upałów lub choroby, gdy łatwo o utratę elektrolitów wraz z potem i wodą.

Najlepsze składniki dla stabilności elektrolitowej

Zupy bez wątpienia są naturalnym źródłem elektrolitów, ale pod warunkiem, że zostaną przygotowane z odpowiednich składników. Dobrym wyborem są:

  • marchew, pietruszka, seler i ziemniaki, czyli warzywa korzeniowe, które dostarczają potas i magnez,
  • pomidory wnoszą dodatkowo likopen, który jest jednym z najcenniejszych barwników roślinnych,
  • natka pietruszki zapewnia wapń, żelazo i witaminę C.

W tym przypadku warte przypomnienia jest to, że witamina C wspiera przyswajanie żelaza. Warto też dodać do zupy źródła białka, takie jak strączki typu soczewica i ciecierzyca lub chude mięso, ponieważ ten makroskładnik wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu energii i można na niego liczyć w zakresie regeneracji.

Odrobina dobrej jakości soli dostarcza sód, który razem z potasem reguluje gospodarkę wodną. Z kolei dodane już na talerzu zdrowe tłuszcze z oliwy lub pestek ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dzięki czemu zupa staje się pełniejszym, bardziej odżywczym posiłkiem.

Sól w zupie a zdrowie – gdzie leży złoty środek?

Cały problem z solą polega na jej ilości. Zbyt duża zawartość soli może prowadzić do nadciśnienia i zatrzymywania się wody w organizmie, a jej niedobór zaburza równowagę elektrolitową.

Maksymalna ilość to około 5 gramów dziennie, czyli mniej niż jedna łyżeczka. W kuchni warto więc używać soli bez rozmachu, a część smaku zastępować ziołami, czosnkiem, cebulą lub sokiem z cytryny. Dobrym rozwiązaniem jest też sól jodowana, która dodatkowo dostarcza jod wspierający tarczycę. Odpowiednia ilość soli w zupie podkreśla jej smak oraz daje szansę organizmowi na działanie bez niepotrzebnego przeciążenia.

Zupy regenerujące po wysiłku, chorobie lub stresie

Po wysiłku fizycznym, infekcji lub dłuższym stresie organizm poza odpoczynkiem, potrzebuje również uzupełnić utracone płyny i elektrolity. Właśnie do takiego zadania zupy pasują idealnie. Rosół z kurczaka, krupnik, zupa jarzynowa lub krem z dyni otulają zdrowie ciepłem oraz wprowadzają energię i minerały w łatwo przyswajalnej formie. W ich składzie znajdują się m.in. sód, potas, wapń i magnez, czyli składniki, które pomagają przywrócić prawidłowy poziom wodno-elektrolitowy.

Dodatek kasz, ryżu lub drobnych makaronów uzupełnia zupy węglowodanami, a wywary z mięsa i warzyw dostarczają aminokwasy wspierające regenerację. Nawet delikatny bulion może zadziałać jak naturalny napój izotoniczny, jeśli jest dobrze doprawiony i zjedzony na ciepło. Takie dania nie obciążają układu trawiennego tylko wspomagają organizm w tym, by szybciej odzyskał siły i odporność.

Zupa na co dzień – kiedy i jak ją jeść, by przynosiła najwięcej korzyści?

Zupa jest bez wątpienia wartościowa dla zdrowia, ale pod warunkiem, że będzie dobrze wkomponowana w jadłospis. Najlepiej odnajduje się w roli obiadu lub ciepłego lunchu, ponieważ doładowuje energią i nawadnia jednocześnie. Porcja zupy warzywnej z dodatkiem białka i zdrowych tłuszczów syci na długo, a przy tym nie obciąża układu trawiennego.

W chłodniejsze dni warto wybierać wersje rozgrzewające, oparte na warzywach korzeniowych i kaszach, natomiast latem lepsze będą lekkie chłodniki z jogurtem lub kefirem, które również nawodnią, ale dodatkowo schłodzą organizm. Podstawą jest różnorodność, ponieważ to naprzemienne gotowanie zup kremów, wywarów i bulionów daje możliwość uzupełnienia różnych składników mineralnych.

Zupa przygotowana ze świeżych produktów i bez nadmiaru soli może wspierać odporność, trawienie oraz gospodarkę wodno-elektrolitową. Dobrze jeśli pojawia się na talerzu regularnie, najlepiej kilka razy w tygodniu.

Zupa to nie tylko rozgrzewający posiłek, ale też prosta metoda na uzupełnienie płynów i elektrolitów. Dostarcza energię, minerały i składniki, które stabilizują równowagę organizmu. Wystarczy wybierać naturalne produkty, dbać o umiar w soleniu i sięgać po nią regularnie, by zwyczajny talerz zupy stał się źródłem korzyści dla zdrowia.

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów