Wino w profilaktyce cukrzycy

Zauważono korzystne działanie spożywania umiarkowanych ilości wina w profilaktyce cukrzycy typu 2. Najnowsze badania wykazały, iż wynika to z właściwości czerwonego wina, które są bardzo zbliżone do właściwości leku na cukrzycę...

spis treści

1. Wino a lek przeciwcukrzycowy

Wiedeńscy naukowcy przetestowali 10 rodzajów czerwonego wina i 2 rodzaje białego. Zbadali stopień wiązania się składników wina z receptorami aktywowanymi proliferatorami peroksysomów typu gamma (PPAR-gamma), z którymi wiąże się także lek na cukrzycę. Białko PPAR-gamma bierze udział w syntezie i transporcie glukozy. Działając na nie można zmniejszyć insulinooporność.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

2. Przeciwcukrzycowe działanie wina

Z badań wynika, iż białe wino słabiej niż lek na cukrzycę łączy się z PPAR-gamma. Z kolei 100 ml wina czerwonego wiąże się z białkiem aż 4 razy silniej niż dzienna dawka wspomnianego farmaceutyku. Dzieje się tak dzięki zawartemu w czerwonym winie galusanowi epikatechiny, który dostaje się do trunku z dębowych beczek, w których jest trzymany. Nie jest jednak wiadomo, w jakim stopniu nasz organizm jest w stanie wykorzystać tą substancję. Aby się o tym przekonać niezbędne będzie przeprowadzenie kolejnych badań wpływu poszczególnych składników wina na organizm człowieka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy