Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1, czyli tiamina lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło witaminy B1 stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do objawów niedoboru witaminy B1 należą: uczucie zmęczenia, drażliwość, zaburzenia koncentracji uwagi, obniżenie nastroju.

Polecane wideo:

1. Rola tiaminy

Witamina B1 pełni w organizmie trzy zasadnicze funkcje: uczestniczy w procesach energetycznych, w reakcjach prowadzących do syntezy nukleotydów i NADPH (główny związek w szlaku przemian kwasów tłuszczowych) oraz w procesach neurofizjologicznych. Tiamina to witamina B1 niezbędna do prawidłowych przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Jest wykorzystywana w komórkach wielu tkanek – serca, wątroby, mięśni szkieletowych. Odgrywa istotną rolę w układzie nerwowym, ponieważ bierze udział w syntezie neurotransmiterów warunkujących prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Ponadto uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach, odnowie białek, przez co wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

2. Niedobór witaminy B1

Zbyt małe spożycie tej witaminy może prowadzić do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego (zaburzeń trawienia i wydzielania soku żołądkowego), zaburzeń neurologicznych polegających na upośledzeniu przemiany cukrów – głównego źródła energii dla mózgu – co prowadzi do gromadzenia się dużej ilości związków (kwasu mlekowego i pirogronowego), których nadmiar zaburza funkcjonowanie tego układu. Kolejnym powikłaniem mogą być zaburzenia sercowo-naczyniowe oraz wiele niecharakterystycznych objawów, takich jak: zmniejszenie apetytu, zmniejszenie masy ciała, depresja, osłabienie mięśni, zaburzenia czucia i popędu płciowego czy zanik miesiączkowania.

Z kolei żywieniowej hiperwitaminozy B1 jak dotąd nie odnotowano. Przy suplementacji witaminowej małe dawki tiaminy na ogół nie są toksyczne. Objawy uboczne podawania witaminy B1 występują bardzo rzadko i są to jedynie objawy typu alergicznego.

Zapotrzebowanie na witaminę B1 (tiaminę), jak na każdy składnik pokarmowy, jest uzależnione od wieku, aktywności fizycznej i składu diety. Dieta bogata w węglowodany zwiększa zapotrzebowanie na tę witaminę. Zalecenia podają, że spożycie tej witaminy powinno się wahać w przedziale od 1,3 do 2,2 mg na dobę.

2.1. Objawy niedoboru witaminy B1

Niedobór tiaminy najczęściej występuje u osób stosujących dietę niezawierającą mięsa oraz produktów zbożowych (pieczywa, kasz, makaronów). Brak witaminy B1 w organizmie występuje w następstwie niedożywienia oraz upośledzenia jej wchłaniania, często u anorektyczek i alkoholików.

Niedobór witamin u dzieci

Nieodpowiednia ilość składników pokarmowych w diecie dziecka może powodować poważne konsekwencje w dorosłym życiu. Warto pamiętać, że dzieciństwo to okres...

Do łagodnych objawów niedoboru witaminy B1 należą:

Długotrwały brak tiaminy powoduje utrwalenie zmian neurologicznych. Awitaminoza witaminy B1 powoduje rozwój choroby zwanej beri-beri. Schorzenie to objawia się zanikiem mięśni, osłabieniem siły skurczowej mięśnia sercowego, niskim ciśnieniem tętniczym, obrzękami, porażeniem nerwów oraz zaburzeniami psychicznymi (depresja, apatia, psychozy). Osoby zażywające leki moczopędne – np. furosemid, częściej cierpią z powodu niedoboru witaminy B1.

3. Tiamina w diecie

Witamina B1 wchłania się w jelicie cienkim. Zapotrzebowanie na witaminę B1 jest uzależnione od wieku, płci oraz zawartości węglowodanów w diecie i waha się od 0,5 mg/dobę u niemowląt do 2,2 mg/dobę u kobiet karmiących. Zalecana dawka dobowa (recommended daily allowance – RDA) wynosi 1,2-1,5 mg dla mężczyzn i 1,0-1,1 mg dla kobiet.

Głównym źródłem witaminy B1 w diecie są: zarodki pszenne, nasiona słonecznika, wzbogacane płatki śniadaniowe, suche nasiona roślin strączkowych, wieprzowina, polędwica, szynka wiejska, drożdże, muesli, ryż brązowy, orzechy, groszek zielony, kiełki soi, pieczywo pełnoziarniste, ryby, szparagi, por, kalafior, kapusta włoska i czerwona, szpinak, brukselka, ziemniaki, awokado, arbuz, mandarynki, porzeczki, kasze, chleb żytni jasny, suszone owoce. Niewielkie jej ilości znajdują się w warzywach i owocach.

Produkt Zawartość w mg/100 g Produkt Zawartość w mg/100 g
Mięso wieprzowe 0,54 Brukselka 0,1
Jaja 0,13 Kalafior 0,11
Chleb razowy żytni 0,19 Pomarańcze 0,1
Płatki owsiane 0,2 Łosoś 0,17

Witamina B1 jest wykorzystywana w lecznictwie jako środek wspomagający działanie niesteroidowych leków przeciwbólowych stosowanych w bólach kręgosłupa oraz w okolicy krzyża.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy z grupy B
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B

Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy (...)...

Witaminy z grupy B

Witamina B17

Witamina B17

Witamina B17, znana także jako amigdalina, to naturalny związek chemiczny, który występuje w nasionach wielu roślin i ich owoców (...) popularność dzięki możliwemu działaniu antynowotworowemu. Czym jest witamina B17,...

Witaminy z grupy B

Witamina B12 (kobalamina)

jak inne witaminy z grupy B, witamina B12 bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w innych procesach: uczestniczy (...) (poniżej 1 mikrograma na...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

zewnętrzne spośród witamin z grupy B. Bardzo szybko ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. Witamina B5 jest bardzo rozpowszechniona zarówno (...) Witamina B5, czyli kwas...

Witaminy z grupy B

Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów (...) oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy B6 znajduje...

Witaminy z grupy B

Poziom witaminy B12

przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12. Niedobór tej witaminy jest główną przyczyną niedokrwistości (...) złośliwej, która doprowadza do utraty włosów. Witamina...

Witaminy z grupy B

Niedobór witaminy B

dolegliwościami. Na co wpływają witaminy z grupy B i jak ich niedobór może wpływać na nasze samopoczucie? Co świadczy o niedoborze witamin z grupy B? Witaminy...

Witaminy z grupy B

Niedobór witamin B

z grupy B Witaminy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin to hipowitaminoza. Tiamina - witamina B1 (...) Niedobór witamin z grupy...

Witaminy z grupy B

Witamina B15

Przysmak z dyni to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach (...) i słonecznika oraz mięso wołowe. Właściwości witaminy...

Witaminy z grupy B

Rola witaminy B12

Wątroba, nerki, serce, mięso - to bogate kopalnie witaminy B12. U noworodków jej zapasy wystarczają na rok, u dorosłych dłużej, bo na 2-5 (...) lat. Witamina B12 ma olbrzymie znaczenie, ponieważ wpływa na wiele procesów...