Trwa ładowanie...

Witamina B1 (tiamina) - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła

 Paula Jakubasik
29.03.2021 22:16
Witamina B1 (tiamina) znajduje się między innymi w orzechach, jajach czy mleku.
Witamina B1 (tiamina) znajduje się między innymi w orzechach, jajach czy mleku. (123rf)

Witamina B1 (tiamina) to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobór może powodować między innymi przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją i brak apetytu. Jaką rolę pełni tiamina i jakie są jej źródła w diecie?

spis treści

1. Rola witaminy B1

Witamina B1 (tiamina) rozpuszcza się w wodzie, jej obecność w organizmie jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim wspiera układ nerwowy, chroni przed pogorszeniem funkcji umysłowych, między innymi zdolności koncentracji i zapamiętywania.

Wraz z tyroksyną i insuliną pobudza wytwarzanie hormonów gonadotropowych. Tiamina bierze udział w regulowaniu gospodarki wapnia, skurczy mięśni oraz produkcję energii w komórkach.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Witamina B1 wspomaga prawidłową pracę serca, redukuje oznaki zmęczenia, poprawia libido, przyspiesza gojenie ran oraz zmniejsza dolegliwości żołądkowe.

Tiamina wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i skutecznie walczy ze stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do poważnych chorób otępiennych, nowotworów czy problemów z sercem.

Wykazano, że suplementacja witaminy B1 wykazuje działanie naprawcze w przypadku wczesnych uszkodzeń nerek u osób chorych na cukrzycę typu 2.

2. Zapotrzebowanie na witaminę B1

  • 1-3 lata - 0,5 mg,
  • 4-6 lat - 0,6 mg,
  • 7-9 lat - 0,9 mg,
  • 10-12 lat - 1 mg,
  • 13-18 lat - 1,1 mg,
  • kobiety - 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży - 1,4 mg,
  • kobiety karmiące - 1,5 mg,
  • mężczyźni - 1,3 mg.

Suplementację tiaminy powinny rozważyć osoby starsze, bardzo aktywne fizyczne oraz żyjące w ciągłym stresie. Na niedobór mogą cierpieć również osoby, które ciężko pracują - fizycznie lub umysłowo oraz regularnie zażywają skrzyp polny.

Zobacz także:

3. Niedobór witaminy B1

Niedobór tiaminy bywa obserwowany u osób, które intensywnie trenują lub podejmują wysiłek umysłowy, a także w podeszłym wieku. Zauważono również, że stężenie tej witaminy spada na skutek przewlekłego stresu, nadużywania alkoholu, kawy i herbaty.

Nie bez znaczenia pozostaje także długotrwałe suplementowanie skrzypu polnego. Pojawiły się również badania, zgodnie z którymi nawet 70-90% cukrzyków może mieć zbyt niski poziom witaminy B1. Objawy niedoboru tiaminy to:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • ból i skurcze mięśni,
  • problemy z koncentracją,
  • trudności w zapamiętywaniu,
  • rozchwianie emocjonalne,
  • przyspieszony puls,
  • obrzęk rąk i nóg,
  • nudności i wymioty,
  • utrata apetytu,
  • chudnięcie,
  • spadek libido,
  • oczopląs,
  • powiększenie serca.

4. Nadmiar witaminy B1

Nadmiar tiaminy zdarza się bardzo rzadko, z tego względu że witamina, która nie została przyswojona zostaje usunięta wraz z moczem. Przedawkowanie może być spowodowane przyjmowaniem suplementów diety w ogromnych dawkach.

Objawy nadmiaru witaminy B1 to:

5. Źródła witaminy B1 w diecie

Zawartość tiaminy w 100 gramach produktu:

  • poniżej 0,05 mg - mleko, jogurty, sery dojrzewające i twarogowe, śledzie, karczochy, maliny, brzoskwinie, banany, jabłka,
  • 0,1 – 0,5 mg - mąka pszenna, bułki pszenne, chleb mieszany, chleb żytni razowy, chleb graham, makaron, kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makrela, łosoś,
  • 0,5 – 1 mg - schab wieprzowy, kasza gryczana i jaglana, fasola biała, soja, groch, otręby pszenne,
  • powyżej 1 mg - soczewica czerwona, nasiona słonecznika, zarodki pszenne, drożdże.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze