Witaminy dla kobiet w ciąży a ryzyko autyzmu u dziecka

Okazuje się, że im wcześniej kobieta zacznie przyjmować witaminy dla ciężarnych, tym mniejsze będzie ryzyko chorób ze spektrum autyzmu u jej dziecka. Z badań wynika, że dzieci matek, które przed zajściem w ciążę i przez pierwszy miesiąc ciąży nie przyjmowały codziennie witamin były dwukrotnie bardziej narażone na zachorowanie na autyzm niż dzieci kobiet, które to robiły. Z kolei ryzyko autyzmu u dzieci, u których dodatkowo występowały predyspozycje genetyczne do tej choroby było siedmiokrotnie wyższe.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

Przyczyny autyzmu

Autyzm to choroba, której przyczyny nie są jeszcze do końca wyjaśnione. Wiadomo, iż na jej rozwój składa się obecność kilku różnych czynników ryzyka, zarówno o podłożu genetycznym, jak i środowiskowym. Jedna z autorek badania, Irva Hertz-Picciotto, stwierdziła, iż niezwykle rzadko zdarzają się przypadki autyzmu, w których za przyczynę choroby można uznać tylko jeden czynnik. Nie było jednak do tej pory badań, które zajmowałyby się połączeniem przyczyn genetycznych i środowiskowych.

Badania Amerykańskich naukowców wskazują, iż ważną rolę w profilaktyce autyzmu u dzieci mogą odgrywać witaminy przyjmowane przez matkę przed zajściem w ciążę i w pierwszym jej miesiącu. Jak się okazuje, kwas foliowy, czyli syntetyczna forma witaminy B9, a także inne witaminy z grupy B zawarte w suplementach diety dla ciężarnych najprawdopodobniej chronią płód przed deficytami we wczesnym rozwoju mózgu. Od dawna wiadomo, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, a badania wskazują, że podawany kobietą w ciąży w formie suplementów nawet w 70% zapobiega defektom cewki nerwowej.

Badania nad zależnością między witaminami dla ciężarnych a autyzmem dziecka

W ramach badań naukowcy zebrali dane dotyczące 700 rodzin z Północnej Karoliny. W każdej z tych rodzin było dziecko autystyczne lub zdrowe w wieku 2-5 lat. Matki tych dzieci opowiedziały o suplementach diety przyjmowanych w czasie ciąży. Pierwsze pytanie pozwalało określić, czy matka w ogóle przyjmowała witaminy dla ciężarnych. Jeśli odpowiedź była twierdząca, pytano ją o rodzaj przyjmowanych preparatów (czy były to witaminy, multiwitaminy czy inne suplementy), okres, w jakim je przyjmowała (przed zajściem w ciążę, w danych miesiącach ciąży, podczas karmienia piersią), a także o dawkę i częstość stosowania danego preparatu.

Z badań wynika, że przyjmowanie witamin dla ciężarnych przed zajściem w ciążę i w pierwszym miesiącu ciąży, czyli wtedy, kiedy większość kobiet jeszcze o niej nie wie, o połowę zmniejsza ryzyko autyzmu u dziecka. Jak się jednak okazuje, po pierwszym miesiącu nie zauważono różnicy w ilości przypadków autyzmu u dzieci matek stosujących suplementy i ich nie przyjmujących.

Naukowcy podkreślają, iż na nieprzyjmowaniu witamin najbardziej mogą stracić kobiety, u których występują genetyczne predyspozycje do autyzmu. Zaobserwowano, że dzieci matek, które nie brały witamin i u których występował genotyp MTHFR 677 TT znacznie częściej chorowały na autyzm – nawet 4,5 razy częściej niż dzieci matek bez obciążenia genetycznego, przyjmujących witaminy. Czynnikami ryzyka autyzmu jest również obecność genu podnoszącego poziom homocysteiny, a także genu, który odpowiada za mniej efektywny metabolizm węgla.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przyszłej mamy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta przyszłej mamy
Dieta przyszłej mamy

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki w ciąży to przywilej kobiety, która wchodzi w bardzo ważną fazę życia. Pamiętać jednak warto, że nie wolno tracić głowy i poddawać się ciążowemu apetytowi, gdyż może się to skończyć znacznym przybraniem na wadze.

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Dieta przyszłej mamy

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Kofeina Jeśli nie możesz poradzić sobie bez dziennej dawki kofeiny, ogranicz jej spożycie do 2 filiżanek dziennie. Najlepiej oczywiście całkowicie pozbyć się kofeiny z diety na czas ciąży. Nadużycie kofeiny podczas ciąży, zwłaszcza w czasie pierwszego...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Dieta przyszłej mamy

Żelazo i kwas foliowy w ciąży

Journal of the American Medical Association podaje wyniki badań nad wpływem przyjmowania w ciąży suplementów zawierających żelazo i kwas foliowy na rozwój intelektualny i ruchowy dzieci. Badania przeprowadzone w Nepalu wskazują na korzyści płynące ze...

Dieta przyszłej mamy

Jak odżywiać się w ciąży?

przyszłą mamę przed cukrzycą ciążową. Kobieta może zwiększyć swoje porcje żywieniowe o około 300 kcal. Dieta w ciąży w trzecim trymestrze Dziecko (...) Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim...

Dieta przyszłej mamy

Dieta w ciąży - mdłości, zdrowe odżywianie

, Eisenberg A., Hathaway S.E., Murkoff H.E. Dieta przyszłej matki - poradnik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, REBIS, Poznań 2002, ISBN 83-7301-258-3, Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium,...

Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem w naszym organizmie. Jednak szczególną uwagę na prawidłowy poziom tego pierwiastka powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż...