Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jaka jest ich rola?

Witaminy są to związki niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Uczestniczą również w przemianach tłuszczów i węglowodanów w energię oraz zapewniają prawidłową aktywność wielu enzymów (jako koenzymy). Na nasze zdrowie mają wpływ witaminy: A, D, E, K. Ich wchłanianie zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu.

Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości ochronne...

Witaminy nie stanowią źródła energii czy składnika budulcowego. Jednakże są niezbędne do przebiegu wielu procesów biochemicznych. W organizmie człowieka większość witamin nie może być syntetyzowana, dlatego też muszą być dostarczone z pożywieniem.

Zobacz film: "Leki biologiczne na łuszczycę"

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą:

  • witamina A (retinol i jego pochodne) uczestniczy w procesie widzenia. W przypadku jej niskiego poziomu występuje tzw. kurza ślepota, czyli zaburzone widzenie o zmierzchu. Niski poziom tej witaminy u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu. Ponadto skóra jest sucha i szorstka. Nadmiar natomiast jest bardzo toksyczny, a jego objawy charakteryzują się powiększeniem wątroby i śledziony, bólem głowy, nudnościami oraz zażółceniem skóry. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę A wynosi 1000 µg w przeliczeniu na retinol;
  • witamina D (cholekalcyferol i pochodne) wpływa na odporność organizmu, reguluje gospodarkę wapniową oraz bierze udział w budowie kości. Niewystarczająca jej podaż powoduje u osób dorosłych rozmiękczenie, porowatość i kruchość kości. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku oraz czasu przebywania na słońcu. Według norm w Polsce dla osoby dorosłej wynosi ono 800-2000 j.m. W wielu przypadkach stwierdza się jednak niewystarczający poziom tej witaminy, co jest spowodowane stosowaniem kremów z filtrami UV, krótkotrwałym przebywaniem na słońcu oraz niewielką zawartością tego składnika w produktach spożywczych. Naturalna witamina D powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, nie w każdej szerokości geograficznej napromieniowanie jest na tyle duże, by zapewnić organizmowi jej odpowiednią podaż, dlatego warto ją suplementować nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również wiosną i latem. Witamina D najlepiej rozpuszczalna jest w oleju, więc należy wziąć to pod uwagę, wybierając formę suplementacji;
  • witamina E (tokoferol), zwana jest witaminą płodności, ponieważ warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Jest silnym antyoksydantem, usuwa wolne rodniki powodujące starzenie się skóry. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E wynosi 10-30 mg α-tokoferolu na dzień;
  • witamina K (fitochinon, menadion) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. W wątrobie warunkuje syntezę protrombiny - białka, z którego powstaje włóknik (skrzep). Bakterie stanowiące naturalną florę jelit w niewielkiej ilości syntetyzują witaminę K. Bierze ona udział w formowaniu tkanki kostnej. Ponadto wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Głównym źródłem witaminy K są zielone warzywa.
Komentarze (4)
~bio
~bio ponad rok temu

"W celu zwiększenia przyswajalności witamin rozpuszczalnych należy do potraw dodawać niewielkie ilości tłuszczu" prosze nie zartowac sobie z ludzi. Te witaminy sa rozpuszczalne w sokach zolciowych, ktore faktycznie sa tworzone z tluszczy, konkretnie ze sterydow i sa syntezowane przez watrobe.

Odpowiedz
Artykuły Temat Miesiąca - Odporni z witaminą D
Profilaktyka grypy

Witaminy wzmacniające organizm

, ale i syntetyzowanie większości z nich. Jaka jest rola witamin? Witaminy są niezbędne, by w organizmie mogły prawidłowo zachodzić procesy (...) . Kryteria podziału witamin Wyróżniamy witaminy...

Suplementy diety na urodę

Suplementy witaminowe

się na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach, a ich wspólną cechą jest niski ciężar cząsteczkowy. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (...) to witamina...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

, która może być również produkowana przez promienie słoneczne. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Do najważniejszych ich funkcji zalicza się funkcje (...) Witaminy...

Witaminy

Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto (...) , ale również nie dopuścić do sytuacji, w której będzie ich za...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Rola składników pokarmowych

nie jest w stanie sam wytworzyć (choć istnieją pewne odstępstwa od tej reguły). Dzielą się one na: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - witamina A (retinol), D (...) (cholekalcyferol),...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

łatwiej przyswaja witaminy A,D,E,K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Młodsi i zdrowsi z olejem tłoczonym na zimno Nienasycone kwasy tłuszczowe (...) Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

dla naszego zdrowia karotenoidy oraz silny przeciwutleniacz - likopen. Warto jednak pamiętać o tym, że składniki te są rozpuszczalne w tłuszczach (...) obierać je ze skóry, lepiej dokładnie umyć i zjeść w całości. Gotowanie...