Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jaka jest ich rola?

Witaminy są to związki niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Uczestniczą również w przemianach tłuszczów i węglowodanów w energię oraz zapewniają prawidłową aktywność wielu enzymów (jako koenzymy). Na nasze zdrowie mają wpływ witaminy: A, D, E, K. Ich wchłanianie zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jaka jest ich rola?Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - jaka jest ich rola?
Źródło zdjęć: © adobestock

Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Witaminy nie stanowią źródła energii czy składnika budulcowego. Jednakże są niezbędne do przebiegu wielu procesów biochemicznych. W organizmie człowieka większość witamin nie może być syntetyzowana, dlatego też muszą być dostarczone z pożywieniem.

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą:

  • witamina A (retinol i jego pochodne) uczestniczy w procesie widzenia. W przypadku jej niskiego poziomu występuje tzw. kurza ślepota, czyli zaburzone widzenie o zmierzchu. Niski poziom tej witaminy u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu. Ponadto skóra jest sucha i szorstka. Nadmiar natomiast jest bardzo toksyczny, a jego objawy charakteryzują się powiększeniem wątroby i śledziony, bólem głowy, nudnościami oraz zażółceniem skóry. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę A wynosi 1000 µg w przeliczeniu na retinol;
  • witamina D (cholekalcyferol i pochodne) wpływa na odporność organizmu, reguluje gospodarkę wapniową oraz bierze udział w budowie kości. Niewystarczająca jej podaż powoduje u osób dorosłych rozmiękczenie, porowatość i kruchość kości. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wieku oraz czasu przebywania na słońcu. Według norm w Polsce dla osoby dorosłej wynosi ono 800-2000 j.m. W wielu przypadkach stwierdza się jednak niewystarczający poziom tej witaminy, co jest spowodowane stosowaniem kremów z filtrami UV, krótkotrwałym przebywaniem na słońcu oraz niewielką zawartością tego składnika w produktach spożywczych. Naturalna witamina D powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, nie w każdej szerokości geograficznej napromieniowanie jest na tyle duże, by zapewnić organizmowi jej odpowiednią podaż, dlatego warto ją suplementować nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również wiosną i latem. Witamina D najlepiej rozpuszczalna jest w oleju, więc należy wziąć to pod uwagę, wybierając formę suplementacji;
  • witamina E (tokoferol), zwana jest witaminą płodności, ponieważ warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Jest silnym antyoksydantem, usuwa wolne rodniki powodujące starzenie się skóry. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E wynosi 10-30 mg α-tokoferolu na dzień;
  • witamina K (fitochinon, menadion) jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. W wątrobie warunkuje syntezę protrombiny - białka, z którego powstaje włóknik (skrzep). Bakterie stanowiące naturalną florę jelit w niewielkiej ilości syntetyzują witaminę K. Bierze ona udział w formowaniu tkanki kostnej. Ponadto wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Głównym źródłem witaminy K są zielone warzywa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?