Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla
1 z 7Arcydzięgiel – właściwości zdrowotne
Arcydzięgiel, inaczej dzięgiel litwor, ceniono już w średniowieczu. Zakonnicy uważali, że sprzyja długowieczności i nazywali go nawet zielem Ducha Świętego. Współcześnie napary i nalewki z arcydzięgla stosowane są przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego oraz bólach reumatycznych. Roślina pozwala zwalczyć też inne choroby - to zasługa silnie działających składników m.in. olejku eterycznego, kwasu walerianowego i metyloetylooctowego, flawonoidów i garbników. W korzeniu znajdziemy też potas i cynk. Arcydzięgiel rośnie w Sudetach i w Tatrach (od 2014 roku objęty jest częściową ochroną). Można uprawiać go w przydomowych ogródkach, jednak najłatwiej dostać go w sklepach zielarskich - 50 g korzenia kosztuje ok. 4 zł.