Zbadano wpływ kakao na stan zapalny i serce. Nowe ustalenia naukowców

Kakao kojarzy nam się z przyjemnością i słodkimi deserami, ale coraz częściej pojawia się również w kontekście zdrowia. Najnowsze odkrycia naukowców pokazują, że ekstrakt kakao, który jest bogaty w flawonole, może wspierać organizm w walce z przewlekłym stanem zapalnym i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Kakao a przewlekły stan zapalny organizmu u osób starszychKakao a przewlekły stan zapalny organizmu u osób starszych
Źródło zdjęć: © Getty Images / X

Inflammaging pod lupą

Z wiekiem coraz częściej powtarzamy (i słyszymy), że nasz organizm nie regeneruje się już tak, jak kiedyś. Za tym odczuciem może stać tzw. inflammaging (z jęz. ang. inflammation to stan zapalny, a aging oznacza starzenie się), czyli przewlekły stan zapalny rozwijający się latami. Jest on powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi i zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2. Najnowsze dane naukowe sugerują, że bogaty w flawonole ekstrakt kakao może pomóc spowolnić ten proces.

Według badaczy codzienne przyjmowanie suplementu z ekstraktem kakao może spowalniać wzrost kluczowego markera stanu zapalnego, co potencjalnie obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Co ujawniło badanie?

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Age and Ageing", stanowiącym część projektu Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), wzięło udział 598 starszych osób. Przez dwa lata uczestnicy codziennie przyjmowali suplementy z ekstraktem kakao, a naukowcy analizowali pięć wskaźników stanu zapalnego związanego z wiekiem (inflammaging).

Naukowcy pobierali próbki krwi na początku badania, w jego połowie oraz po jego zakończeniu. Wyniki pokazały, że poziom wysokoczułego białka C-reaktywnego (hsCRP) - markera powiązanego z podwyższonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym chorób serca - obniżał się średnio o około 8 proc. rocznie.

Wyniki te uzupełniają wcześniejsze dane z projektu COSMOS, który objął ponad 21 tys. osób starszych. Badanie wykazało 27 proc. zmniejszenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych u osób przyjmujących suplementy z ekstraktem kakao. Zaobserwowano również mniejszą liczbę poważnych incydentów sercowo-naczyniowych w tej grupie.

- To badanie jest jednym z kilku realizowanych w ramach COSMOS, których celem jest zrozumienie, w jaki sposób ekstrakt kakao, dzięki zawartości flawonoli kakaowych, może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz innych zdarzeń naczyniowych, obserwowanych wcześniej w mniejszych badaniach klinicznych - powiedział współautor badania Howard D. Sesso, ScD, MPH, profesor nadzwyczajny medycyny w Division of Preventive Medicine w Brigham and Women’s Hospital.

Rola flawonoli

Badanie koncentrowało się na ekstraktach kakao bogatych w flawonole kakaowe, rodzaj roślinnych polifenoli działających w organizmie jako przeciwutleniacze.

- Wiemy, że ziarna kakao zawierają bioaktywne związki flawonole, które mogą poprawiać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie hsCRP jako markera stanu zapalnego oraz inne mechanizmy naczyniowe - dodał Sesso.

Flawonole znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ponieważ neutralizują wolne rodniki w organizmie. Wspierają również prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, poprawiając ich elastyczność i wpływając korzystnie na przepływ krwi. Dzięki temu mogą odgrywać istotną rolę w ochronie serca i układu krążenia, zwłaszcza w kontekście starzenia się organizmu.

Więcej czekolady?

Czy to oznacza, że powinno się jeść więcej czekolady? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna. Jak wyjaśnia Lauri Wright, PhD, RDN, dyrektorka programów żywieniowych i profesor nadzwyczajna w USF College of Public Health, proces przetwarzania, któremu poddawana jest tabliczka czekolady, zazwyczaj znacząco obniża zawartość cennych flawonoli. W efekcie wiele dostępnych na rynku czekolad i wyrobów czekoladowych zawiera ich jedynie śladowe ilości lub w ogóle ich nie dostarcza. Co więcej, nadmiar kalorii, cukru oraz tłuszczów nasyconych obecnych w czekoladzie może niwelować potencjalne korzyści zdrowotne.

- Wyniki badania nie oznaczają: jedz więcej czekolady. Wskazują raczej na to, że oczyszczony ekstrakt flawonoli kakaowych, przyjmowany w kontrolowanej dawce, może przynosić korzyści zdrowotne - podkreśla Wright i dodaje, że w praktyce korzystanie z produktów pełnowartościowych, takich jak gorzka czekolada, jest atrakcyjne, ale osiągnięcie dawki 500 mg flawonoli bez suplementacji jest trudne.

Czy warto sięgać po suplementy z ekstraktem kakao?

Patrząc na wyniki badań kuszące może być, by sięgnąć po suplementy z ekstraktem kakao. Jednak profesor nadzwyczajna Lauri Wright sugeruje, by w pierwszej kolejności postawić na naturalne źródła flawonoli.

- Rozsądnie jest najpierw zadbać o dietę bogatą w flawonole, taką jak umiarkowane ilości minimalnie przetworzonej gorzkiej czekolady, jagody, herbata czy winogrona, zanim sięgnie się po suplementy - mówi ekspertka i podkreśla, że produkty te dostarczają również innych korzystnych składników odżywczych oraz błonnika.

W kontekście zdrowego starzenia się organizmu znaczenie ma także ogólny styl życia, ponieważ flawonole nie działają w oderwaniu od reszty diety. Ich potencjalne korzyści zależą prawdopodobnie od całego wzorca żywieniowego - zawartości antyoksydantów, kondycji mikrobiomu jelitowego oraz obecności innych witamin i składników mineralnych.

- Nie należy nadinterpretować wyników. Niewielkie obniżenie jednego markera nie jest samo w sobie dowodem zapobiegania chorobom - to obiecujący sygnał, ale nie rozstrzygający dowód - podsumowuje Wright.

Źródło: https://academic.oup.com/ageing/article-abstract/54/9/afaf269/8253933

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Jak barszcz to tylko taki. Przepis, który podreperuje zdrowie
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Wstrzymanie w obrocie leku stosowanego w stanach lękowych. Jest decyzja GIF
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Witaminy, których absolutnie nie należy brać na noc. Niewiele osób o tym wie, stąd problemy
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Nowy wariant wirusa grypy. W USA rośnie liczba chorych
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. Co na to NFZ?
Lekarze alarmują: Limitowanie wizyt uderzy w pacjentów. Co na to NFZ?
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar
Zatrucie po popularnym daniu. Ministerstwo zdrowia WKS podało bilans ofiar
Zmarł ceniony ginekolog. "Wielu z nas powitał na świecie"
Zmarł ceniony ginekolog. "Wielu z nas powitał na świecie"
Najbardziej oblegane specjalizacje lekarskie. Prof. Filipiak prezentuje zestawienie
Najbardziej oblegane specjalizacje lekarskie. Prof. Filipiak prezentuje zestawienie
Zmiana w 112. Dyspozytor nie zada już tego pytania
Zmiana w 112. Dyspozytor nie zada już tego pytania