Zdrowe, ale nie na śniadanie. Naukowcy mówią, dlaczego z rana lepiej nie jeść pomidorów
Pomidory to popularne i lubiane warzywo. Świetnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy makaronami. Okazuje się jednak, że nie warto sięgać po nie na czczo. Powód tkwi w ich składzie i potwierdzają to doniesienia naukowe.
W tym artykule:
Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów z rana?
Wszystkiemu winne są taniny znajdujące się w pomidorach. To substancje, które odpowiadają m.in. za gorzki, cierpki posmak w produktach żywnościowych. Znajdują się nie tylko w pomidorach, ale też w kawie, herbacie czy kakao.
Spożywanie pomidorów na pusty żołądek może podrażnić błonę śluzową układu pokarmowego. Taki skutek uboczny potwierdza publikacja "A Comprehensive Review of Bioactive Tannins in Foods and Beverages: Functional Properties, Health Benefits, and Sensory Qualities", która znalazła się w czasopiśmie "Molecules".
Badania cytowane w artykule pokazują, że wchłanianie tanin w żołądku jest znikome, a większość z nich przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego w formie niezmienionej. Jeśli w żołądku nie ma treści pokarmowej, taniny pozostają w bezpośrednim kontakcie z błoną śluzową, co może nasilać miejscowe działanie ściągające i drażniące. Może to powodować uczucie dyskomfortu, a u osób wrażliwych, nawet lekkie podrażnienie żołądka.
- Jeżeli zwierzęta, pomimo nieprzyjemnego smaku, żywią się roślinnością o bardzo dużej zawartości tanin, może dojść do zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego poprzez blokowanie enzymów trawiennych. Taki ujemny wpływ może odnosić się także do człowieka - zauważa dr hab. Magdalena Karamać z Zakładu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności przytaczana przez serwis Nauka w Polsce.
Dodatkowo taniny utrudniają wchłanianie żelaza. W przytoczonym badaniu znalazła się informacja, że związki te wykazują zdolność do chelatowania jonów metali, zwłaszcza żelaza, cynku i miedzi. Przyjmowane na pusty żołądek mogą ograniczać wchłanianie minerałów z późniejszego posiłku, bo już wcześniej zablokują część dostępnych jonów w świetle przewodu pokarmowego.
W przypadku osób z niedoborem żelaza ryzyko takiego działanie może być szczególnie istotne. Należałoby to wziąć to pod uwagę, planując posiłki.
To jednak nie wszystko. Jak informują naukowcy, w pustej jamie ustnej i żołądku, bez obecności innych składników pokarmowych, taniny szybciej wiążą się z białkami śliny i śluzu, co może zwiększać subiektywne poczucie cierpkości oraz nieprzyjemnego "ściągnięcia" w ustach i przełyku.
Pomidor nie lubi się ze wszystkimi warzywami
Warto zwracać też uwagę na produkty, z którymi łączymy pomidory. Wbrew pozorom nie są one idealnym partnerem dla każdego warzywa czy owocu.
Przykładem jest ogórek. Zawarta w nim askorbinaza rozkłada witaminę C obecną w pomidorach, przez co posiłek traci część wartości odżywczych. Nie zaleca się także zestawiania ich z produktami bogatymi w żelazo, takimi jak soczewica, soja, śliwki czy awokado, ponieważ ten pierwiastek ogranicza przyswajanie likopenu, najsilniejszego przeciwutleniacza w pomidorach, nawet o połowę.
Właściwości pomidorów
Pomimo powyższych przeciwwskazań, pomidor to wciąż zdrowe warzywo, polecane przez ekspertów od żywienia. Są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminę C, E, K, witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, fosfor, potas czy miedź.
Dostarczają również błonnika, który reguluje pracę jelit oraz wspomnianego likopenu, czyli związku odpowiedzialnego za intensywnie czerwoną barwę miąższu i silne działanie antyoksydacyjne. Co ważne, likopen nie traci właściwości podczas obróbki cieplnej, dlatego warto sięgać nie tylko po świeże warzywa, ale i po sosy czy przeciery.
Dodatkowowo, wysoka zawartość potasu poprawia koncentrację, a witamina C wzmacnia odporność. Dzięki niskiej kaloryczności (ok. 18 kcal na 100 g) i dużej zawartości wody świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających, zapewniając sytość przy minimalnej podaży energii.
Pomidory wykazują też działanie przeciwzapalne, wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze.
Dlatego nie warto rezygnować z pomidorów, ale przełożyć spożycie ich na późniejszą porę dnia.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- WP abcZdrowie
- Molecules
- Nauka w Polsce
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.