Zdrowe zioła, które warto włączyć do swojej diety
Rozmaryn lekarski jest gatunkiem krzewu z rodziny jasnotowatych. Przyprawa ta ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i cytotoksyczne. Jak wskazują liczne badania, gotowanie czy grillowanie mięsa razem z rozmarynem przeciwdziała powstawaniu amin heterocyklicznych, które są szkodliwymi kancerogennymi związkami. Rozmaryn lekarski ma także właściwości rozkurczowe, co może przynosić ulgę w przypadku:
- skurczów żołądka,
- niestrawności,
- problemów z pęcherzykiem żółciowym,
- schorzeń jelit.
Z jakimi potrawami podawać rozmaryn? Zioło idealnie komponuje się z takimi daniami jak rosół, bigos, pieczone ziemniaki, pieczone bataty, grillowany łosoś. Przyprawę z powodzeniem można dodawać do różnych sosów, dressingów oraz marynat.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa to świetne źródło przeciwutleniaczy, a już samo jej wąchanie pomaga zredukować zachcianki żywieniowe i ograniczyć liczbę spożywanych kalorii.
W roślinie występują liczne związki aktywne takie jak kwas askorbinowy, karoten, kwas oleanowy, kwas ursulowy, olejek miętowy, mentol, betaina, rutyna. Olejki eteryczne zawarte w mięcie pieprzowej mogą stymulować wydzielanie soków trawiennych oraz poprawiać perystaltykę jelit. Świeży smak i aromat mięty pieprzowej mogą pomóc w zwalczaniu nieświeżego oddechu oraz zapachów po spożyciu pokarmów.
Warto zachować ostrożność podczas stosowania zioła, jeśli borykamy się z takimi problemami jak kamienie nerkowe czy przepuklina rozworu przełykowego.
Tymianek
Dwie łyżeczki tymianku zaspokoją w 20 proc. twoje dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz stanowią bogate źródło magnezu. Regularne dodawanie odpowiednich ilości tymianku do potraw poprawia działanie mózgu oraz wpływa na prawidłowy stan tkanki kostnej, chrzęstnej oraz skóry.
Zioło działa moczopędnie i przyspiesza leczenie zakażeń moczowo-płciowych. Napary tymiankowe pomagają także ukoić nerwy, zwalczyć niepokój. Zioło polecane jest wszystkim tym, którzy borykają się z problemem zaburzeń snu (tymianek ułatwia zasypianie).
Do czego dodawać tymianek? Zioło idealnie pasuje do dań rybnych, gulaszów oraz potraw mięsnych. Wspaniale komponuje się też z warzywami strączkowymi. By nie stracił aromatu i wartości odżywczych, należy dodawać go w końcowej fazie przyrządzania zupy bądź dania z mięsem.
Natka pietruszki
Dwie łyżeczki natki pietruszki to nawet więcej niż 150 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Ta odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a także wpływa korzystnie na strukturę kości oraz funkcjonowanie wątroby. Chlorofil zawarty w natce pietruszki poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie ze zwalczaniem chorobotwórczych patogenów, np. wirusów czy bakterii.
W pietruszce znaleźć można również potas. Ten składnik mineralny wpływa na właściwe przewodzenie impulsów w układzie nerwowym. Natka pietruszki stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Obfituje w witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, sód, fosfor i wapń.
Do czego pasuje? Warto dodawać ją do barszczu ukraińskiego, zupy pomidorowej, ogórkowej, kremu z kalafiora, zupy ziemniaczanej czy kapuśniaku. Zioło polecane jest szczególnie tym, którzy cierpią na nawracające infekcje pęcherza moczowego.
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa zawiera liczne substancje aktywne, co sprawia, że znalazła zastosowanie w leczeniu problemów żołądkowych, dolegliwości bólowych głowy, obniżonego apetytu. Doskonale reguluje poziom glukozy we krwi, wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Stanowi doskonały środek profilaktyczny przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego, ponieważ obniża cholesterol. Może być niezwykle pomocna, gdy borykamy się z przeziębieniem lub grypą.
W trawie cytrynowej znaleźć można takie witaminy i minerały jak kwas askorbinowy, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas, magnez, tiamina, ryboflawina, fosfor. Roślina ta jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Ten jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i nowotworów. Ta egzotyczna trawa pomaga również zwalczać bakterie E. coli.
Oregano
Oregano zawiera w swoim składzie ponad 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż inne zioła czy nawet owoce. Warto wiedzieć, że jedna łyżka świeżego zioła dostarcza tyle samo antyoksydantów co całe jabłko. Regularne spożywanie oregano wspomaga produkcję soków żołądkowych, przeciwdziała problemom trawiennym takim jak nawracające niestrawności czy refluks żołądkowo-przełykowy.
Lebiodka pospolita, znana powszechnie jako oregano zawiera dużą ilość składników mineralnych. Znajdziemy w niej wapń, potas, magnez oraz żelazo. Ponadto, jest ona bogatym źródłem witamin, szczególnie witaminy E oraz witaminy z grupy B.
Oregano pasuje do wielu potraw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek na bazie pomidorów, oliwek i mozzarelli. Posypana lebiodką pospolitą pizza także smakuje wyśmienicie. Zioło świetnie komponuje się również z potrawami kuchni włoskiej, takimi jak spaghetti, risotto czy focaccia z pomidorami.
Szałwia
Szałwia to cudowna roślina o wielu właściwościach leczniczych, która doskonale komponuje się z wieloma daniami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Nazwa zioła nawiązuje do łacińskiego czasownika ''salvere'', który oznacza ''leczyć''. Szałwia obfituje w taki substancje jak garbniki roślinne, sód, cynk, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy.
Zioło zwalcza bolesne miesiączki i pomaga w regulowaniu zbyt obfitych menstruacji. U kobiet w okresie menopauzy niweluje wahania nastroju, nocne poty i uderzenia gorąca. Szałwia wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, dlatego polecana jest w przypadku takich problemów, jak zapalenie gardła, zapalenie jamy ustnej. Oprócz tego zioło przyspiesza gojenie się ran.
Naukowcom udało się również wykazać, że osoby, które spożywały nawet niewielką ilość olejku z szałwii, wykazują się lepszą pamięcią oraz wyższymi wynikami podczas testów sprawdzających zdolności poznawcze niż osoby przyjmujące placebo.
Kolendra
Badania wykazały, że dodecanol, składnik znajdujący się w kolendrze, jest dwa razy bardziej skuteczny w walce z bakteriami Salmonelli niż komercyjne antybiotyki dostępne na rynku. Kolendra przeciwdziała również innym, rozwijającym się w pożywieniu bakteriom.
Stosowanie tego zioła wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi, redukuje poziom złego cholesterolu, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Związki zawarte w kolendrze mogą sprzyjać też leczeniu stanów zapalnych. Niektóre badania wskazują, że kolendra może mieć właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może być korzystne dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Do jakich potraw dodawać kolendrę?Zioło idealnie pasuje do mięsa jagnięcego, wołowego, drobiowego i wieprzowego. Wspaniale podkreśla też smak potraw rybnych i tych, które zawierają owoce morza. Kolendrę dodawać można też do gulaszu mięsno-warzywnego.
Lawenda
Lawenda jest dobrym źródłem witaminy A, żelaza i witaminy C. Pomaga zwalczać objawy alergii sezonowych, przeciwdziała nadmiernemu stresowi i zaburzeniom snu np. bezsenności. Stanowi częsty składnik kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ta wszechstronna roślina z powodzeniem wykorzystywana jest też w gastronomii. Hiszpanie, Francuzi i Włosi chętnie dodają ją do swoich ulubionych, rodzimych potraw. Lawenda pasuje do gulaszu, baraniny, zup rybnych. Idealnie komponuje się także z grillowanym mięsem i szaszłykami warzywo-mięsnymi.