Polski zamiennik mozzarelli. Zbija cholesterol i trójglicerydy

Kulinarny skarb Podhala, "góralska mozzarella", idealna baza dla wielu potraw - tak możemy na początku zareklamować bundz. To jeden z najzdrowszych polskich serów i bogate źródło cennych składników odżywczych. Spieszmy się, by go spróbować, bo właśnie w maju jest najsmaczniejszy.

Właściwości sera bundzWłaściwości sera bundz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Co to jest bundz?

Bundz, nazywany też buncem czy serem klaganym, to biały, podpuszczkowy owczy ser. Jest pierwszym produktem powstałym z mleka "kaganego" (mleka zaprawionego podpuszką). Świeży ma delikatną, kremową strukturę o lekko słodkim posmaku. W odpowiednich warunkach może jednak dojrzewać, na skutek tego procesu staje się bardziej kwaskowaty, wyrazisty. Zmienia się również struktura, w przekroju będziemy mogli dostrzec charakterystyczne dziury.

Bundz jest wykorzystywany do produkcji innych serowych przysmaków, w tym oscypka, bryndzy czy sera solankowego typu feta.

Najbardziej doceniany ze względu na walory smakowe doceniany jest tzw. bundz majowy, czyli ser pochodzący z wiosennego wypasu owiec.

Bundz wytwarzany jest głównie na terenie Podhala, ale też w zachodniej części Podbeskidzia. Od 2005 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych w kategorii sery i produkty mleczne.

Właściwości bundzu

Bundz to zdrowy przysmak, który dostarczy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, który wspiera pracę mięśni oraz wpływa na budowę oraz regenerację tkanek.

Zawiera też witaminę A (dla zdrowia skóry i oczu), D (dla lepszej odporności i silniejszych kości) oraz witaminy z grupy B (dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego). Ponadto dostarcza wapnia i fosforu, czyli składników niezbędnych dla budowania zdrowia kości, mięśni i układu nerwowego.

Włączając bundz do posiłków, dostarczymy organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu krwionośnego. Obniżają poziom "złego" cholesterolu trójglicerydów, wystąpieniu schorzeń srecowo-naczyniowych, normują poziom ciśnienia.

Jak przygotować bundz?

Bundz może być bazą wielu dań, zwolennicy lokalnych produktów mają wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Ser przypomina w konsystencji mozarellę, więc będzie dobry zarówno na zimno, jak i ciepło. Mało tego, będzie pasował do słonych i słodkich potraw. Bundz może być też wędzony.

Wśród fanów prostych rozwiązań kulinarnych sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki czy sałatki (np. do caprese, zamiast mozarelli, dodajemy właśnie bundz). Jeśli dla kogoś to za mało, to ser doskonale pasuje do pizzy i zapiekanek. Może być jednym ze składników farszu do pierogów.

Na deser doskonale sharmonuzje się ze smakiem chałki, z dodatkiem odrobiny miodu czy domowej konfitury.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach