Polski zamiennik mozzarelli. Zbija cholesterol i trójglicerydy
Kulinarny skarb Podhala, "góralska mozzarella", idealna baza dla wielu potraw - tak możemy na początku zareklamować bundz. To jeden z najzdrowszych polskich serów i bogate źródło cennych składników odżywczych. Spieszmy się, by go spróbować, bo właśnie w maju jest najsmaczniejszy.
W tym artykule:
Co to jest bundz?
Bundz, nazywany też buncem czy serem klaganym, to biały, podpuszczkowy owczy ser. Jest pierwszym produktem powstałym z mleka "kaganego" (mleka zaprawionego podpuszką). Świeży ma delikatną, kremową strukturę o lekko słodkim posmaku. W odpowiednich warunkach może jednak dojrzewać, na skutek tego procesu staje się bardziej kwaskowaty, wyrazisty. Zmienia się również struktura, w przekroju będziemy mogli dostrzec charakterystyczne dziury.
Bundz jest wykorzystywany do produkcji innych serowych przysmaków, w tym oscypka, bryndzy czy sera solankowego typu feta.
Najbardziej doceniany ze względu na walory smakowe doceniany jest tzw. bundz majowy, czyli ser pochodzący z wiosennego wypasu owiec.
Bundz wytwarzany jest głównie na terenie Podhala, ale też w zachodniej części Podbeskidzia. Od 2005 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych w kategorii sery i produkty mleczne.
Właściwości bundzu
Bundz to zdrowy przysmak, który dostarczy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, który wspiera pracę mięśni oraz wpływa na budowę oraz regenerację tkanek.
Zawiera też witaminę A (dla zdrowia skóry i oczu), D (dla lepszej odporności i silniejszych kości) oraz witaminy z grupy B (dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego). Ponadto dostarcza wapnia i fosforu, czyli składników niezbędnych dla budowania zdrowia kości, mięśni i układu nerwowego.
Włączając bundz do posiłków, dostarczymy organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu krwionośnego. Obniżają poziom "złego" cholesterolu trójglicerydów, wystąpieniu schorzeń srecowo-naczyniowych, normują poziom ciśnienia.
Jak przygotować bundz?
Bundz może być bazą wielu dań, zwolennicy lokalnych produktów mają wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Ser przypomina w konsystencji mozarellę, więc będzie dobry zarówno na zimno, jak i ciepło. Mało tego, będzie pasował do słonych i słodkich potraw. Bundz może być też wędzony.
Wśród fanów prostych rozwiązań kulinarnych sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki czy sałatki (np. do caprese, zamiast mozarelli, dodajemy właśnie bundz). Jeśli dla kogoś to za mało, to ser doskonale pasuje do pizzy i zapiekanek. Może być jednym ze składników farszu do pierogów.
Na deser doskonale sharmonuzje się ze smakiem chałki, z dodatkiem odrobiny miodu czy domowej konfitury.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.