Zespół szoku pokarmowego (refeeding syndrome) - charakterystyka, przyczyny, leczenie
Zespół szoku pokarmowego, inaczej zwany zespołem ponownego odżywiania, to najogólniej mówiąc zaburzenie gospodarki elektrolitowej, będące konsekwencją nieprawidłowego odżywiania i skrajnego niedożywienia. Może wiązać się z niektórymi chorobami psychometabolicznymi, ale historycznie związany jest z czasami wojny. Nieleczony zespół szoku pokarmowego może doprowadzić do skrajnego wyniszczenia organizmu i śmierci. Jak sobie z tym radzić?
W tym artykule:
Co to jest zespół szoku pokarmowego?
Zespół szoku pokarmowego (ang. refeeding syndrome), zwany jest też RS, zespołem ponownego odżywiania lub zespołem ponownego przeładowania glukozą. To bardzo poważny, ostry niedobór elektrolitów i substancji odżywczych. Towarzyszy temu retencja płynów, czyli zatrzymywanie wody w organizmie oraz zaburzenia gospodarki glukozowej.
Syndrom RS pojawia się zwykle u pacjentów cierpiących na anoreksję lub karmionych pozajelitowo przez długi czas. Zdarza się, że przyczyną pojawienia się zaburzeń jest choroba alkoholowa albo jedna z operacji bariatrycznych (czyli związanych z leczeniem otyłości).
Jak dochodzi do zespołu szoku pokarmowego?
Kiedy organizm jest niedożywionym, w procesach metabolicznych zaczynają zachodzić zmiany. Podstawowym źródłem energii jest glukoza i kiedy jej brakuje, organizm zaczyna adaptować się do sytuacji i czerpać siłę z białek oraz tłuszczy. To naturalna reakcja, którą spotyka się w niektórych dietach.
"W łóżku z Oskarem". Monika Miller zwierzyła się z problemów z anoreksją
Efektem nadmienego metabolizowania tych dwóch składników, ciało zaczyna słabnąć i dochodzi do stopniowego wyniszczenia organizmu. Na skutek zaburzeń gospodarki glukozowej, spada produkcja insuliny, odpowiedzialnej za transport glukozy po całym organizmie.
Niedożywienie skutkuje także zaburzeniem gospodarki elektrolitowej, szczególnie sodowej. W sytuacji, w której pacjent zaczyna znów być prawidłowo żywiony doustnie, organizm nie wie, co zrobić z taką ilością glukozy. Znacznie zwiększa się produkcja insuliny oraz fosforanów, które zostają pobierane ze źródeł pozakomórkowych. W efekcie zaczyna ich brakować we krwi i dochodzi do hipofosfatemii. Na skutek podawania płynów znacznie wzrasta zaś poziom sodu w organizmie, co może skutkować bolesnymi obrzękami.
Kiedy może wystąpić zespół szoku pokarmowego?
W latach 40 XX wieku, kiedy ludzie masowo zostawali zsyłani do pracy w obozach, po raz pierwszy spotkano się z zespołem szoku pokarmowego. Skrajnie wygłodzeni, niedożywieni zesłańcy, byli zmuszani do ciężkiej pracy, a ich organizmy z czasem zaadaptowały się do ciągłego uczucia głodu. Po zakończeniu II wojny światowej, kiedy mogli już opuścić obozy, rozpoczęto u nich stopniowe żywienie doustne. To doprowadziło do rozwoju syndromu RS.
Dzisiaj czynnikiem ryzyka są przede wszystkim zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja. Bardzo często wiąże się on ze skrajnym niedożywieniem, które z kolei może być spowodowane chorobą nowotworową lub długotrwałym alkoholizmem. Oba te stany stopniowo wyniszczają cał organizm, a proces leczenia może spotkać się z syndromem ponownego odżywiania.
Czynniki ryzyka
Najczęściej czynnikiem ryzyka w przypadku syndrom RS jest zbyt szybkie próbowanie przywrócenia naturalnego rytmu odżywiania u pacjenta. Jeśli organizm był skrajnie wygłodzony przez dłuższy czas, należy bardzo powoli wdrażać żywienie doustne.
Dodatkowymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi RS, są:
- wiek
- choroby ogólnoustrojowe
- przebyte operacje
- długotrwałe żywienie pozajelitowe
- niedożywienie wynikające z zaburzeń, takich jak anoreksja, dysfagia, kacheksja
Konsekwencje zespołu ponownego odżywiania
Konsekwencją zespołu szoku pokarmowego może być szereg dolegliwości, nie tylko ze strony układu odpornościowego, ale i całego organizmu. Najczęściej są to:
- zaburzenia oddychania
- zaburzenia rytmu serca, które mogą prowadzić do niewydolności tego narządu
- drgawki
- podwyższone ciśnienie krwi
- ciągłe uczucie zmęczenia
- zaburzenia świadomości, które mogą prowadzić do śpiączki.
Objawy zespołu szoku pokarmowego
Objawy zespołu szoku pokarmowego pojawiają się około cztery doby po rozpoczęciu u pacjenta tzw. leczenia żywieniowego. Mogą się one pojawić zarówno w przypadku żywienia doustnego, jak i pozajelitowego.
Najczęściej występujące objawy RS to:
Jak leczyć zespół ponownego odżywiania?
Najważniejsze jest dokładne opisanie stanu pacjenta. Jeśli on jest na tyle poważny, a niedożywienie tak skrajne, że może wystąpić zespół ponownego odżywiania, należy bardzo powoli i ostrożnie wdrażać leczenie żywieniowe. Bardzo ważne są małe ilości pokarmów podawane stopniowo.
Ważne jest także pozostawienie chorego pod stałą opieką lekarza i częste wykonywanie badań kontrolnych. W przypadku wystąpienia objawów RS, warto dodatkowo wdrożyć wprowadzanie pokarmów, które pomogą wyrównać poziom elektrolitów i składników mineralnych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.