"Zimowa choroba żołądka". Co to takiego i jakie daje objawy?
W Wielkiej Brytanii stosuje się określenie "winter vomiting disease", ponieważ choroba przewodu pokarmowego powodująca wymioty najczęściej pojawia się zimą. Choć my nie mamy na nią nazwy, to jest chorobą powszechną. Co ją powoduje i jakie może dawać objawy?
1. Norowirusy
Za chorobę odpowiedzialne są norowirusy, zwane wcześniej wirusami „Norwalk-like”. Jak ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna, to wirusy "o wybitnie małej dawce zakażającej (10-100 cząsteczek wirusowych)".
Na powierzchniach mogą bytować i stanowić źródło zakażenia nawet do 7 dni, a temperatura sięgająca 60 stopni Celsjusza nie jest w stanie ich unieszkodliwić. Co istotne, norowirusy mogą być wydalane z kałem, stanowiąc potencjalne źródło zakażenia, w niektórych przypadkach od 14 dni do 4 tygodni w przypadku dzieci.
Przebieg infekcji jest zazwyczaj ostry, ale trwa nie dłużej niż kilka dni. U dorosłych najbardziej dotkliwe objawy utrzymują się w ciągu 24-48 godzin, a średnio infekcja trwa około 3 dni.
Jednak u niemowląt i małych dzieci, a także seniorów i osób z deficytami odporności zakażenie norowirusem może być bardzo groźne i prowadzić nawet do zgonu.
2. Objawy zakażenia norowirusem
Jakie objawy mogą wskazywać na zakażenie tym patogenem?
- mdłości lub wymioty,
- wodnista biegunka,
- silne bóle brzucha,
- dreszcze i osłabienie,
- bóle ciała – głowy, mięśni, rąk oraz nóg,
- podwyższona ciepłota ciała.
Ponieważ infekcja ma podłoże wirusowe, leczenie obejmuje łagodzenie objawów choroby, a także dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Niekiedy konieczne jest podawanie elektrolitów, gdyż nasilone wymioty czy biegunka szybko mogą doprowadzić do zaburzeń wodno-elektrolitowych. To właśnie dla niemowląt i seniorów mogą być bardzo niebezpieczne.
3. Jak można się zarazić norowirusami?
Rezerwuarem dla wirusa są takie miejsca jak szpitale, ale też szkoły czy przedszkola i żłobki. Tam norowirusy mogą powodować wręcz epidemie, dlatego że jednym ze źródeł zakażenia jest bezpośredni lub pośredni kontakt z osobą chorą i jej wydzielinami.
Inne drogi zakażenia to droga pokarmowa – poprzez spożycie skażonej wirusami żywności, a z rzadka – droga oddechowa (wdychanie cząstek wirusa wskutek kontaktu np. z wymiocinami chorego).
W jaki sposób można więc uniknąć zakażenia tym wysoce zjadliwym patogenem? Bezwzględne zachowanie zasad higieny, a jeśli mamy w domu chorego – równie istotne jest odkażanie powierzchni i przedmiotów, z którymi zakażony ma kontakt.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.