Trwa ładowanie...

Zioła wspomagające leczenie trzustki - pokrzywa zwyczajna, glistnik jaskółcze ziele, wywar z czarnuszki siewnej, bylica piołun

Zapalenie trzustki pojawia się najczęściej w wyniku kamicy żółciowej lub nadmiernego spożywania alkoholu. Zapalenie trzustki objawia się kolką, nudnościami i wymiotami. Ulgę w dolegliwościach związanych z zapaleniem trzustki mogą przynieść zioła, które można traktować jako kurację wspomagającą leczenie. Regularne picie naparów może być receptą na ból i nieprzyjemne symptomy zapalenia trzustki.  

Zobacz film: "Przygotowanie do przeszczepu wysp trzustkowych"

Zioła na zapalenie trzustki należy zawsze przyjmować po konsultacji z lekrzem.  Niektóre z nich, jak np. piołun, jaskółcze ziele i pokrzywa, mogą być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie kiedy będą łączone z innymi lekami lub stosowane w zbyt dużych ilościach. Zanim zaczniemy terapię zapalenia trzusti ziołami, skorzystajmy z porady specjalisty.  

1. Zioła wspomagające leczenie trzustki - pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Bogata w witaminę K, flawonoidy i garbniki pomaga oczyścić organizm z toksyn. Z uwagi na zawartość kwasu pantotenowego roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego też wykorzystuje się ją do leczenia chorób trzustki i przy problemach z układem pokarmowym.

Oprócz tego, pokrzywa korzystnie wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzmacnia układ odpornościowy. Dostarcza również dużych ilości żelaza, a tym samym zapobiega niedokrwistości. Co więcej, przeciwdziała schorzeniom wątroby i dróg żółciowych.

Zioło dostaniesz w każdym sklepie zielarskim lub w aptece. Jedną łyżkę pokrzywy zalej szklanką gorącej wody i odstaw do przestygnięcia na 20 minut. Wywar pij dwa razy dziennie, najlepiej po pół szklanki.

Z pokrzywy możesz tez uzyskać sok. Wystarczy, że 125 g liści rośliny opłuczesz w przegotowanej wodzie i przepuścisz przez wyciskarkę do soku. W powstałym płynie rozpuść 125 g miodu i podgrzewaj go do momentu aż uzyska konsystencję syropu. Naturalne lekarstwo trzymaj w słoiku nie dłużej niż 2-3 lata. Pij 2-3 razy po jednej łyżeczce.

Wywar z pokrzywy / 123RF
Wywar z pokrzywy / 123RF

2. Zioła wspomagające leczenie trzustki - glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskółcze ziele wykazuje działanie żółciopędne, rozkurczowe i bakteriobójcze. Dlatego też roślinę zaleca się stosować przy chorobach trzustki. Chory może odczuwać bóle żołądkowe, nudności i wymioty, które skutecznie złagodzi właśnie ta roślina.  

Silne działanie glistnika wynika z obecności w jego soku dużej ilości alkaloidów. Substancje te przyczyniają się do rozluźnienia mięśni gładkich, łagodzą dolegliwości wątrobowe i zmniejszają bóle głowy.

Ponadto roślina ta pomaga w usuwaniu brodawek, kurzajek i grzybicy. Zmienione miejsca skórne należy nasmarować sokiem z glistnika. Jeśli zdecydujesz się na leczenie za pomocą rośliny, pod żadnym pozorem nie przedawkuj ziela, a kurację odbywaj pod okiem lekarza.

By sporządzić wywar, jeden liść glistnika zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 20 minut. Po ostygnięciu pij trzy razy dziennie.

3. Zioła wspomagające leczenie trzustki - wywar z czarnuszki siewnej

Czarnuszka jest źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9). Ze względu na zawartość tymochinonu – olejku eterycznego - roślina ma właściwości przezciwzapalne, dlatego też używana jest przy problemach z trzustką.

Wystarczy, że z czarnuszki przygotujesz wywar. Łyżkę nasion zalej dwoma szklankami wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po zagotowaniu odcedź wywar i pij trzy razy dziennie.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Pamiętaj, by na zapalenie trzustki nie stosować kropel z czarnuszki, głównie ze względu na zawartość alkoholu. Zioła nie poleca się również kobietom w ciąży i cierpiącym na niskie ciśnienie krwi.

4. Zioła wspomagające leczenie trzustki - bylica piołun

Piołun, zwany też wermutem lub absyntem, ma gorzki smak, ale też bardzo silne działanie. Roślina jest bogatym źródłem garbników, flawonoidów i olejków eterycznych. Dzięki tym substancjom zioło działa żółciotwórczo i antyseptycznie i może być stosowane przy zapaleniu trzustki.  

By przygotować napar, jedną łyżeczkę ziół zalej szklanką gorącej wody i odstaw pod przykryciem na pół godziny. Następnie odcedź wywar i jedną łyżeczkę pij godzinę przed posiłkiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.