Przejdź na WP

Zmarła po zjedzeniu grzybów w restauracji

Maria Jesus Fernandez Calvo świętowała urodziny swojego męża. Para wraz z synem wybrała się do restauracji w Hiszpanii na obiad. Niestety zakończył się on tragicznie. Kobieta zmarła prawdopodobnie w wyniku zatrucia grzybami.

Zobacz film: "Sezon na kurki"

1. Tragiczne świętowanie urodzin

Maria Calvo, jej 46-letni mąż i i 4-letni syn wybrali się do znanej hiszpańskiej restauracji, która w 2009 roku została nagrodzona gwiazdką Michelin. Rodzina świętowała urodziny. Maria zamówiła posiłek, w którego składzie były grzyby morchella (smardze).

Po powrocie do domu Maria źle się poczuła. Miała ostre wymioty i biegunkę.

Następnego dnia rano zmarła. Zatruciu uległo też 11 innych klientów restauracji, w tym syn i mąż kobiety.

2. Zamknięcie restauracji

Restauracja została zamknięta do czasu wyjaśnienia, co spowodowało śmierć Marii. Śledczy ustalają, czy kobieta zmarła w wyniku zatrucia grzybami czy też z powodu zachłyśnięcia się wymiocinami.

Grzyby, które zostały użyte do przygotowania potrawy, powinny być starannie ugotowane. Nie mogą być jedzone na surowo, ponieważ zawierają toksynę. Wcześniej wysuszone grzyby dodaje się do wody z mlekiem i gotuje.

Śledczy sprawdzają również, czy w potrawie nie było innych trujących grzybów, które są bardzo podobne do morchella.

Menu degustacyjne, które zamówiła rodzina Marii, składało się z siedmiu dań.

Kobieta zatruła się grzybami i umarła
Kobieta zatruła się grzybami i umarła (123rf.com)

Szef kuchni Bernd Knoller wyraził swój głęboki smutek w związku ze śmiercią klientki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy