Związek obecny w czekoladzie może spowalniać starzenie. Jest jedno "ale"

Jeden konkretny związek chemiczny obecny w gorzkiej czekoladzie może spowalniać biologiczne starzenie organizmu. Tak sugerują najnowsze badania naukowców z prestiżowego ośrodka w Londynie.

Jak czekolada może spowolnić starzenie?Jak czekolada może spowolnić starzenie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Teobromina, czyli niepozorny składnik kakao pod lupą

Naukowcy z King's College London przeanalizowali działanie teobrominy - związku roślinnego występującego naturalnie w ziarnach kakaowca. To właśnie ona nadaje gorzkiej czekoladzie charakterystyczny smak, a od lat kojarzona jest głównie z tym, że jest toksyczna dla psów. Teraz okazuje się, że u ludzi jej spożycie może wiązać się z wolniejszym starzeniem organizmu.

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Aging", naukowcy porównali poziom teobrominy we krwi z tzw. markerami wieku biologicznego. To wskaźniki, które mówią nie tyle o tym, ile lat pokazuje kalendarz, ale jak "stary" jest nasz organizm na poziomie komórek i tkanek.

Analiza dwóch europejskich kohort - 509 uczestników z TwinsUK i 1160 z badania KORA - wykazała, że osoby z wyższym stężeniem teobrominy we krwi miały niższy wiek biologiczny niż ich rzeczywisty wiek. Innymi słowy, ich organizmy wydawały się "młodsze", niż wynikałoby to z daty urodzenia.

Nawyki, które ratują jelita

Badacze przyjrzeli się przede wszystkim zmianom chemicznym w DNA, czyli wzorom metylacji, nazywanym czasem molekularnymi "zakładkami" regulującymi aktywność genów. Dodatkowo oceniano długość telomerów - ochronnych "czapeczek" na końcach chromosomów. Ich skracanie jest jednym z najlepiej poznanych biologicznych mechanizmów starzenia i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób związanych z wiekiem.

Co istotne, podobnych zależności nie stwierdzono dla innych związków obecnych w kakao i kawie. Efekt wydaje się więc specyficzny właśnie dla teobrominy.

Teobromina była już wcześniej łączona z korzyściami dla układu sercowo-naczyniowego, takimi jak mniejsze ryzyko chorób serca. Do tej pory jednak nie badano jej w kontekście wieku biologicznego na taką skalę. Badacze zwracają uwagę, że ich wyniki otwierają nowe kierunki prac - m.in. sprawdzenie, czy działanie teobrominy jest zupełnie samodzielne, czy też współgra z innymi składnikami gorzkiej czekolady, takimi jak polifenole.

Czekolada? Tak, ale w określonych ilościach

Choć wnioski brzmią obiecująco, naukowcy studzą entuzjazm. Zaznaczają, że odkrycie nie oznacza automatycznie, iż jedzenie większych ilości gorzkiej czekolady to prosty sposób na odmładzanie organizmu. Czekolada, nawet o wysokiej zawartości kakao, zawiera także cukier, tłuszcz i inne składniki, których nadmiar nie służy zdrowiu.

Badacze zapowiadają kolejne analizy, które mają pomóc zrozumieć, jakie dokładnie mechanizmy stoją za zaobserwowaną zależnością i czy można ją wykorzystać w profilaktyce chorób związanych z wiekiem.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Aging

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Nie brakuje lekarzy". Dyrektor CMKP wskazuje kluczowe problemy
"Nie brakuje lekarzy". Dyrektor CMKP wskazuje kluczowe problemy
Ostrzeżenie GIF. Wycofano lek onkologiczny z błędnym oznakowaniem
Ostrzeżenie GIF. Wycofano lek onkologiczny z błędnym oznakowaniem
Kinga miała 15-kilogramowy guz jajnika. "Lekarz był przerażony"
Kinga miała 15-kilogramowy guz jajnika. "Lekarz był przerażony"
Leki, których może zabraknąć. Wśród nich te na cukrzycę, astmę i opioidy
Leki, których może zabraknąć. Wśród nich te na cukrzycę, astmę i opioidy
Przyczyna alzheimera może kryć się w jamie ustnej? Naukowcy mają nowego podejrzanego
Przyczyna alzheimera może kryć się w jamie ustnej? Naukowcy mają nowego podejrzanego
GIS informuje o wycofaniu mleka dla dzieci. Ważna informacja dla rodziców
GIS informuje o wycofaniu mleka dla dzieci. Ważna informacja dla rodziców
Rozrzedzają krew i są dostępne od ręki. "Najlepsza profilaktyka zakrzepicy"
Rozrzedzają krew i są dostępne od ręki. "Najlepsza profilaktyka zakrzepicy"
Taki miód wkrótce zniknie ze sklepów. Atrakcyjny, ale niezdrowy
Taki miód wkrótce zniknie ze sklepów. Atrakcyjny, ale niezdrowy
Cholina a zaburzenia lękowe. To problem nawet 30 proc. z nas
Cholina a zaburzenia lękowe. To problem nawet 30 proc. z nas
Nie tylko chłodzenie organizmu. Naukowcy o nowej funkcji potu
Nie tylko chłodzenie organizmu. Naukowcy o nowej funkcji potu
Nawyk szkodliwy dla zdrowia. Zwiększa ryzyko marskości wątroby i innych chorób
Nawyk szkodliwy dla zdrowia. Zwiększa ryzyko marskości wątroby i innych chorób
Mikołaj w szpitalu dziecięcym. Setki prezentów trafiły do małych pacjentów
Mikołaj w szpitalu dziecięcym. Setki prezentów trafiły do małych pacjentów