Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Wpływ wieku na stan odporności

Odporność to zespół reakcji obronnych, których celem jest neutralizowanie lub eliminowanie obcych dla organizmu substancji. Nie jest ona niezmiennym elementem, który tak samo funkcjonuje w momencie przyjścia na świat i w późnych latach życia. To dynamiczny system, który tak jak dziecko rozwija się i nabiera nowych zdolności, ulepszając już posiadane. Następnie osiąga swój optymalny stan, by z wiekiem ponownie osłabnąć i stać się mniej sprawnym.

1. Okres wewnątrzmaciczny

Już w okresie prenatalnym następuje rozwój kompetencji immunologicznych. Początek rozwoju grasicy i śledziony oraz pojawienie się limfocytów we krwi płodu przypada na 2. miesiąc życia płodowego. Już pod koniec 3. miesiąca życia płodowego funkcja immunologiczna grasicy jest znacząca, powstają immunokompetentne limfocyty T, limfocyty B oraz pojawiają się immunoglobuliny (M, D, G, A). Kolejnym krokiem jest kształtowanie odporności  humoralnej związanej z wytwarzaniem przeciwciał. Jednak w tym czasie odporność dziecka jest jeszcze niewykształcona i zależy przede wszystkim od organizmu matki, z tego też powodu infekcje pierwotne u kobiety ciężarnej są tak niebezpieczne dla dziecka.

2. Narodziny

W chwili narodzin układ immunologiczny jest niedojrzały, nie mając wcześniej kontaktu z drobnoustrojami, nie umie jeszcze z nimi walczyć. Wraz ze stymulacją antygenową oraz prawidłowym żywieniem następuje rozwój układu immunologicznego, a przez to wzmacnianie odporności. Pokarm matki posiada właściwości antybakteryjne, w bierny sposób zabezpiecza przed zakażeniem, a także promuje rozwój specyficznych mechanizmów odporności, na przykład poprzez zawarte w mleku prolaktynę oraz immunoglobuliny IgA, których nie zastąpi żadna sztuczna mieszanka. Organizm noworodka wyposażony jest we własne przeciwciała IgM oraz otrzymane od matki przez łożysko immmunoglobuliny IgG. W ten sposób kształtuje się czasowa bierna odporność noworodka. „Czasowa”, ponieważ stopniowo przeciwciała te zanikają, aż w 6. miesiącu życia są praktycznie niewykrywane.

3. Niemowlęctwo

Niemowlę, jak już było wspominane stopniowo traci matczyne przeciwciała, zwłaszcza w ciągu pierwszych 3 miesięcy. Natomiast zdolność do produkcji własnych immunoglobulin jest ograniczona nawet do 12-18 miesiąca życia. Okres tej z tego względu jest nazywany – „luką odpornościową”.

4. Dzieci oraz nastolatki

Systematyczne zwiększenie stężenia immunoglobulin klasy G, następuje od drugiego półrocza życia 
i dopiero w wieku 15 lat zbliżone jest do wartości  dorosłych. Pełna zdolność do produkcji IgM osiągana jest najprawdopodobniej około 12. miesiąca życia, IgG w wieku szkolnym, a  IgA około 12. roku życia. Istotne jest, że efektywna produkcja przeciwciał na antygeny bakterii otoczkowych pojawia się dopiero około 2. roku życia. Dlatego do tego wieku najczęstsze są infekcje (głównie dróg oddechowych i ucha środkowego) związane z tymi bakteriami oraz powikłania (np. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych). Chociaż dojrzewające w miarę rozwoju dziecka mechanizmy obronne wydają się w pełni zabezpieczać potrzeby rosnącego organizmu, to jednak powszechnie uważa się, że odporność dziecka jest mniejsza niż osoby dorosłej. Innym zjawiskiem potwierdzającym ten fakt, jest to, że nowotwory mają dwa szczyty występowania – w okresie dziecięcym oraz w starszym wieku. Na kształtowanie odporności humoralnej czynnej główny wpływ mają antygeny zewnątrzpochodne, przede wszystkim pod postacią szczepień ochronnych i zakażeń.

5. Podeszły wiek

Po osiągnięciu optymalnej odporności w wieku dorosłym, następuje ponowne jej osłabienie wynikające ze spadku kompetencji układu immunologicznego. Układ immunologiczny jest osłabiony zarówno przez działanie na niego niekorzystnych czynników, które nasilają się wraz z wiekiem, jak i zmian zachodzących w samym układzie. Czynnikami tymi są przede wszystkim: liczne choroby współistniejące, częściej występujące u osób starszych (cukrzyca, choroby nerek, przewlekłe choroby płuc, choroby nowotworowe itp.), styl życia (nieodpowiednie żywienie, siedzący tryb życia, nałogi) i niekorzystne warunki środowiskowe.

Swoiste zmiany w systemie immunologicznym postępujące wraz z wiekiem. Choć zdolność krwiotwórcza szpiku z wiekiem nie maleje istotnie, to znacznie obniża się zdolność regeneracji w przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na słabszą odporność w wieku podeszłym są zmiany zachodzące w odpowiedzi komórkowej. Zmienia się stosunek subpopulacji limfocytów CD4+ i CD8+ na korzyść tych pierwszych. Jednocześnie rośnie odsetek niedojrzałych limfocytów. Od okresu pokwitania zanika grasica (zwłaszcza między 30. a 50. rokiem życia). Grasica jest gruczołem dokrewnym, gdzie wytwarzane są limfocyty, które dojrzewają, a następnie wędrują do obwodowych tkanek limfatycznych i zasiedlają je. Skutkiem zaniku grasicy jest spadek liczby limfocytów T dziewiczych (naiwnych) w stosunku do liczby limfocytów pamięci CD4+ i CD8+. Wynika z tego zjawisko, iż osoby starsze o wiele trudniej zwalczają infekcje spowodowane drobnoustrojami, z którymi wcześniej się nie zetknęły. Ponadto maleje liczba ośrodków namnażania się limfocytów w węzłach chłonnych.

Z wiekiem następują również zmiany w odpowiedzi humoralnej, które najprawdopodobniej są wtórne do upośledzenia funkcji limfocytów T. Choć całkowita ilość przeciwciał najprawdopodobniej nie ulega zmianie, to następują zmiany ilościowe w poszczególnych klasach przeciwciał: maleje ilość IgM, natomiast wzrastają ilości IgG i IgA w surowicy oraz IgA w ślinie. Wraz z wiekiem maleje również zdolność makrofagów i neutrofilii do wytwarzania czynnych biologicznie związków tlenowych, do fagocytozy, maleją właściwości chemotaktyczne oraz podatność na działanie lipopolisacharydów.  

Warto również wspomnieć o zmianach hormonalnych. Na skutek niedoboru hormonu wzrostu, insulinopodobnego czynnika wzrostu-I oraz dehydroepiandrosteronu odpowiedź limfocytów na czynniki mitogenne jest upośledzona, co powoduje zmniejszone wytwarzanie niektórych cytokin. Ponadto u osób starszych zmniejsza się unerwienie współczulne grasicy i śledziony, czego skutkiem jest upośledzenie odpowiedzi T-komórkowej.

Lekarz Magdalena Kowalska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Obniżona odporność - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Obniżona odporność
Obniżona odporność

Spadek odporności

Spadku odporności doświadczamy wielokrotnie w życiu, najczęściej objawia się on w postaci łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych. Do spadku odporności dochodzi w wyniku różnych czynników, z których najczęstszymi są:...

Obniżona odporność

Niedobory odporności

Niedobory odporności są to wszystkie stany chorobowe związane z niewydolnością układu immunologicznego. Taka niewydolność może być łagodna i przejściowa, bądź zmienić się w przewlekły stan, bezpośrednio zagrażający zdrowiu i życiu. Ze względu na mechanizm...

Obniżona odporność

Wpływ alkoholu na odporność

Badania GUS dotyczące sprzedaży alkoholu wykazały, iż średnie spożycie czystego alkoholu na jednego mieszkańca Polski od 2002 roku systematycznie rośnie, i tak: w 2002 roku wynosiło 6,93l, a już w 2007 roku 9,21l. Analiza sprzedaży alkoholu jest...

Obniżona odporność

Leczenie immunosupresyjne

Immunosupresja jest to wyciszanie odpowiedzi immunologicznej organizmu poprzez hamowanie procesu wytwarzania przeciwciał oraz komórek odpornościowych przez różne czynniki zwane immunosupresorami. Takimi czynnikami są...

Obniżona odporność

Wpływ biernego palenia na odporność

Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz badań Centrum Onkologii w Warszawie, 29% populacji Polaków pali codziennie, co stanowi około 9 mln osób! Toksyczne składniki zawarte w dymie papierosowym wywierają szereg niekorzystnych...

Obniżona odporność

Stres a choroby

W jaki sposób stres wpływa na nasz układ immunologiczny? Życie w chronicznym napięciu i przeciążeniu osłabia system odpornościowy, obniżając tym samym odporność na choroby. Zwiększa się podatność nie tylko na infekcje wirusowe czy bakteryjne,...

Obniżona odporność

Wpływ warunków pracy na odporność

Kondycja układu odpornościowego warunkuje naszą obronę przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi, patogennymi drobnoustrojami. Często sięgamy po różne suplementy diety oraz multiwitaminy w celu podbudowania naszego układu immunologicznego. Jednak...

Obniżona odporność

Zanieczyszczenia powietrza a odporność

Powietrze jest mieszaniną gazów, z których składa się atmosfera ziemska. Głównymi jego składnikami są: azot stanowiący ok. 78% i tlen ok. 21%. Pozostałą część stanowią inne gazy: argon, dwutlenek węgla oraz w niewielkich ilościach:...

Obniżona odporność

Choroby osłabiające odporność immunologiczną

Istnieją choroby, które prowadzą do spadku kompetencji układu immunologicznego i co za tym idzie, do osłabienia odporności. W takim przypadku chory jest podwójnie „poszkodowany” – oprócz dolegliwości i skutków...

Obniżona odporność

Czynniki ryzyka obniżonej odporności

Obniżona odporność doprowadza do częstszych, przewlekłych i nawracających zakażeń, stając się tym samym przyczyną trwałych powikłań, znacznie upośledzić jakość życia, a nawet mu zagrozić. Dlatego też warto znać ten problem, wiedzieć, jakie są czynniki ryzyka obniżonej odporności, by móc w razie możliwości je wyeliminować, czy chociaż zminimalizować. Spis treści Profilaktyka w obniżonej odporności W przypadku obecności czynników ryzyka niepoddających się modyfikacji należy...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500