Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Małgorzata Jezierska
Nie jedz, gdy to zauważysz. Jeden błąd i spędzisz cały dzień w toalecie
1 z 11Drób
Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną. Okazuje się, że równie niebezpieczne może być spożywanie mięsa drobiowego. Nie do końca dogotowany kurczak to potencjalne źródło zakażenia szeregiem drobnoustrojów. Jedną z częściej bytujących bakterii w drobiu jest Campylobacter.
Wywołuje ona kampylobakteriozę, objawiającą się głównie zapaleniem jelit. Choć zdarza się także, że staje się przyczyną zakażenia ogólnoustrojowego, któremu towarzyszy biegunka, wymioty i silne bóle brzucha. Na surowym drobiu mogą znajdować się także inne niebezpieczne dla zdrowia bakterie, np. Salmonella.