Co się dzieje w organizmie, gdy regularnie jesz maliny?
Maliny są smaczne, pełne witamin oraz minerałów. Nie brakuje w nich również cennych substancji o prozdrowotnym działaniu. Mogą wspierać odporność, poprawiać stan skóry i łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zobacz, z jakich jeszcze powodów warto włączyć je do swojego codziennego menu.
W tym artykule:
1. Pomagają w odchudzaniu
Maliny są szczególnie polecane osobom, które dbają o linię. Po pierwsze zawierają niewiele kalorii - 100 gramów tych pysznych owoców ma zaledwie 45 kcal. Dietetyczne właściwości maliny zawdzięczają także obecności błonnika, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Dzięki temu mniej zjadamy, szybciej się najadamy, zmniejszamy ryzyko sięgnięcia po słodkie i słone przekąski, które najczęściej są przyczyną zwiększenia masy ciała.
Warto również wspomnieć o tym, że maliny zawierają związki chemiczne o nazwie ketony malinowe. Związki te nadają szczególny aromat owocom, ale na przestrzeni ostatnich lat dużo się o nich mówi z innego powodu. Zdaniem naukowców mają korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Coraz częściej są wykorzystywane jako suplementy diety, ułatwiające proces odchudzania. Zgodnie z analizą badań ketony malinowe powodują zwiększenie rozpadu tłuszczów w komórkach i usprawniają metabolizm.
Włączenie do swojego codziennego menu ketonów malinowych, stosowanie odpowiedniej diety i dbanie o regularną aktywność fizyczną przyczyni się lepszych efektów odchudzania.
2. Wspierają odporność
Maliny są bogatym źródłem witaminy C (kwas askorbinowy), która jest związkiem chemicznym pełniącym bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Przede wszystkim witamina C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiegając infekcjom. Poza tym kwas askorbinowy poprawia wchłanianie żelaza, przyspiesza proces gojenia się ran i regeneracji tkanek, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko krwawienia z dziąseł, pomaga w regulowaniu produkcji kolagenu i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.
3. Dbają o zdrowsze serce
Odchudzanie i lepsza odporność na infekcje czy wirusy - to nie jedyne zalety wynikające z jedzenia malin. Dzięki zawartości witaminy C i innych składników, systematyczne spożywanie kwasu askorbinowego chroni serce, tworząc barierę ochronną przed różnymi chorobami tego organu. Poza tym maliny pozytywnie wpływają na cholesterol – obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL i ciśnienie krwi.
4. Zapewniają zdrowe kości
Maliny dostarczają sporej ilości witaminy K i manganu, które są istotne dla zdrowych kości. Szczególne znaczenie odgrywa w tym przypadku witamina K, niezbędna do uwapniania i mineralizacji kości. Dzięki temu maliny chronią na swój sposób przed osteoporozą, przyspieszają proces gojenia się ran, zmniejszają też podatność na tworzenie się siniaków, wspierają krzepliwość krwi. Co więcej, niektóre badania sugerują, że witamina K może hamować rozwój niektórych nowotworów, m.in. raka piersi, jajników, żołądka, okrężnicy, wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego.
5. Są korzystne dla kobiet w ciąży
W tych niepozornych, niewielkich owocach znajduje się również spora ilość witaminy B9, znanej jako kwas foliowy. Większość z nas kojarzy kwas foliowy z prawidłowym rozwojem płodu i wsparciem podczas okresu ciąży - jest to jak najbardziej słuszne skojarzenie. Ta witamina odpowiada za prawidłowy rozwój i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej.
Kwas foliowy uczestniczy również we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i krwiotwórczego. Pełni ważną rolę w procesie rozwoju, wzrostu i rozmnażania wszystkich komórek.
6. Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
W malinach obecny jest również mangan, który mimo tego, że w śladowych ilościach, jest potrzebny organizmowi człowieka; odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dzięki niewielkim ilościom manganu zachodzi wiele ważnych procesów biologicznych u roślin, zwierząt, a przede wszystkim u ludzi. Ma on również pozytywny wpływ na równowagę hormonalną i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Stąd ta właściwość malin.
7. Poprawiają stan i kondycję skóry
Jedzenie malin pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry. To zasługa antyoksydantów, których nie brakuje w malinach. Te cenne substancje hamują zachodzące w organizmie procesy utleniania, dzięki czemu chronią skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Regularne jedzenie malin zwiększy elastyczność skóry, przyczyni się do redukcji zmarszczek i może opóźnić efekty związane z procesem starzenia.
8. Są smaczne i mogą być ozdobą dań
Ilość witamin, minerałów i cennych związków chemicznych jest największą zaletą malin, ponieważ to właśnie one stanowią o właściwości tych owoców. Wśród powodów, dla których warto jeść maliny nie wolno zapominać o jeszcze jednym ich atucie. Otóż maliny są po prostu smaczne, dzięki czemu podkreślają smak wielu potraw. Doskonale nadają się do owsianki, naleśników, placków, sałatek, ciast, babeczek czy galaretek. Ich przyjemny wygląd często wykorzystuje się do ozdobienia niektórych smakołyków.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.