Agmatyna - działanie, wpływ na organizm i kondycję

Agmatyna jest alifatycznym poliamidem wytwarzanym z argininy w procesie naturalnej fermentacji, której efektem jest dekarboksylacja tego aminokwasu. Związek ten wchodzi w skład preparatów przedtreningowych o działaniu pobudzającym i nasilających zjawisko tzw. pompy mięśniowej. Co warto o nim wiedzieć?

Agmatyna jest alifatycznym poliamidem wytwarzanym z argininy w procesie naturalnej fermentacji, której efektem jest dekarboksylacja tego aminokwasu. Związek ten wchodzi w skład preparatów przedtreningowych o działaniu pobudzającym i nasilających zjawisko tzw. pompy mięśniowej.Agmatyna jest alifatycznym poliamidem wytwarzanym z argininy w procesie naturalnej fermentacji, której efektem jest dekarboksylacja tego aminokwasu. Związek ten wchodzi w skład preparatów przedtreningowych o działaniu pobudzającym i nasilających zjawisko tzw. pompy mięśniowej.
Źródło zdjęć: © PIXABAY

Co to jest agmatyna?

Agmatyna, ściślej mówiąc siarczan agmatyny, to organiczny związek chemiczny, alifatyczny poliamid, który należy do grupy amin biogennych. Postrzega się ją zarówno jako neuroprzekaźnik, jak i neuromodulator. Substancja wpływa na poziomy tlenku azotu i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Agmatyna została odkryta w 1910 roku przez Albrechta Kossela.

Agmatyna jest metabolitem argininy. Powstaje z niej w organizmie, w wyniku dekarboksylacji argininy. Oznacza to, że jest wytwarzany z argininy w procesie naturalnej fermentacji, efektem której jest dekarboksylacja aminokwasu.

Siarczan agmatyny jest metabolitem naturalnie występującym u człowieka w takich narządach jak: jelito cienkie, wątroba, nerki oraz nadnercza. Gromadzony jest w komórkach nerwowych. Ta biogenna amina wytwarzana jest poprzez przekształcenie argininy w wątrobie, nerkach, jelicie cienkim, mózgu czy nadnerczach. W zależności od miejsca owe przekształcenia występują z różną intensywnością.

Działanie i zastosowanie agmatyny

Agmatyna charakteryzuje się dość szerokim działaniem. Okazuje się, że:

  • przyspiesza regenerację,
  • podobnie jak arginina ma wpływ na wzrost produkcji tlenku azotu,
  • zwiększa pompę mięśniową,
  • działa neuroprotekcyjnie. Cechuje się silnymi właściwościami neuroprotekcyjnymi, które wspomagają działania ochronne układu nerwowego przeciw substancjom toksycznym. Usprawnia detoksyfikację organizmu,
  • przypisuje się jej rolę antyoksydacyjną, czyli przeciwdziałającą agresywnym, wolnym rodnikom ograniczającym wzrost, rozwój oraz poprawne funkcjonowanie komórek i tkanek,
  • zwiększa przepływ krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wykazuje korzystny wpływ na dokrwienie i dotlenienie tkanek. Jest stymulatorem produkcji tlenku azotu, który rozszerzając naczynia krwionośne powoduje dużo lepszy przepływ krwi, obniża ciśnienie krwi. Obniżenie ciśnienia tętniczego i sprawne usuwanie toksyn sprzyjają zdrowiu układu sercowo-naczyniowego obniżając ryzyko wylewu i chorób serca,
  • uwrażliwia na stymulanty i leki przeciwbólowe, może działać przeciwbólowo. Działa synergistycznie z lekami przeciwbólowymi, takimi jak morfina czy fentanyl,
  • może pozytywnie wpływać pod kątem ograniczania nadmiernego wydzielania katabolicznego hormonu kortyzolu. Optymalizuje poziomy kortyzolu,
  • zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, zwiększa poziomy dopaminy (w wyniku podania agmatyny zwiększa się wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, przy równoczesnej optymalizacji poziomu dopaminy,
  • poprawia glikemię,
  • działa przeciwlękowo i antydepresyjnie, poprawia nastrój i zapobiega depresji. Agmatyna poprawia sprawność umysłu i jego ogólne możliwości,
  • poprawia koncentrację, wspiera funkcjonowanie procesów poznawczych, poprawia wydolność psychofizyczną. Rozpatruje się ją nierzadko w kategoriach nootropowych,
  • może spowodować usprawnienie procesu lipolizy, warunkujące pozytywne efekty podczas odchudzania, dzięki oddziaływaniu na cAMP (cykliczne AMP).

Wykorzystuje się ją również do leczenia uzależnień z uwagi na hamowanie receptora NMDA, które przyczynia się do znieczulania, a także nikotynowych receptorów acetylocholiny czy aktywacje receptorów imidazolowych. Agmatyna może mieć zastosowanie w leczeniu bólu, ponieważ substancja ta pozwala zwiększyć tolerancję odczuwania dolegliwości.

Argmantyna dla sportowców

W środowisku sportowym agmatyna najczęściej kojarzona jest z środkiem mającym wywołać ogromną pompę mięśniową. Jest ona zjawiskiem opartym o rozszerzenie naczyń krwionośnych, w wyniku którego do pracujących mięśni dostarczona zostaje większa ilość krwi i substancji odżywczych wspierających ich regenerację i budowę. Dzieje się tak, ponieważ substancja zapewnia lepsze dokrwienie mięśni, co pozwala na zoptymalizowanie ich pracy wskutek dostarczania do nich tlenu i składników niezbędnych do intensywniejszej pracy. To dlatego agmatyna jest substancją, która wchodzi w skład wielu produktów przedtreningowych, mających na celu poprawienie efektywności treningowej.

Agmatyna jest zakazana w Polsce, ponieważ nie zbadano do końca skutków ubocznych, które może wywoływać. Ponadto substancja nie została przypisana do żadnej kategorii żywnościowej, co również miało wpływ na wycofanie jej z polskiego rynku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu