Alarmujące objawy. Znak, że wątroba może być na wykończeniu
Rak wątrobowokomórkowy to trudny do zdiagnozowania, podstępny nowotwór złośliwy o niekorzystnych rokowaniach. Zajmuje trzecie miejsce wśród nowotworów pod względem umieralności. W Polsce diagnozę co roku słyszy średnio 1,5 tys. osób.
1. Te objawy mogą ostrzegać o raku
Wątroba nie jest unerwiona, dlatego mówi się, że nie boli. Z tego powodu nowotwór często wykrywany jest na późnych etapach, niekiedy przypadkowo podczas rutynowego USG jamy brzusznej. Co istotne, w pierwszych etapach rozwoju raka wątrobowokomórkowego (hepatocellular carcinoma, HCC) badania laboratoryjne jak poziom aminotransferazy alaninowej (ALT), aminotransferazy asparaginianowej (AST) czy bilirubiny nie wykazują niepokojących odchyleń od normy. Te często są widoczne, dopiero gdy choroba jest zaawansowana, a pacjent zgłasza się do lekarza z marskością wątroby.
Do objawów alarmujących, które mogą wskazywać na raka wątroby, należą:
- nagła, nieuzasadniona utrata masy ciała,
- zażółcenie powłok skórnych (żółtaczka),
- utrzymujący się ból w górnej prawej części brzucha lub w pobliżu prawej łopatki,
- osłabienie i przewlekłe zmęczenie,
- powiększenie wątroby,
- ciemny mocz i jasny, odbarwiony stolec,
- uczucie ciągłej pełności i związany z tym brak apetytu,
- mdłości i wymioty.
W niektórych przypadkach wraz z rozwojem raka rozwijają się tzw. zespoły paranowotworowe jak hiperkalcemia, czyli podwyższony poziom wapnia we krwi, hipoglikemia, czyli niski poziom glukozy czy hipercholesterolemia, tj. podwyższony poziom cholesterolu.
2. Tak pracujesz na raka
Choć wątroba ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, to jednocześnie jest wrażliwa na szereg czynników. Należą do nich m.in. alkohol, leki, papierosy, a nawet pasożyty. Ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego zwiększają także przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby – HBV oraz HCV. Według szacunków zakażenie wirusem typu B odpowiada za 50 proc. przypadków raka wątroby, a typu C – za ok. 25 proc.
Ponadto do karcynogenezy mogą prowadzić:
niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), której sprzyja cukrzyca oraz otyłość,
nieodpowiednia dieta obfitująca w cukry proste i tłuszcze nasycone,
predyspozycje genetyczne, jak hemochromatoza, czyli nadmierne gromadzenie żelaza w organizmie,
aflatoksyny, szkodliwe substancje, które mogą bytować w spleśniałych produktach, skażonych grzybami Aspergillus,
niektóre schorzenia, m.in. choroba Wilsona czy autoimmunologiczne zapalenie wątroby, długotrwałe narażenie na takie substancje jak chlorek winylu lub arsen.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.