Trwa ładowanie...

Alarmujące sygnały. Znak, że w twoim organizmie brakuje magnezu

Avatar placeholder
21.06.2024 12:12
Niedobór jest bardziej powszechny niż się spodziewamy. Jak sprawdzić, czy brakuje nam magnezu?
Niedobór jest bardziej powszechny niż się spodziewamy. Jak sprawdzić, czy brakuje nam magnezu? (Getty Images)

Brak energii, problemy z koncentracją, nerwowość. To tylko kilka z początkowych objawów niedoboru magnezu. Łatwo je przeoczyć, bowiem boryka się z nimi coraz więcej osób, przyjmując alarmujące symptomy za normę. Okazuje się jednak, że zbagatelizowane mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Niedobór magnezu jest bardziej powszechny, niż nam się wydaje.

spis treści

1. Magnez bierze udział w ponad 300 procesach

Rola magnezu jest nie do przecenienia. Pierwiastek ten stanowi niezbędny element dla pracy ponad 300 enzymów. To m.in. istotny uczestnik procesu budowy kości, procesu przenoszenia informacji nerwowych, produkcji energii i syntezy DNA i RNA.

Dodatkowo to właśnie magnez pomaga nam zasnąć w ciągu dnia, odpowiada za poziom naszej energii, spokój i odporność na stres. Bez odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie nasz układ odpornościowy zacząłby z pewnością wyraźnie szwankować, pojawiłyby się również problemy natury mentalnej.

2. Jak sprawdzić, czy mam niedobór magnezu?

Zobacz film: "Oznaki niedoboru magnezu"

Niedobory magnezu wiążą się m.in. z błędami dietetycznymi, wszechobecną i mało odżywczą żywnością przetworzoną, ekspozycją na stres, a także z malejącą ilością magnezu w glebie, co spowodowane jest stosowaniem sztucznych nawozów.

Aby przekonać się, jaki jest nasz poziom magnezu, warto z pewnością wykonać badania krwi. Nie bez znaczenia pozostaną także objawy, jakie zaobserwujemy. To one bywają najczęściej pierwszym sygnałem, że z organizmem dzieje się coś niepokojącego. Nawet jeśli wyniki badań wciąż pozostają w normie.

3. Objawy niedoboru

Objawy niedoboru magnezu, zwłaszcza te początkowe, bywają mało typowe. Łatwo je przeoczyć lub po prostu zbagatelizować przyjmując, że to oznaka np. przepracowania. Deficyt magnezu może powodować przede wszystkim:

  • nerwowość,
  • niepokój wewnętrzny,
  • wyczerpanie,
  • brak energii do działania,
  • stany lękowe, nastroje depresyjne, zaburzenia nastroju,
  • splątanie,
  • tzw. mgłę mózgową, problemy z koncentracją i pamięcią,
  • skurcze mięśni,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • skłonność do nagłych krwotoków,
  • zaburzenia snu,
  • osłabienie kości.

Niedobór magnezu idzie dodatkowo w parze z biegunkami czy silnymi wymiotami, które zaburzają gospodarkę elektrolitową. Deficyty współwystępują również z wieloma chorobami.

4. Kto szczególnie jest narażony na niedobory magnezu?

Poza błędami w diecie istnieje szereg sytuacji, które mogą nam "pomóc" w niebezpiecznym obniżeniu poziomu magnezu w organizmie. Na niedobory szczególnie narażone zatem będą osoby stosujące leki moczopędne, chorzy na cukrzycę i insulinooporność, osoby cierpiące na stany zapalne trzustki, czy stany zapalne jelit.

Również ciąża, menopauza, dieta wysokobiałkowa, zwiększone dostarczanie wapnia w diecie, niedobór witaminy B6, regularne spożywanie alkoholu oraz podeszły wiek stanowią czynnik ryzyka (w przypadku osób starszych stosunek wapnia do magnezu wypada na korzyść wapnia, co stwarza konieczność uzupełniania braków magnezu).

5. Magnez w diecie i suplementacja

Sery podpuszczkowe, owoce morza, ryby, banany, nasiona roślin strączkowych, zboża i orzechy - to główne naturalne źródła magnezu. Aby nie dopuścić do niedoborów z pewnością, warto włączyć je do codziennego menu. Istnieje tutaj jednak pewne "ale".

Otóż orzechy, pestki, zboża i pseudozboża (zwłaszcza nieoczyszczone, czyli pełnoziarniste) to jednocześnie źródło kwasu fitynowego. Ten wyjątkowo chętnie łączy się z minerałami, także magnezem. W ten sposób powstają związki zwane fitynami, a to, co oferują w zakresie minerałów np. orzechy, staje się dla nas niedostępne.

Magnez, a także wapń, cynk, sód, potas, żelazo nie może zostać przez organizm skutecznie przyswojone. Stąd też tak istotne jest odpowiednie postępowanie z produktami zawierającymi kwas fitynowy.

Moczenie, fermentowanie, czy kiełkowanie aktywuje fitazę - enzym rozkładający kwas fitynowy. Jeśli zależy nam na biodostępności magnezu pochodzącego z naturalnych źródeł, wybierajmy chleb na zakwasie i moczmy orzechy. Kasze oczyszczone, a także biały ryż nie wymagają moczenia.

6. Kiedy sięgać po suplementację magnezem?

Objawy niedoboru magnezu i wymienione wyżej czynniki sprzyjające deficytom wraz z określeniem jego stężenia we krwi będą wskazówką do suplementacji. Trzeba jednak tutaj pamiętać, że magnez jest stosunkowo źle przyswajany przez jelito, tak więc wyrównanie niedoborów może zająć nam trochę czasu.

Jakie dawki magnezy należy suplementować? To zależy. Od naszych wyników badań, samopoczucia, diety, chorób współistniejących. Standardowym zaleceniem jest tutaj 400 mg magnezu na dobę, bowiem tak szacuje się dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek.

Wybierając preparat z magnezem, warto zwrócić uwagę na jego formę. Cytrynian magnezu uznawany jest za jedną z najlepiej przyswajalnych przez organizm człowieka.

Resorpcja magnezu zawsze przebiega jednak stosunkowo wolno, zatem ryzyko przedawkowania nie jest duże (wyjątek stanowią osoby z chorobami nerek i nadczynnością tarczycy). Zawsze powinniśmy jednak zachować ostrożność i skonsultować suplementację z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze