Awokado receptą dla chorych na białaczkę?
Awokado to składnik naszych ulubionych meksykańskich dipów, past kanapkowych i letnich sałatek. Jednak ostatnie badania pokazały, że oprócz wyjątkowego smaku awokado ma też wiele korzyści dla naszego organizmu. Według naukowców owoc może okazać się przełomowy w terapii leczenia ostrej białaczki szpikowej.
1. Śmiertelne zagrożenie ze szpiku kostnego
Ostra białaczka szpikowa to nowotwór, który rozwija się w szpiku kostnym, gdzie macierzyste komórki krwi z niedojrzałych przekształcają się w komórki dojrzałe. W przypadku ostrej białaczki szpikowej komórki macierzyste w szpiku kostnym przyjmują nieprawidłową formę białych lub czerwonych krwinek albo płytek krwi. W Polsce każdego roku na ostrą białaczkę szpikową zaczyna chorować ponad 1600 osób, a najczęściej zapadają na nią osoby po 60. roku życia. I chociaż w ostatnich latach rokowania w białaczce szpikowej znacznie wzrosły i w ciągu 5 lat od postawienia diagnozy przeżywalność wynosi już 42%, to dla 20 tysięcy Polaków chorujących na białaczkę to wciąż za mało. Najnowsze badania przeprowadzone pod nadzorem profesora Paula Spagnuolo z kanadyjskiego Uniwersytetu Waterloo dają większą szansę na wyzdrowienie dla milionów osób chorujących na białaczkę na całym świecie.
2. Rewolucja w leczeniu białaczki
Receptą na walkę z komórkami nowotworowymi w organizmie chorego na białaczkę ma być związek znajdujący się w składzie awokado, zwany avocatin B. Przy użyciu profesjonalnego sprzętu badawczego, naukowcy obserwowali wpływ związku avocatin B na komórki nowotworowe białaczki. Odkryli, że związek ten niszczy je, a w dodatku pozostawia zdrowymi komórki ludzkie, nie naruszając ich struktury. Choć według autorów badania minie wiele lat, zanim avocatin B zostanie stosowany w leczeniu ostrej białaczki szpikowej, to już teraz dokładają wszelkich starań, aby chorzy na całym świecie mogli skorzystać ze skuteczności ich rewolucyjnego odkrycia, przygotowując się do I fazy badań klinicznych nad avocatin B.
3. Nutraceutyki przyszłością medycyny?
Według ekspertów ocena działania nutraceutyków, do grupy której zalicza się avocatin B, wymaga odrębnej oceny na poziomie molekularnym. Jest to niezwykle ważne, ponieważ zawartość ekstraktu z owocu awokado, w którym znajduje się drogocenny składnik, może różnić się w zależności od wielu czynników, począwszy od gleby, na której rośnie roślina, a skończywszy na nasłonecznieniu i ilości opadów. Jedno jest jednak pewne: oprócz tego, że awokado może zostać potencjalnym lekiem na ostrą białaczkę, ma także wiele innych korzyści dla naszego organizmu.
4. Awokado nie tylko od święta
Awokado to bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy E i C. W zależności od wielkości owocu, zapewni nam nawet 18 g błonnika oraz 1000 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Prozdrowotne właściwości przyniesie jedzenie już 1/5 owocu dziennie. Z miąższu awokado można przygotować pastę na kanapki z dodatkiem pomidorów, a z dodatkiem bazylii pesto do ryb, makaronów i mięs. Warto więc włączyć awokado do swojej diety i cieszyć się jego antynowotworowymi i wspomagającymi serce właściwościami.
Źródło: medicalnewstoday.com
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.