Bierz nawet latem. Witamina chroni przed promieniowaniem UV
Letnie miesiące to czas, kiedy czujemy się zazwyczaj lepiej – dłuższe dni, więcej słońca, aktywność na świeżym powietrzu i dostęp do świeżych owoców i warzyw wspierają nasze zdrowie. Jednak nawet latem warto rozważyć suplementację. Dlaczego? Upały, intensywniejsze pocenie się i częstsze podróże mogą zwiększyć zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze.
W tym artykule:
Witamina C i D. Przyjmuj także latem
Chociaż witamina C kojarzy się głównie z sezonem jesienno-zimowym, latem także odgrywa ważną rolę. To silny przeciwutleniacz, który pomaga neutralizować wolne rodniki powstające m.in. pod wpływem promieniowania UV. Dzięki temu może wspierać ochronę skóry przed fotostarzeniem oraz wspomagać regenerację po opalaniu.
Witamina D to "witamina słońca", ale paradoksalnie, nawet latem wiele osób cierpi na jej niedobory. - Chociaż nasze ciało naturalnie produkuje witaminę D, gdy jest wystawione na działanie słońca, niektórzy mogą mimo wszystko wymagać suplementacji. Zwłaszcza ci, którzy spędzają mało czasu na zewnątrz, stosują ochronę przeciwsłoneczną o wysokim SPF lub mieszkają na północy - mówi dr Michael Barnish z REVIV Global w wywiadzie dla Best Life.
- Ważne jest, aby wystawiać na słońce ok. 25 proc. powierzchni ciała przez około 15 minut dwa do trzech razy w tygodniu. Ta ilość może się różnić w zależności od odcienia skóry - dodaje.
Co warto suplementować latem?
Wysokie temperatury oznaczają większą utratę wody i elektrolitów wraz z potem. Elektrolity, takie jak sód, potas, magnez i wapń, są niezbędne do utrzymania równowagi płynów, pracy mięśni i prawidłowego działania układu nerwowego. Ich niedobór może prowadzić do skurczów mięśni, zmęczenia czy nawet zaburzeń rytmu serca.
Lato to również czas wakacyjnych wyjazdów, które mogą wiązać się z ryzykiem zaburzeń trawienia, zmianą flory bakteryjnej jelit czy tzw. biegunką podróżnych. Suplementy z probiotykami pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej, wspierają odporność i łagodzą skutki zmian diety lub kontaktu z nieznanymi bakteriami.
Szczególnie polecane są szczepy takie jak Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii czy Bifidobacterium lactis.
Cynk i kwasy omega-3
Latem nasza skóra jest bardziej narażona na działanie słońca, a tym samym – na podrażnienia, przebarwienia czy przyspieszone starzenie. Cynk to pierwiastek wspierający regenerację naskórka, gojenie się ran i walkę z trądzikiem. Dodatkowo ma właściwości immunomodulujące.
Choć latem chętniej sięgamy po ryby, szczególnie w nadmorskich regionach, spożycie omega-3 wciąż bywa niewystarczające. Kwasy DHA i EPA wspierają pracę mózgu, serca i mają działanie przeciwzapalne – co jest szczególnie ważne, gdy spędzamy więcej czasu aktywnie na świeżym powietrzu. Warto rozważyć suplementację wysokiej jakości olejem rybim lub algowym, zwłaszcza jeśli nasza dieta nie jest bogata w tłuste ryby morskie.
Źródła
- Best Life
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.