Błonnik, który działa jak opatrunek dla jelit. Znajdziesz go w buraku, marchewce

W przeszłości błonnik traktowano głównie jako środek na zaparcia. Dziś nauka otwiera zupełnie nowe perspektywy: niektóre frakcje włókna roślinnego mogą wspierać odporność, wpływać na mikrobiom, a nawet aktywnie uczestniczyć w procesie gojenia jelit. Jedną z takich substancji jest RG-I – złożony polisacharyd ukryty w ścianach komórkowych warzyw korzeniowych.

Jedz te warzywa jak najczęściej. Jelita ci podziękująJedz te warzywa jak najczęściej. Jelita ci podziękują
Źródło zdjęć: © Getty Images

Błonnik, który działa jak opatrunek

Badania opublikowane w "American Journal of Physiology" zostały przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych. Wyniki pokazały, że RG-I – frakcja pektyn obecna m.in. w marchwi i burakach – potrafi stymulować odbudowę nabłonka jelitowego. Gdy uszkodzone komórki jelit hodowane w laboratorium zanurzono w pożywce z dodatkiem RG-I, ich zdolność do regeneracji znacząco wzrosła.

Co więcej, u myszy z modelowym zapaleniem jelita podawanie tego błonnika prowadziło do zmniejszenia objawów zapalnych i mniejszych strat masy ciała. Jelita były dłuższe, a nabłonek w lepszym stanie niż u zwierząt z grupy kontrolnej.

Dla chorujących na nieswoiste zapalenia jelit (IBD), gdzie proces regeneracji błony śluzowej jest kluczowy, może to oznaczać zupełnie nowe kierunki terapii wspomagającej.

Najlepsze źródła błonnika

Odporność wzmocniona błonnikiem?

Zaskakujące efekty przyniosło też badanie kliniczne przeprowadzone w Holandii. Zdrowi ochotnicy, którzy przez kilka dni przyjmowali niewielką dawkę RG-I (0,3 g dziennie), lepiej radzili sobie z infekcją rhinowirusem. Ich układ odpornościowy reagował intensywniej – produkowali więcej interferonu, a objawy infekcji ustępowały szybciej niż w grupie placebo.

Co ciekawe, działanie RG-I nie zależało od wyjściowego składu mikrobioty jelitowej, a to oznacza, że może mieć szerszy potencjał niż typowe prebiotyki.

Dlaczego warto sięgnąć po warzywa?

RG-I nie występuje w izolowanej formie w naturze. Znajdziemy go w złożonej strukturze błonnika rozpuszczalnego, głównie w marchwi, burakach i jabłkach. Gotowana porcja warzyw dostarcza mieszanki włókien, związków fenolowych i witamin, które wspólnie działają korzystnie na przewód pokarmowy.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecają spożycie co najmniej 25–30 g błonnika dziennie. Tymczasem typowa polska dieta zawiera go zaledwie 15–20 g. Dlatego eksperci nawołują do prostych zmian: więcej warzyw, pełnoziarniste pieczywo, kasze i nasiona.

Suplement czy talerz?

Choć na rynku znajdziemy liczne suplementy z błonnikiem, w formie proszku, kapsułek czy saszetek, lekarze i dietetycy przypominają, że najlepszym źródłem zawsze będzie naturalne jedzenie. Pożywienie dostarcza nie tylko błonnika, ale też witamin, flawonoidów i antyoksydantów, których w kapsułkach często brakuje.

Co istotne, skuteczność błonnika zależy również od nawodnienia – bez odpowiedniej ilości płynów może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Nowe badania pokazują, że niektóre typy błonnika – takie jak RG-I – mogą być czymś znacznie więcej niż tylko wsparciem trawienia. To potencjalne narzędzie do poprawy odporności, odbudowy nabłonka i przeciwdziałania stanom zapalnym. Najlepsza wiadomość? Wystarczy sięgnąć po marchewkę.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP
  2. Nature
  3. NIH

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin