Trwa ładowanie...

Boczek równie rakotwórczy, co papierosy. WHO nie pozostawia wątpliwości

Avatar placeholder
11.07.2018 14:19
Boczek jest równie rakotwórczy co papierosy
Boczek jest równie rakotwórczy co papierosy ( Trudno dziś znaleźć osobę nieświadomą zgubnych konsekwencji palenia papierosów. Rakotwórcze działanie substancji w nich zawartych obrosło już legendą, a rzucanie palenia stało się niemal modne. Okazuje się jednak, że niektóre pokarmy uwielbiane przez Polaków są równie szkodliwe co śmiercionośne używki. Jeśli często jesz boczek – lepiej ogranicz jego spożycie do minimum. Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że przetworzone mięso jest silnie rakotwórcze i postawiła je w jednym szeregu z papierosami, arsenem, azbestem i alkoholem. )

Uwielbiasz boczek? Nie przywiązujesz dużej wagi do lekkiej diety, a twojej sylwetce nie szkodzi zjedzenie kilku dodatkowych plastrów bekonu? Niestety, mimo wszystko nie powinieneś się nim codziennie zajadać.

1. Rakotwórczy przysmak Polaków

Pomijając kwestie szkodliwości dla układu sercowo-naczyniowego, okazuje się, że pokarmy lubiane przez wielu Polaków – takie jak boczek – mogą powodować raka.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała, że przetworzone mięso jest silnie rakotwórcze i postawiła je w jednym szeregu z papierosami, arsenem, azbestem i alkoholem.

Decyzja ta została oparta na 800 badaniach przeprowadzonych na całym świecie przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Według jej raportu, substancje chemiczne powstające podczas obróbki mięsa wykazują działanie wysoce kancerogenne. Zaliczamy do nich m.in.: związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Są one obwiniane także o zanieczyszczenia powietrza.

2. Jaka ilość boczku szkodzi?

Warto wiedzieć, ile kawałków boczku możemy zjeść, aby czuć się bezpiecznie. Zjedzenie dwóch pasków boczku dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego średnio o 5.9 proc., czterech pasków - o 6.8 proc., sześciu - o 7.7 proc. Jeśli komuś zamarzy się zjedzenie 8-10 plasterków boczku, powinien liczyć się ze wzrostem ryzyka do aż 9.5 proc.

Zgodnie z powszechnym przekonaniem, że ''wszystko jest dla ludzi”, kawałek boczku zjedzony raz na jakiś czas nie powinien wyrządzić nam dużej krzywdy. Niektóre osoby mają jednak skłonność do przesady – wówczas stwarzamy zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Warto wobec tego pochylić się częściej nad zawartością talerza i zastąpić potencjalnie rakotwórcze pokarmy zdrowszymi odpowiednikami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze