Boczek równie rakotwórczy, co papierosy. WHO nie pozostawia wątpliwości

Uwielbiasz boczek? Nie przywiązujesz dużej wagi do lekkiej diety, a twojej sylwetce nie szkodzi zjedzenie kilku dodatkowych plastrów bekonu? Niestety, mimo wszystko nie powinieneś się nim codziennie zajadać.

Boczek jest równie rakotwórczy co papierosy Boczek jest równie rakotwórczy co papierosy
Źródło zdjęć: © Trudno dziś znaleźć osobę nieświadomą zgubnych konsekwencji palenia papierosów. Rakotwórcze działanie substancji w nich zawartych obrosło już legendą, a rzucanie palenia stało się niemal modne. Okazuje się jednak, że niektóre pokarmy uwielbiane przez Polaków są równie szkodliwe co śmiercionośne używki. Jeśli często jesz boczek – lepiej ogranicz jego spożycie do minimum. Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że przetworzone mięso jest silnie rakotwórcze i postawiła je w jednym szeregu z papierosami, arsenem, azbestem i alkoholem.

Rakotwórczy przysmak Polaków

Pomijając kwestie szkodliwości dla układu sercowo-naczyniowego, okazuje się, że pokarmy lubiane przez wielu Polaków – takie jak boczek – mogą powodować raka.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała, że przetworzone mięso jest silnie rakotwórcze i postawiła je w jednym szeregu z papierosami, arsenem, azbestem i alkoholem.

Decyzja ta została oparta na 800 badaniach przeprowadzonych na całym świecie przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).

Według jej raportu, substancje chemiczne powstające podczas obróbki mięsa wykazują działanie wysoce kancerogenne. Zaliczamy do nich m.in.: związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Są one obwiniane także o zanieczyszczenia powietrza.

Jaka ilość boczku szkodzi?

Warto wiedzieć, ile kawałków boczku możemy zjeść, aby czuć się bezpiecznie. Zjedzenie dwóch pasków boczku dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego średnio o 5.9 proc., czterech pasków - o 6.8 proc., sześciu - o 7.7 proc. Jeśli komuś zamarzy się zjedzenie 8-10 plasterków boczku, powinien liczyć się ze wzrostem ryzyka do aż 9.5 proc.

Zgodnie z powszechnym przekonaniem, że ''wszystko jest dla ludzi”, kawałek boczku zjedzony raz na jakiś czas nie powinien wyrządzić nam dużej krzywdy. Niektóre osoby mają jednak skłonność do przesady – wówczas stwarzamy zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Warto wobec tego pochylić się częściej nad zawartością talerza i zastąpić potencjalnie rakotwórcze pokarmy zdrowszymi odpowiednikami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu