Chmiel - lupulina, przylistki na próchnicę, pogromca chorobotwórczych ustrojów, grypa, dla kogo

Chmiel znany jest ludzkości od wieków. Starożytni Rzymianie i Grecy z jego pomocą radzili sobie z bezsennością i brakiem apetytu. W średniowieczu szyszki chmielu dodawano do piwa przeznaczonego dla duchowieństwa, bo jak powszechnie sądzono – substancje w nich zawarte skutecznie hamowały popęd płciowy.

Zobacz film: "Wszystko na temat piwa"

1. Chmiel - lupulina

Z szyszek chmielu uzyskuje się lupulinę, substancję o konsystencji lepkiego proszku o żółtej barwie. Wyróżnia się ona ostrym smakiem i stosunkowo charakterystycznym zapachem. Lupulina na tyle zainteresowała naukowców, że podjęli się oni zbadania jej właściwości. Okazało się, że substancja ta ma wiele do zaoferowania.

Lupulina hamuje czynność kory mózgowej, utrudniając transport bodźców do układu nerwowego. Działa zatem uspokajająco. W sklepach zielarskich kupić można lupulinę w kapsułkach, której zażywanie poleca się w stanach wzmożonego napięcia, zmęczenia czy stresu.

To również w pełni naturalny środek na bezsenność, gruczoły wydzielnicze chmielu wykazują bowiem działanie nasenne. To jednak nie wszystkie właściwości lupuliny. Uważa się, że substancja ta skutecznie obniża ciśnienie krwi i wpływa na poprawę przemiany materii oraz trawienie.

Gruczoły wydzielnicze chmielu wykazują również właściwości estrogenne. Mogą więc zminimalizować przykre objawy menopauzy. Udowodniono, że stosowanie lupuliny w okresie przekwitania zapobiega odczuwaniu uderzeń gorąca.

123RD: Szyszki chmielu
123RD: Szyszki chmielu

Stosowanie wyciągu z szyszek chmielu w formie okładów poleca się z kolei tym pacjentom, którzy zmagają się z bólem wynikającym z zapalenia korzonków nerwowych. Chmiel działa ponadto rozkurczowo i moczopędnie. Pomaga w dolegliwościach związanych z zapaleniem pęcherza moczowego.

2. Chmiel - przylistki na próchnicę

Przylistki to część chmielu, której nie wykorzystuje się do produkcji piwa. Uznaje się je za odpady i wyrzuca. A szkoda, bo jak dowiedli naukowcy z Tokio, zawierają wiele substancji, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane do celów dentystycznych. Chronią przed próchnicą i chorobami dziąseł, hamują bowiem rozwój bakterii w jamie ustnej. Jak postulują badacze, potencjalnie można by je stosować do produkcji past do zębów i gum do żucia. 

3. Chmiel - pogromca chorobotwórczych drobnoustrojów

W ekstrakcie z szyszek chmielu znajduje się wiele substancji, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Niektóre z nich mają na tyle silne działanie, że można je porównać do stosowanych w medycynie konwencjonalnej antybiotyków.

Maseczki na włosy, które zrobisz sama
Maseczki na włosy, które zrobisz sama [10 zdjęć]

Produkty spożywcze wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym mogą stanowić idealne składniki do przyrządzenia...

zobacz galerię

Sugeruje się nawet, że w ściśle określonych przypadkach połączenie stosowania ekstraktu z szyszek z chmielu z antybiotykoterapią mogłoby przynieść pozytywny skutek prozdrowotny, przyczyniając się choćby do obniżenia antybiotykooporności.

4. Chmiel - grypa

W chmielu obecne są alfa kwasy (zwane humulonami), które nadają piwu charakterystycznej goryczy. Medycyna również widzi w nich potencjał. Zajmujący się tym zagadnieniem badacze twierdzą, że alfa kwasy są skuteczną bronią przeciwko wirusowi RSV. To ten patogen właśnie odpowiada za poważne infekcje dróg oddechowych, np. zapalenie płuc.

Istnieją zapowiedzi produkcji napojów bezalkoholowych z wysoką zawartością chmielu, których picie zalecać się będzie w okresie jesienno-zimowym, co ma przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Zobacz także:

5. Chmiel - kto może stosować

Po preparaty z chmielem z pewnością nie powinny sięgać dzieci poniżej 12. roku życia. Zrezygnować ze spożywania tej substancji muszą też kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Chmiel wchodzi w reakcję z konwencjonalnymi lekami uspokajającymi. Można go natomiast łączyć z innymi ziołami, m.in. z melisą.

Owocostany chmielu to cenny surowiec zarówno dla przemysłu browarniczego, jak i dla medycyny naturalnej. Szyszki to bogactwo wielu substancji, wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie i stan psychiczny ludzi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy