Chroni przed demencją. Naukowcy wskazują na jeden produkt

Jedzenie sera może korzystnie wpływać na mózg. Z nowych badań wynika, że włączenie tego produktu do diety może zmniejszyć ryzyko demencji.

Ser może wspierać zdrowie mózguSer może wspierać zdrowie mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Ser może wspomagać zdrowie mózgu

Z wyników badań japońskich naukowców, opublikowanych na łamach "Nutrients", wynika z nich, że osoby, które jedzą ser przynajmniej raz w tygodniu, rzadziej zapadają na demencję, a jeśli zachorują, to jej przebieg może być wolniejszy.

W badaniu uczestniczyło około 8 tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat. Porównano grupę, która regularnie jadła ser, z osobami unikającymi tego produktu. Wyniki pokazały, że ryzyko rozwoju demencji było o 24 proc. niższe wśród miłośników sera.

Z kolei u osób, które zachorowały, objawy demencji pojawiały się średnio o tydzień później niż u tych, którzy nie włączali sera do swojej diety.

Naukowcy wskazują kilka możliwych wyjaśnień tego zjawiska. Sery są bogate w białka i aminokwasy, które mogą wspomagać ochronę neuronów przed uszkodzeniem i wspierać funkcje poznawcze. Zawierają także witaminy, w tym witaminę K2, która jest niezbędna dla zdrowych naczyń krwionośnych.

Badacze podkreślają, że pozytywny efekt utrzymywał się nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak ogólna dieta, styl życia czy status społeczno-ekonomiczny uczestników.

Dieta dla mózgu

Większość badanych (ponad 70 proc.) deklarowała, że sięga po ser raz lub dwa razy w tygodniu. Najczęściej wybieranym rodzajem był ser topiony (82,7 proc.), natomiast brie i camembert znalazły się na drugim miejscu (7,8 proc.).

Choć naukowcy nie wskazują jednoznacznie, który typ sera przynosi największe korzyści, zwracają uwagę, że fermentowane produkty mleczne mogą szczególnie wspierać funkcje poznawcze. To potwierdzenie wcześniejszych doniesień naukowców o tym, że umiarkowane spożycie produktów mlecznych – zwłaszcza fermentowanych – może mieć korzystny wpływ na funkcje poznawcze i procesy starzenia się mózgu.

Niedawno pisaliśmy, że probiotyki obecne w kiszonkach, kefirze czy jogurtach mogą skutecznie wspierać procesy neurologiczne i chronić przed rozwojem chorób takich jak alzheimer czy parkinson. Badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu pokazują, że skład mikroflory jelitowej odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.

Naturalne probiotyki - kiszonki, kefiry i jogurty - sprzyjają zachowaniu równowagi bakteryjnej. Natomiast suplementacja probiotykami w formie preparatów powinna być stosowana rozważnie. Flora jelitowa jest niezwykle złożona, a nadmiar kilku szczepów może zaburzyć jej naturalną równowagę.

Źródła: The Independent, WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"