Chroni przed demencją. Naukowcy wskazują na jeden produkt
Jedzenie sera może korzystnie wpływać na mózg. Z nowych badań wynika, że włączenie tego produktu do diety może zmniejszyć ryzyko demencji.
W tym artykule:
Ser może wspomagać zdrowie mózgu
Z wyników badań japońskich naukowców, opublikowanych na łamach "Nutrients", wynika z nich, że osoby, które jedzą ser przynajmniej raz w tygodniu, rzadziej zapadają na demencję, a jeśli zachorują, to jej przebieg może być wolniejszy.
W badaniu uczestniczyło około 8 tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat. Porównano grupę, która regularnie jadła ser, z osobami unikającymi tego produktu. Wyniki pokazały, że ryzyko rozwoju demencji było o 24 proc. niższe wśród miłośników sera.
Z kolei u osób, które zachorowały, objawy demencji pojawiały się średnio o tydzień później niż u tych, którzy nie włączali sera do swojej diety.
Naukowcy wskazują kilka możliwych wyjaśnień tego zjawiska. Sery są bogate w białka i aminokwasy, które mogą wspomagać ochronę neuronów przed uszkodzeniem i wspierać funkcje poznawcze. Zawierają także witaminy, w tym witaminę K2, która jest niezbędna dla zdrowych naczyń krwionośnych.
Badacze podkreślają, że pozytywny efekt utrzymywał się nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak ogólna dieta, styl życia czy status społeczno-ekonomiczny uczestników.
Dieta dla mózgu
Większość badanych (ponad 70 proc.) deklarowała, że sięga po ser raz lub dwa razy w tygodniu. Najczęściej wybieranym rodzajem był ser topiony (82,7 proc.), natomiast brie i camembert znalazły się na drugim miejscu (7,8 proc.).
Choć naukowcy nie wskazują jednoznacznie, który typ sera przynosi największe korzyści, zwracają uwagę, że fermentowane produkty mleczne mogą szczególnie wspierać funkcje poznawcze. To potwierdzenie wcześniejszych doniesień naukowców o tym, że umiarkowane spożycie produktów mlecznych – zwłaszcza fermentowanych – może mieć korzystny wpływ na funkcje poznawcze i procesy starzenia się mózgu.
Niedawno pisaliśmy, że probiotyki obecne w kiszonkach, kefirze czy jogurtach mogą skutecznie wspierać procesy neurologiczne i chronić przed rozwojem chorób takich jak alzheimer czy parkinson. Badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu pokazują, że skład mikroflory jelitowej odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Naturalne probiotyki - kiszonki, kefiry i jogurty - sprzyjają zachowaniu równowagi bakteryjnej. Natomiast suplementacja probiotykami w formie preparatów powinna być stosowana rozważnie. Flora jelitowa jest niezwykle złożona, a nadmiar kilku szczepów może zaburzyć jej naturalną równowagę.
Źródła: The Independent, WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.