Trwa ładowanie...

"Cichy" objaw raka jelita grubego. Sygnał alarmowy zobaczysz w toalecie

 Katarzyna Prus
21.05.2023 21:37
Objaw raka jelita grubego można zauważyć w moczu
Objaw raka jelita grubego można zauważyć w moczu (Getty Images)

Rak jelita grubego atakuje podstępnie. Może robić to kompletnie bezobjawowo albo dawać mylne sygnały. Jeden z takich symptomów można zauważyć w toalecie. Co powinno zaniepokoić?

spis treści

1. Pienisty mocz może wskazywać na raka

Co roku ponad 20 tys. Polaków dowiaduje się, że ma rak jelita grubego. W tym samym czasie ten podstępny nowotwór zabija 13 tys. osób.

Objawy raka jelita grubego mogą być nietypowe
Objawy raka jelita grubego mogą być nietypowe (Getty Images)

Wczesne wykrycie raka jelita grubego może być bardzo trudne, bo chory przez długi czas może nie mieć żadnych objawów. Symptomy mogą być nietypowe, dlatego warto zwracać uwagę również na to, co pozornie nie jest związane z jelitami.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Jednym z takich sygnałów może być pneumaturia, czyli pojawienie się powietrza w moczu.

"Pieniący się" mocz należy potraktować jako sygnał alarmowy, bo często wskazuje to na zaawansowany nowotwór.

2. Rak jelita grubego - tych objawów nie lekceważ

- Rak jelita grubego to choroba zróżnicowana, jeśli chodzi o objawy. Ale można powiedzieć, że wówczas, gdy symptomy się już pojawiają, to zazwyczaj jest to zaawansowany etap choroby. Na wczesnym etapie tych dolegliwości praktycznie nie ma - mówił w rozmowie z WP abcZdrowie gastroenterolog, prof. dr hab. n. med. Piotr Eder z Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Objawy raka jelita grubego, jeśli już się pojawią, związane są często z zaburzeniami perystaltycznymi.

To moga być ciężkie, dokuczliwe zaparcia, trwające wiele tygodni biegunki czy niedająca się wytłumaczyć zmiana rytmu wypróżnień.

Mogą się też pojawić: wymioty, nudności, anemia, utrata apetytu, trudności w przełykaniu, ból w dole brzucha.

Warto też mieć na uwadze czynniki ryzyka. Głównym jest wiek, ale na to wpływu nie mamy, podobnie jak obciążenia rodzinne.

- Natomiast mamy wpływ na to, jak się odżywiamy i jak żyjemy. Tutaj nie ma jednego konkretnego elementu stylu życia, który determinuje ryzyko zachorowania. Ale jemy dużo wysoko przetworzonej żywności, bogatej w konserwanty, żywności o działaniu prozapalnym, pożywienia, które promuje m.in. zaburzenia równowagi mikroorganizmów, zasiedlających nasz przewód pokarmowy, co współuczestniczy w generowaniu minimalnego, ale przeciągającego się w czasie stanu zapalnego - zaznaczał prof. Eder.

Na zachorowanie bardziej są też narażone osoby zmagające się z otyłością, a także nadużywających alkoholu oraz palacze.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze