Cierpisz na cukrzycę typu 2? Wprowadź rodzynki na stałe do swojej diety, a pomogą ci obniżyć poziom cukru we krwi
W przypadku cukrzycy typu 2 kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Chorzy muszą regularnie sprawdzać poziom glukozy we krwi. W związku z tym muszą na stałe wyeliminować ze swojej diety wiele produktów. Ale z tego nie muszą rezygnować. Najnowsze badania pokazują, że wprowadzenie na stałe do diety rodzynek może obniżyć poziom cukru we krwi.
1. Regularne jedzenie rodzynek pomoże obniżyc poziom cukru we krwi
U osób cierpiących na cukrzycę typu 2 trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, aby wyregulować poziom cukru we krwi. W bardziej zaawansowanych stadiach choroby trzustka może ulec całkowitemu uszkodzeniu i w ogóle przestaje produkować ten hormon. Kluczowa w walce z chorobą jest odpowiednia dieta.
Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne zdradziło prosty sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wystarczy jeść rodzynki!
W badaniach prowadzonych pod kierownictwem dr Harolda Baysa wzięło udział 46 osób, które miały nieznacznie podwyższony poziom glukozy, ale nie miały zdiagnozowanej cukrzycy. Obserwacje prowadzono przez 12 tygodni. Połowa grupy jadła w tym czasie trzy razy dziennie rodzynki, a druga część sięgała po inne paczkowane przekąski.
Naukowcy odkryli, że u osób, które dostawały rodzynki, po 3 miesiącach poziom glukozy zmniejszył się o 16 proc. Nieznacznie obniżył się też u nich wynik hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Zmiana ta nie wystąpiła u badanych, którzy sięgali po inne przekąski.
Poziom stężenia HbA1c pokazuje średnie stężeniu glukozy we krwi w okresie 120 dni poprzedzających badanie, czyli w okresie cyklu życia krwinki czerwonej. Badanie to jest wykonywane głównie u diabetyków, u których najważniejszym celem jest utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
"Rodzynki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, zawierają błonnik i przeciwutleniacze, czyli wszystkie czynniki wpływające pozytywnie na kontrolę poziomu cukru we krwi" – podkreśla dr James Painter, doradca ds. badań i żywienia w California Raisin Marketing Board.
2. Czy osoby z cukrzycą mogą jeść owoce?
Brytyjscy diabetolodzy obalają mit związany z przekonaniem, że osoby z cukrzycą typu 2 nie powinny sięgać po owoce. Wprawdzie spożywanie dużych ilości węglowodanów powoduje wzrost poziomu cukru we krwi.
Lekarze wyjaśniają jednak, że szkodliwy jest cukier stosowany w napojach, czekoladzie, ciastach i herbatnikach, z kolei obecna w owocach fruktoza nie jest tak niebezpieczna. W związku z tym owoce mogą być świetną niskowęglowodanową alternatywą dla słodkich pokarmów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.