Trwa ładowanie...

Cierpisz na cukrzycę typu 2? Wprowadź rodzynki na stałe do swojej diety, a pomogą ci obniżyć poziom cukru we krwi

W przypadku cukrzycy typu 2 kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Chorzy muszą regularnie sprawdzać poziom glukozy we krwi. W związku z tym muszą na stałe wyeliminować ze swojej diety wiele produktów. Ale z tego nie muszą rezygnować. Najnowsze badania pokazują, że wprowadzenie na stałe do diety rodzynek może obniżyć poziom cukru we krwi.

Zobacz film: "Rodzynki na zdrowie. Kilka dziennie chroni przed nowotworem"

1. Regularne jedzenie rodzynek pomoże obniżyc poziom cukru we krwi

U osób cierpiących na cukrzycę typu 2 trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, aby wyregulować poziom cukru we krwi. W bardziej zaawansowanych stadiach choroby trzustka może ulec całkowitemu uszkodzeniu i w ogóle przestaje produkować ten hormon. Kluczowa w walce z chorobą jest odpowiednia dieta.

Cukrzyca atakuje znienacka
Cukrzyca atakuje znienacka [7 zdjęć]

Cukrzyca to podstępna choroba, której objawów nie można bagatelizować. Przekonał się o tym Michał Figurski....

zobacz galerię

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne zdradziło prosty sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wystarczy jeść rodzynki!

W badaniach prowadzonych pod kierownictwem dr Harolda Baysa wzięło udział 46 osób, które miały nieznacznie podwyższony poziom glukozy, ale nie miały zdiagnozowanej cukrzycy. Obserwacje prowadzono przez 12 tygodni. Połowa grupy jadła w tym czasie trzy razy dziennie rodzynki, a druga część sięgała po inne paczkowane przekąski.

Naukowcy odkryli, że u osób, które dostawały rodzynki, po 3 miesiącach poziom glukozy zmniejszył się o 16 proc. Nieznacznie obniżył się też u nich wynik hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Zmiana ta nie wystąpiła u badanych, którzy sięgali po inne przekąski.

Poziom stężenia HbA1c pokazuje średnie stężeniu glukozy we krwi w okresie 120 dni poprzedzających badanie, czyli w okresie cyklu życia krwinki czerwonej. Badanie to jest wykonywane głównie u diabetyków, u których najważniejszym celem jest utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

"Rodzynki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, zawierają błonnik i przeciwutleniacze, czyli wszystkie czynniki wpływające pozytywnie na kontrolę poziomu cukru we krwi" – podkreśla dr James Painter, doradca ds. badań i żywienia w California Raisin Marketing Board.

2. Czy osoby z cukrzycą mogą jeść owoce?

Brytyjscy diabetolodzy obalają mit związany z przekonaniem, że osoby z cukrzycą typu 2 nie powinny sięgać po owoce. Wprawdzie spożywanie dużych ilości węglowodanów powoduje wzrost poziomu cukru we krwi.

Lekarze wyjaśniają jednak, że szkodliwy jest cukier stosowany w napojach, czekoladzie, ciastach i herbatnikach, z kolei obecna w owocach fruktoza nie jest tak niebezpieczna. W związku z tym owoce mogą być świetną niskowęglowodanową alternatywą dla słodkich pokarmów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.