Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?

Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzeczywiście należy jeść, aby być zdrowym i pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Przez wiele lat uważano, że jedynym dopuszczalnym sposobem zdrowego odżywiania jest jedzenie kilku mniejszych posiłków . Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste.

Ilość posiłków w ciągu dnia nie jest tak ważna jak odpowiednia ilość spożywanych kaloriiIlość posiłków w ciągu dnia nie jest tak ważna jak odpowiednia ilość spożywanych kalorii
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Dietetyczka z Nowego Jorku Martha McKittrick, która od ponad 20 lat udziela rad na temat odchudzania, uważa, że jedzenie trzech posiłków dziennie wcale nie spowalnia metabolizmu. Wiele badań sugeruje jednak, że częste posiłki zmniejszają głód i spożycie kalorii w kolejnych posiłkach. Inne, że częstsze posiłki nie są idealnym rozwiązaniem. Choć ich jedzenie oznacza spalanie większej ilości kalorii, to taki sposób odżywiania nie przyśpiesza znacząco metabolizmu.

David Levitsky, profesor ds. żywienia i psychologii Uniwersytetu Cornell uważa, że badania na ludziach nie wykazały jednak, że jest to optymalny sposób na utratę wagi. Jego zdaniem najlepszym sposobem na kontrolę ilości przyjmowanych kalorii jest spożywanie nawet mniej niż 3 posiłków w ciągu dnia. Levitsky uważa, że zasada jest prosta: mniej posiłków, to mniej kalorii.

Nie oznacza to jednak, że każda osoba powinna rezygnować z jedzenia kilku posiłków w ciągu dnia. Okazuje się bowiem, że jest to kwestia bardzo indywidualna.

Jaka ilość posiłków dziennie będzie dla nas najlepsza?

Eksperci są zdania, że ilość posiłków najlepiej dopasować do naszego stylu życia
Eksperci są zdania, że ilość posiłków najlepiej dopasować do naszego stylu życia © Shutterstock

Carla Wolper, dietetyk i konsultant żywieniowy w programie "ColumbiaDoctors executive health assessment" uważa, że ilość posiłków zależy od naszych wrodzonych predyspozycji. Jedni chudną, jedząc 3 posiłki dziennie, a inny potrzebują 5-6 w ciągu dnia. Ważniejszy jest więc plan diety.

McKittrick dodaje, że najważniejsze to kontrolować ilość kalorii w pożywieniu. Ludzie mają różny apetyt, a ponadto jedzenie dużych posiłków sprawia, że robimy się senni, czego wiele osób stara się uniknąć. Co również ważne, większość z nas nie może sobie pozwolić na długą przerwę na obiad, co również nie służy spożywaniu obfitych dań.

Macierzyństwo z kolei sprawia, że regularne jedzenie trzech posiłków jest prawie niewykonalne. McKittrick zauważa, że dla wielu mam zjedzenie całego obiadu na raz jest bardzo trudne, dlatego najczęściej dzielą one posiłki i jedzą mniej a częściej.

Styl jedzenia często jest też uwarunkowany stanem naszego zdrowia, np. osoby chore na cukrzycę muszą jeść częściej małe porcje, ponieważ spadki cukru są dla nich niebezpieczne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku chorób układu pokarmowego jak np. zespół jelita drażliwego, czy zapalenie żołądka. Osoby z tymi schorzeniami również czują się lepiej, jedząc mniej, ale częściej.

Nasz apetyt zmniejsza się również wraz z wiekiem. Osoby starsze szybciej się najadają, nie zawsze więc potrzebują trzech dużych posiłków.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ponadto eksperci twierdzą, że częstsze posiłki mogą stanowić problem dla osób, które nie kontrolują wielkości porcji. W tym przypadku częste posiłki mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Levitsky twierdzi, że ludzie spożywają posiłki w sposób przypadkowy - gdy mają okazję coś zjeść, to jedzą. To dlatego uważa, że eliminując z diety przekąski, możemy szybko stracić na wadze, niezależnie od ilości posiłków w ciągu dnia. Chcąc schudnąć, należy podzielić zapotrzebowanie kaloryczne na ilość posiłków i nie podjadać.

Jeśli lubimy się najeść i możemy to zrobić, jedzmy 3 posiłki dziennie. Jednak wówczas uważajmy na małe przekąski, jak np. orzechy, które choć zdrowe, są bardzo kaloryczne. Jeśli żyjemy w biegu, lepiej wybrać opcję kilku mniejszych posiłków. Największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia ma nie tylko ilość czy jakość spożywanych produktów, ale przede wszystkim kaloryczność.

Źródła

  1. cnn.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu