Co roku zabija 12 tys. Polaków. Naukowcy potwierdzili przyczynę groźnego nowotworu
Rak jelita grubego rocznie zabija 12 tys. osób w Polsce. Coraz częściej choroba diagnozowana jest u młodszych osób. Wynik badania naukowców z Instytutu Salk i Uniwersytetu Kalifornijskiego rzuca nowe światło na ten niepokojący trend. Okazuje się, że rozwojowi raka jelita grubego może sprzyjać konkretny rodzaj diety, który szczególnie upodobali sobie młodzi.
1. Dieta bogata w tłuszcze zmienia bakterie jelitowe
Czołowe organizacje zajmujące się zdrowiem alarmują, że w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła częstość występowania raka jelita grubego u osób poniżej 50. roku życia. Naukowcy przyczyn tego niepokojącego trendu doszukiwali w rosnącym wskaźniku otyłości i diecie wysokotłuszczowej.
Zespół ekspertów z Instytutu Salk i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkrył, jak dieta wysokotłuszczowa może wpływać na pracę jelit. Okazuje się, że może zmieniać bakterie jelitowe i modyfikować kwasy żółciowe.
Do takich wniosków eksperci doszli na podstawie badań przeprowadzonych na myszach i opublikowanych w czasopiśmie "Cell Reports".
Eksperci zauważyli, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową, mają podwyższony poziom określonych bakterii jelitowych. Te drobnoustroje sieją spustoszenie w organizmach zwierząt, zmieniając skład puli kwasów żółciowych tak, że powodują stan zapalny i wpływają na szybkość uzupełniania jelitowych komórek macierzystych.
- Równowaga drobnoustrojów w jelitach jest kształtowana przez dietę i odkrywamy, w jaki sposób zmiany w populacji drobnoustrojów jelitowych mogą powodować problemy prowadzące do raka – zaznaczył jeden z autorów badania prof. Ronald Evans z Laboratorium Ekspresji Genów Instytutu Salk.
Prof. Evans bada wpływ diety wysokotłuszczowej na pracę jelit od wielu lat. Już w 2019 roku jego zespół wykazał, że ingerencja w kwasy żółciowe zwiększa częstość występowania nowotworów, ale nadal naukowcy nie wiedzieli, dlaczego tak się dzieje.
2. Naukowcy zbadali mikrobiom myszy
Zespół badaczy postanowił więc przyjrzeć się mikrobiomom oraz metabolomom w przewodzie pokarmowym zwierząt, które karmione były dietą bogatą w tłuszcze. W ten sposób odkryli, że gryzonie na takim jadłospisie, miały więcej kwasów żółciowych w jelitach, także tych zmienionych przez bakterie jelitowe.
Zauważyli również, że modyfikowane kwasy żółciowe wpływają na proliferację komórek macierzystych w jelitach. Gdy komórki te nie odnawiają się często, mogą powodować mutacje, które są kluczowym czynnikiem pobudzającym rozwój nowotworów.
Choć grupa ekspertów przyznaje, że dopiero zaczyna rozumieć te korelacje i ich wpływ na zdrowie lub wywoływanie chorób, to udało im się wyodrębnić dwie bakterie zdolne do zmiany w mikrobiomie gryzoni, czyli Ruminococcus gnavus oraz Ileibacterium valens.
Co więcej, specjaliści wskazali, że to właśnie dieta wysokotłuszczowa ma większy wpływ na mikrobiom i modyfikację kwasów żółciowych niż mutacja genetyczna, która zwiększa podatność badanych zwierząt na rozwój raka.
Kolejnym krokiem, jaki podejmą naukowcy, będzie zbadanie tego, jak szybko zmienia się mikrobiom i kwasy żółciowe po rozpoczęciu diety opartej w głównej mierze na tłuszczach. Chcą także przyjrzeć się temu, czy mogą odwrócić skutki tego modelu żywienia.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.