Co roku zabija 12 tys. Polaków. Naukowcy potwierdzili przyczynę groźnego nowotworu

Rak jelita grubego rocznie zabija 12 tys. osób w Polsce. Coraz częściej choroba diagnozowana jest u młodszych osób. Wynik badania naukowców z Instytutu Salk i Uniwersytetu Kalifornijskiego rzuca nowe światło na ten niepokojący trend. Okazuje się, że rozwojowi raka jelita grubego może sprzyjać konkretny rodzaj diety, który szczególnie upodobali sobie młodzi.

Nowa przyczyna raka jelita grubego u młodych. Winna konkretna dietaNowa przyczyna raka jelita grubego u młodych. Winna konkretna dieta
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Dieta bogata w tłuszcze zmienia bakterie jelitowe

Czołowe organizacje zajmujące się zdrowiem alarmują, że w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła częstość występowania raka jelita grubego u osób poniżej 50. roku życia. Naukowcy przyczyn tego niepokojącego trendu doszukiwali w rosnącym wskaźniku otyłości i diecie wysokotłuszczowej.

Zespół ekspertów z Instytutu Salk i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkrył, jak dieta wysokotłuszczowa może wpływać na pracę jelit. Okazuje się, że może zmieniać bakterie jelitowe i modyfikować kwasy żółciowe.

Do takich wniosków eksperci doszli na podstawie badań przeprowadzonych na myszach i opublikowanych w czasopiśmie "Cell Reports".

Eksperci zauważyli, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową, mają podwyższony poziom określonych bakterii jelitowych. Te drobnoustroje sieją spustoszenie w organizmach zwierząt, zmieniając skład puli kwasów żółciowych tak, że powodują stan zapalny i wpływają na szybkość uzupełniania jelitowych komórek macierzystych.

- Równowaga drobnoustrojów w jelitach jest kształtowana przez dietę i odkrywamy, w jaki sposób zmiany w populacji drobnoustrojów jelitowych mogą powodować problemy prowadzące do raka – zaznaczył jeden z autorów badania prof. Ronald Evans z Laboratorium Ekspresji Genów Instytutu Salk.

Prof. Evans bada wpływ diety wysokotłuszczowej na pracę jelit od wielu lat. Już w 2019 roku jego zespół wykazał, że ingerencja w kwasy żółciowe zwiększa częstość występowania nowotworów, ale nadal naukowcy nie wiedzieli, dlaczego tak się dzieje.

Naukowcy zbadali mikrobiom myszy

Zespół badaczy postanowił więc przyjrzeć się mikrobiomom oraz metabolomom w przewodzie pokarmowym zwierząt, które karmione były dietą bogatą w tłuszcze. W ten sposób odkryli, że gryzonie na takim jadłospisie, miały więcej kwasów żółciowych w jelitach, także tych zmienionych przez bakterie jelitowe.

Zauważyli również, że modyfikowane kwasy żółciowe wpływają na proliferację komórek macierzystych w jelitach. Gdy komórki te nie odnawiają się często, mogą powodować mutacje, które są kluczowym czynnikiem pobudzającym rozwój nowotworów.

Choć grupa ekspertów przyznaje, że dopiero zaczyna rozumieć te korelacje i ich wpływ na zdrowie lub wywoływanie chorób, to udało im się wyodrębnić dwie bakterie zdolne do zmiany w mikrobiomie gryzoni, czyli Ruminococcus gnavus oraz Ileibacterium valens.

Co więcej, specjaliści wskazali, że to właśnie dieta wysokotłuszczowa ma większy wpływ na mikrobiom i modyfikację kwasów żółciowych niż mutacja genetyczna, która zwiększa podatność badanych zwierząt na rozwój raka.

Kolejnym krokiem, jaki podejmą naukowcy, będzie zbadanie tego, jak szybko zmienia się mikrobiom i kwasy żółciowe po rozpoczęciu diety opartej w głównej mierze na tłuszczach. Chcą także przyjrzeć się temu, czy mogą odwrócić skutki tego modelu żywienia.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"