Codzienne spożywanie jagód zmniejsza stan zapalny i chroni przed miażdżycą

Antocyjany - pigmenty o działaniu antyoksydacyjnym, które występują w owocach i warzywach wykazują wiele korzystnych właściwości dla naszego układu krążenia. Po wielu badaniach wiadomo także, że to skuteczna broń w walce z nowotworami. Gdzie je znajdziemy?

Naukowcy udowodnili korzystny wpływ antocyjanów na zdrowie
Naukowcy udowodnili korzystny wpływ antocyjanów na zdrowie

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie "Nutrition & Metabolism”, pogłębia naszą wiedzę na temat korzyści zdrowotnych antocyjanów, barwników obecnych w wielu owocach, takich jak czarne jagody, maliny, jeżyny, czarne porzeczki i inne.

Rozpuszczalne w wodzie pigmenty mogą wykazywać czerwony, fioletowy lub niebieski kolor w zależności od pH. Należą one do grupy związków chemicznych zwanych flawonoidami.

Wyciąg z ciemnych owoców może zabić 3/4 komórek białaczkowych przez wyzwalanie białka (tzw. JNK), co sprzyja eliminacji komórek nowotworowych. Np. winogrona są bogactwem resweratrolu, który wpływa na śmierć komórek rakowych. Udowodniono korzystny wpływ owoców na leczenie raka płuc, piersi, prostaty, jelit i skóry.

"Wyniki tych badań mają znaczenie dla zdrowia publicznego, ponieważ zwiększenie ilości spożywanych na codzień flawonoidów jest łatwo osiągalne za pomocą wprowadzenia odpowiednich nawyków żywieniowych oraz może wnieść znaczący wkład do dopracowania zaleceń codziennego spożywania owoców i warzyw” - napisali naukowcy z University of East Anglia i Kings College w Londynie.

1. Korzystny wpływ antocyjanów

"Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie” - powiedziała Roberta Anding, rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston.

Chińscy naukowcy donoszą, że 320 mg dziennie oczyszczonych antocyjanów, co odpowiada około 100 g świeżych jagód i czarnych porzeczek, spożywanych przez okres 24 tygodni wiązało się z istotnym zmniejszeniem liczby chemokin, które obniżają poziom markerów stanu zapalnego u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

"Płytki chemokiny biorą udział w reakcji zapalnej, odpowiedzi immunologicznej i innych aspektach rozwoju miażdżycy" - wyjaśniają badacze z Sun Jat-sen University.

Co więcej, okazało się, że obniżony poziom niektórych chemokin po zażywaniu antocyjanów było ściśle skorelowane z lipidami w surowicy i stężeniem cząsteczek zapalnych.

Wyniki te wskazują, że korzystne działanie antocyjanów wywiera wpływ na płytki poziomu lipidów w surowicy, co hamuje miażdżycę.

ZOBACZ TAKŻE

Gdzie znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Chińscy naukowcy przeprowadzili badania wśród 146 osób w wieku między 40 a 65 lat, którzy mieli spożywać albo 320 mg antocyjanów oczyszczonych lub placebo przez 24 tygodni.

Wyniki wykazały, że poziom kilku płytek chemokin zmniejszył się po spożyciu antocyjanów, w tym CXCL7 (zmniejszenie o 12,3 procent w porównaniu do wzrostu o 4 procent w grupie placebo), CXCL5 (10 procent w porównaniu z dwuprocentowym zmniejszeniem wzrostu w grupie kontrolnej), CXCL8 (6 procent spadku w porównaniu z 0,7-procentowym wzrostem), CXCL12 (8,1-procentowy spadek w porównaniu z 5,4-procentowym wzrostem) i CCL2 (11,6-procentowy spadek w porównaniu z 12,8-procentowym wzrostem).

Ponadto, niższe poziomy CXCL8 skorelowano ze wzrostem poziomu cholesterolu, a także z niższym poziomem rozpuszczalnej P-selektyny.

"Te wyniki wskazują na potencjalny mechanizm, dzięki któremu antocyjany wywierają działanie ochronne na układ krążenia poprzez kompleksową regulacją chemokin, metabolizm lipidów i stanu zapalnego, w którym płytki chemokin mogą odgrywają kluczową rolę" – podsumowują naukowcy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy