Codzienne spożywanie jagód zmniejsza stan zapalny i chroni przed miażdżycą

Antocyjany - pigmenty o działaniu antyoksydacyjnym, które występują w owocach i warzywach wykazują wiele korzystnych właściwości dla naszego układu krążenia. Po wielu badaniach wiadomo także, że to skuteczna broń w walce z nowotworami. Gdzie je znajdziemy?

Codzienne spożywanie jagód zmniejsza stan zapalny i chroni przed miażdżycąCodzienne spożywanie jagód zmniejsza stan zapalny i chroni przed miażdżycą

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie "Nutrition & Metabolism”, pogłębia naszą wiedzę na temat korzyści zdrowotnych antocyjanów, barwników obecnych w wielu owocach, takich jak czarne jagody, maliny, jeżyny, czarne porzeczki i inne.

Rozpuszczalne w wodzie pigmenty mogą wykazywać czerwony, fioletowy lub niebieski kolor w zależności od pH. Należą one do grupy związków chemicznych zwanych flawonoidami.

Wyciąg z ciemnych owoców może zabić 3/4 komórek białaczkowych przez wyzwalanie białka (tzw. JNK), co sprzyja eliminacji komórek nowotworowych. Np. winogrona są bogactwem resweratrolu, który wpływa na śmierć komórek rakowych. Udowodniono korzystny wpływ owoców na leczenie raka płuc, piersi, prostaty, jelit i skóry.

Naukowcy udowodnili korzystny wpływ antocyjanów na zdrowie
Naukowcy udowodnili korzystny wpływ antocyjanów na zdrowie

"Wyniki tych badań mają znaczenie dla zdrowia publicznego, ponieważ zwiększenie ilości spożywanych na codzień flawonoidów jest łatwo osiągalne za pomocą wprowadzenia odpowiednich nawyków żywieniowych oraz może wnieść znaczący wkład do dopracowania zaleceń codziennego spożywania owoców i warzyw” - napisali naukowcy z University of East Anglia i Kings College w Londynie.

Korzystny wpływ antocyjanów

"Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie” - powiedziała Roberta Anding, rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston.

Chińscy naukowcy donoszą, że 320 mg dziennie oczyszczonych antocyjanów, co odpowiada około 100 g świeżych jagód i czarnych porzeczek, spożywanych przez okres 24 tygodni wiązało się z istotnym zmniejszeniem liczby chemokin, które obniżają poziom markerów stanu zapalnego u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

"Płytki chemokiny biorą udział w reakcji zapalnej, odpowiedzi immunologicznej i innych aspektach rozwoju miażdżycy" - wyjaśniają badacze z Sun Jat-sen University.

Co więcej, okazało się, że obniżony poziom niektórych chemokin po zażywaniu antocyjanów było ściśle skorelowane z lipidami w surowicy i stężeniem cząsteczek zapalnych.

Wyniki te wskazują, że korzystne działanie antocyjanów wywiera wpływ na płytki poziomu lipidów w surowicy, co hamuje miażdżycę.

ZOBACZ TAKŻE

Chińscy naukowcy przeprowadzili badania wśród 146 osób w wieku między 40 a 65 lat, którzy mieli spożywać albo 320 mg antocyjanów oczyszczonych lub placebo przez 24 tygodni.

Wyniki wykazały, że poziom kilku płytek chemokin zmniejszył się po spożyciu antocyjanów, w tym CXCL7 (zmniejszenie o 12,3 procent w porównaniu do wzrostu o 4 procent w grupie placebo), CXCL5 (10 procent w porównaniu z dwuprocentowym zmniejszeniem wzrostu w grupie kontrolnej), CXCL8 (6 procent spadku w porównaniu z 0,7-procentowym wzrostem), CXCL12 (8,1-procentowy spadek w porównaniu z 5,4-procentowym wzrostem) i CCL2 (11,6-procentowy spadek w porównaniu z 12,8-procentowym wzrostem).

Ponadto, niższe poziomy CXCL8 skorelowano ze wzrostem poziomu cholesterolu, a także z niższym poziomem rozpuszczalnej P-selektyny.

"Te wyniki wskazują na potencjalny mechanizm, dzięki któremu antocyjany wywierają działanie ochronne na układ krążenia poprzez kompleksową regulacją chemokin, metabolizm lipidów i stanu zapalnego, w którym płytki chemokin mogą odgrywają kluczową rolę" – podsumowują naukowcy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"