COVID-19 masz już za sobą? Fatalne skutki dotyczą nawet zaszczepionych

Analiza badań naukowych przeprowadzona przez specjalistów z Cedars-Sinai Medical Center potwierdziła, że osoby, które przeszły COVID-19, są bardziej zagrożone cukrzycą typu 2. Fakt ten dotyczy również osób, które zostały zaszczepione przeciwko COVID-19 i zaraziły się Omikronem.

Cukrzyca  jednym z najważniejszych czynników rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowegoCukrzyca jednym z najważniejszych czynników rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

Właśnie ukazały się kolejne badania, które dowodzą, że przechorowanie COVID-19 zwiększa ryzyko poważnej choroby metabolicznej. I dotyczy to zarówno niezaszczepionych, jak i osób, które przyjęły szczepionkę.

- Nasze wyniki zgadzają się z tezą, że ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 po przebyciu COVID-19 nie stanowiło tylko wczesnej obserwacji, ale jest realne i niestety utrzymuje się także w erze wariantu Omikron – mówi dr Alan Kwan, główny autor badań.

Cukrzyca jest jednym z najważniejszych czynników rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Na świecie dotyka ok. 26 mln ludzi. W Polsce choruje na nią 2,9 mln osób, a liczba ta dotyczy tylko zdiagnozowanych pacjentów. Eksperci twierdzą, że drugie tyle może nie wiedzieć, że choruje.

Prof. Zajkowska o twindemii

Najnowsza analiza opublikowana na łamach JAMA Network Open uwzględniła dane prawie 24 tys. osób z co najmniej jedną udokumentowaną infekcją SARS-CoV-2, leczonych w Cedars-Sinai Health System w Los Angeles (USA). Średnia wieku pacjentów wyniosła 47 lat, a 54 proc. stanowiły kobiety.

W przypadku osób niezaszczepionych ryzyko po infekcji było 1,78 razy wyższe, a u zaszczepionych - 1,07. Badania wykazały, że przebycie COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet u osób bez wcześniejszej historii choroby.

- Infekcja sprzyja ujawnieniu się cukrzycy. Zwłaszcza typu 2, ponieważ często przebiega ona bezobjawowo. Człowiek może nie wiedzieć, że choruje, tylko ma lekko podwyższony poziom cukru we krwi – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych WUM.

- Kiedy dochodzi do zainfekowania, organizm przeżywa duży stres, uwalnia się adrenalina, następuje gwałtowny wyrzut cukru. Na tyle duży, że przekracza granice rozpoznania cukrzycy - wyjaśnia.

Z kolei prof. prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie dodaje, że po COVID-19 u wielu pacjentów rozwija się także cukrzyca typu 1.

- Niestety, po raz kolejny sprawdzają się wcześniejsze doniesienia o zdolności koronawirusa do atakowania komórek beta trzustki. Wirus potrzebuje receptora, a takimi receptorami są receptory ACE. Okazuje się, że na komórkach beta trzustki produkujących insulinę, znajdują się te receptory - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie profesor.

Dochodzi do pogorszenia funkcji tych komórek oraz zaburzenia metabolizmu glukozy, co może tłumaczyć, dlaczego COVID-19 przyczynia się nie tylko do powikłań u osób już chorych na cukrzycę, ale także rozwoju tej choroby u pacjentów, u których nie była ona wcześniej zdiagnozowana – dodaje.

COVID-19 przyspiesza rozwój cukrzycy

Z badań wynika, że nawet osoby z łagodnym przebiegiem COVID-19 mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości. Dlatego też eksperci zalecają monitorowanie stanu glikemii u osób, które przeszły infekcję COVID-19, nawet jeśli nie miały wcześniej cukrzycy.

- Może być tak, że zamiast usłyszeć diagnozę cukrzycy w wieku 65 lat, dana osoba z wcześniejszym ryzykiem może – po przejściu COVID-19 – zachorować w wieku 45 czy 55 lat – wyjaśnia prof. Susan Cheng, współautorka badania.

- Obserwujemy obecnie wysyp pacjentów z cukrzycą i przypuszczamy, że jest to efekt pandemii COVID-19. Największy wzrost zauważamy w przypadku cukrzycy typu 1, która jest chorobą autoimmunologiczną – podkreśla prof. Dzida.

- Organizm sam wytwarza przeciwciała przeciwko komórkom produkującym insulinę i je niszczy. Zwykle po różnych wirusowych infekcjach widzi się związek ze zwiększoną zapadalność na cukrzycę. Takim przykładem może być np. wirus świnki (paramyksowirus). To samo obserwujemy po COVID-19 - dodaje.

Kto jest narażony na cukrzycę po COVID-19?

Jak zauważa prof. Czupryniak, na przyspieszony rozwój cukrzycy najbardziej narażone są osoby, które w przeszłości zmagały się z licznymi przypadłościami, które doprowadziły do wzrostu komórek insuliny. Niestety ci, którzy nie mieli do niej skłonności, także mogą chorować częściej.

- Koronawirus SARS-CoV-2 uszkadza komórki produkujące insulinę i może w ten sposób wywoływać cukrzycę. COVID-19 jest ostrym stanem zapalnym, groźną infekcją i osoby, które już wcześniej miały rozwinięty proces autoimmunologiczny prowadzący do wzrostu komórek insuliny, w momencie, kiedy zachorują na COVID-19, mogą szybciej zachorować na cukrzycę – tłumaczy prof. Czupryniak.

- Jednak cukrzyca może być wyindukowana bezpośrednio przez wirus, jak i pojawić się wskutek przyspieszenia procesu, który prędzej czy później doprowadziłby do wystąpienia cukrzycy. Te hipotezy mają potwierdzenie w badaniach - komentuje ekspert.

Ekspert podkreśla, że w Polsce na cukrzycę po COVID-19 narażeni są nie tylko dorośli, ale i dzieci.

- Generalnie wzrost zachorowań na cukrzycę obserwujemy od paru lat. Z informacji udzielonych od pediatrów wiem, że ostatnimi czasy obserwują więcej przypadków cięższego przebiegu cukrzycy u dzieci, które trafiają z nowo rozpoznaną cukrzycą w gorszym i cięższym stanie, niż to się działo przed pandemią. Nie dysponujemy jednak jeszcze dokładnymi statystykami – dodaje profesor.

W związku z tym, że pacjentów z cukrzycą po COVID-19 przybyło na całym świecie, naukowcy zaczęli sprawdzać, w ilu przypadkach infekcja spowoduje przejściową, ostrą insulinooporność oraz czasową cukrzycę.

- Wygląda na to, że w przypadku cukrzycy typu 1 proces nie będzie przejściowy, lecz przewlekły, co oznacza, że będzie doprowadzał do trwałego uszkodzenia komórek beta, w związku z tym trzeba będzie leczyć takich pacjentów, podając im insulinę – tłumaczy prof. Dzida.

Ważnym faktem wynikającym z badań jest także ten, że zaszczepienie przeciwko COVID-19 nie zapewnia ochrony przed rozwojem cukrzycy, jednakże nieco zmniejsza ryzyko. Dlatego naukowcy twierdzą, że szczepienie wciąż jest kluczowe w walce z pandemią i w zminimalizowaniu powikłań u osób z cukrzycą i innymi chorobami współistniejącymi.

- W świetle powyższych wyników badań ważne jest, aby lekarze monitorowali poziom cukru we krwi u pacjentów, którzy przeszli COVID-19, a także u osób, które poddają się regularnym badaniom po szczepieniu. Dzięki temu można wcześniej wykryć cukrzycę i rozpocząć odpowiednie leczenie, co poprawi jakość życia pacjentów i zmniejszy ryzyko powikłań – podsumowuje prof. Dzida.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców