Czy w ciąży można jeść owoce morza i ryby?

Czy owoce morza w ciąży to dobry pomysł? Jakie ryby w ciąży są wskazane, a z których lepiej zrezygnować? Wiadomo, że dieta kobiety w ciąży narzuca na nią pewne ograniczenia. Z drugiej jednak strony, przyszła mama może w końcu wprowadzić zdrowe odżywianie. Kwasy omega-3 znajdujące się w rybach wpływają korzystnie na stan skóry, obniżają ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Kobiety ciężarne powinny jednak zastanowić się przed wprowadzeniem do swojej diety mięczaków, które mogą spowodować zarażenie tasiemcem.

Polecane wideo:

Czy w ciąży można jeść owoce morza?

Pieczona ryba

Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały owoce morza, lepiej radzą sobie na gruncie towarzyskim, mają wyższy iloraz inteligencji...

To, że ryby są zdrowe, wiedzą wszyscy. Jednak nie wszystkie rodzaje ryb i owoców morza powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Ciężarnym odradza się jedzenie dużych ryb, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik i makrela królewska, ponieważ duże ryby zawierają toksyczną rtęć. Rtęćjest szkodliwa zarówno dla kobiety, jak i płodu. 

Toksyczne działanie rtęci polega na uszkodzeniu błon biologicznych, a także na łączeniu się z białkami w organizmie, co negatywnie wpływa na jego funkcjonowanie. Także surowe owoce morza powinny zniknąć z diety ciężarnej. Surowe mięczaki i inne owoce morza mogą spowodować zarażenie infekcjami bakteryjnymi i zatrucia pokarmowe. Spożywanie surowych owoców morza może przyczynić się także do zarażenia tasiemcem.

Czy w ciąży można jeść ryby?

Jedzenie ryb w ciąży przynosi wiele korzyści. Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały owoce morza, lepiej radzą sobie na gruncie towarzyskim, mają wyższy iloraz inteligencji oraz lepsze umiejętności motoryczne i komunikacyjne. Ma to związek z występowaniem w rybach substancji, które wpływają na rozwój nerwowy. Są to tak zwane kwasy omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Ciężarne, które nie chcą lub nie lubią jeść ryb, ale chcą dostarczyć dziecku odpowiednią ilość kwasu omega-3, powinny spożywać olej lniany, orzechy, soję i jaja.

Komentarze (1)
~Klaudia
~Klaudia ponad rok temu

Owszem czemu nie niestety nie każda przyszła mama może przełknąć, bo smaki w ciąży się zmieniają, mnie cofa, dlatego biorę pregnofer dha by wzbogacić dietę w kwasy potrzebne przy rozwoju maluszka.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Czy w ciąży mogę...?
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Czy w ciąży mogę...?
Kuchnia i gotowanie

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby samo zdrowie? Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak okazuje,** o dobrej jakości (...) rybę dzisiaj...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Najgorsze gatunki ryb

Najgorsze gatunki ryb

, m.in. rtęć. I dlatego też łosoś cieszy się ostatnio złą sławą. Czy słusznie? Autorzy pracy „Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka (...) Ryby na polskich stołach Na świątecznym...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

, że spożywanie trunków w czasie ciąży prowadzić może do wad wrodzonych i nieprawidłowego rozwoju płodu. Surowe mięso i owoce morza Nieugotowane, surowe (...) mięso i owoce morza,...

Czy w ciąży mogę...?

Pieczona ryba

Pieczona ryba

Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały owoce morza, lepiej radzą sobie na gruncie towarzyskim, mają wyższy iloraz inteligencji oraz lepsze umiejętności motoryczne i komunikacyjne.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu Odtwórz wideo

Łosoś - bogactwo zdrowych składników Łosoś jest jedną z najchętniej spożywanych ryb na świecie. Wiele osób uważa, że jego jedzenie przyczynia się do poprawy zdrowia. Zawiera przecież mnóstwo witamin, białka i niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Jak kupować ryby i owoce morza?

Mimo iż mrożone ryby i owoce morza są dostępne w każdym supermarkecie, wiele osób decyduje się na kupno świeżych, niedawno złowionych okazów (...) . Niestety, nie wszystkie sprzedawane ryby...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia na owoce morza - fakty i mity

Alergia na owoce morza - fakty i mity

reakcję uczuleniową. Fakt: Osoby uczulone powinny stosować suplementy Ryby oraz owoce morza są źródłem wielu ważnych składników, niezbędnych (...) reakcje alergiczne na kalmary oraz ostrygi. Często...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Ryby na wigilijnym stole Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia (...) trójglicerydów i chronią arterie przed płytką miażdżycową. Jednak ryba...