Czy w ciąży można jeść owoce morza i ryby?

Czy owoce morza w ciąży to dobry pomysł? Jakie ryby w ciąży są wskazane, a z których lepiej zrezygnować? Wiadomo, że dieta kobiety w ciąży narzuca na nią pewne ograniczenia. Z drugiej jednak strony, przyszła mama może w końcu wprowadzić zdrowe odżywianie. Kwasy omega-3 znajdujące się w rybach wpływają korzystnie na stan skóry, obniżają ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Kobiety ciężarne powinny jednak zastanowić się przed wprowadzeniem do swojej diety mięczaków, które mogą spowodować zarażenie tasiemcem.

1. Czy w ciąży można jeść owoce morza?

Pieczona ryba
Pieczona ryba

Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały owoce morza, lepiej radzą sobie na...

zobacz galerię

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska a serce"

To, że ryby są zdrowe, wiedzą wszyscy. Jednak nie wszystkie rodzaje ryb i owoców morza powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Ciężarnym odradza się jedzenie dużych ryb, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik i makrela królewska, ponieważ duże ryby zawierają toksyczną rtęć. Rtęćjest szkodliwa zarówno dla kobiety, jak i płodu. 

Toksyczne działanie rtęci polega na uszkodzeniu błon biologicznych, a także na łączeniu się z białkami w organizmie, co negatywnie wpływa na jego funkcjonowanie. Także surowe owoce morza powinny zniknąć z diety ciężarnej. Surowe mięczaki i inne owoce morza mogą spowodować zarażenie infekcjami bakteryjnymi i zatrucia pokarmowe. Spożywanie surowych owoców morza może przyczynić się także do zarażenia tasiemcem.

2. Czy w ciąży można jeść ryby?

Jedzenie ryb w ciąży przynosi wiele korzyści. Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały owoce morza, lepiej radzą sobie na gruncie towarzyskim, mają wyższy iloraz inteligencji oraz lepsze umiejętności motoryczne i komunikacyjne. Ma to związek z występowaniem w rybach substancji, które wpływają na rozwój nerwowy. Są to tak zwane kwasy omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Ciężarne, które nie chcą lub nie lubią jeść ryb, ale chcą dostarczyć dziecku odpowiednią ilość kwasu omega-3, powinny spożywać olej lniany, orzechy, soję i jaja.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!