Czy wszystkie warzywa są zdrowe? Takie mogą zwiększać ryzyko raka

Lekarze ostrzegają: istnieje rodzaj warzyw, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju raka. Kluczowy jest sposób ich przygotowywania i podawania.

Lekarze ostrzegają. Takie warzywa mogą zwiększać ryzyko rozwoju rakaLekarze ostrzegają. Takie warzywa mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Warzywa a rak żołądka

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety – są źródłem witamin, minerałów, wody i błonnika, który usprawnia pracę jelit i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Jednak sposób ich przygotowania ma ogromne znaczenie. Najzdrowsze są warzywa surowe lub gotowane na parze – w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Problem pojawia się, gdy warzywa są poddawane procesowi marynowania. Już 13 lat temu naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), działającej przy WHO, zwrócili uwagę na związek między ich spożywaniem a wzrostem ryzyka raka żołądka. Badania przeprowadzone przez japoński Narodowy Instytut Badań nad Rakiem potwierdziły te obawy. W badaniu trwającym 11 lat, obejmującym 40 tys. Japończyków, wykazano, że osoby spożywające duże ilości marynowanych warzyw były bardziej narażone na rozwój raka żołądka – szczególnie mężczyźni (1 na 500 przypadków rocznie).

Badacze z wiodących czasopism naukowych takich jak "The BMJ" czy "Cancer Science" oraz z World Cancer Research Fund International również potwierdzili tę zależność. Ich analizy wskazują, że winowajcą może być wysoka zawartość soli oraz obecność związków kancerogennych w gotowych marynatach. Co istotne, zauważono, że podczas gdy świeże warzywa zmniejszają ryzyko raka, te marynowane – odwrotnie – znacznie je zwiększają.

Sok z kiszonych ogórków. Właściwości

Marynowane warzywa to duże źródło soli
Marynowane warzywa to duże źródło soli © Adobe Stock

Nadmiar soli niewskazany

Zależność pomiędzy wysoką zawartością soli a ryzykiem rozwoju raka potwierdzają także inne badania opublikowane w czasopiśmie “Gastric Cancer”, które objęły dane ponad 500 000 osób z Wielkiej Brytanii.

"Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy zawsze dosalali jedzenie przy stole, mieli o 41 proc. większe ryzyko zachorowania na raka żołądka niż ci, którzy nigdy nie dosalali lub dosalali rzadko" - podkreślają autorzy pracy naukowej.

Sól, choć niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może mieć bardzo niekorzystne skutki zdrowotne.

Nadmierne spożycie soli (a dokładnie sodu, który się w niej znajduje) prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie. To z kolei zwiększa objętość krwi krążącej w naczyniach i podnosi ciśnienie tętnicze. Przewlekłe nadciśnienie to z kolei jeden z głównych czynników ryzyka:

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału