Dieta dla cukrzyków typu 2

Cukrzyca typu 2 występuje u około 2 mln Polaków. Jest to choroba przewlekła i nieuleczalna. Wieloletni jej przebieg wiąże się z wystąpieniem licznych powikłań w obrębie narządu wzroku, nerek, serca. Najistotniejszym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2 jest otyłość. Nieprawidłowe odżywianie i brak ruchu przyczyniają się do rozwoju tej choroby, więc odpowiednia dieta, normalizacja masy ciała i wysiłek fizyczny odgrywają zasadniczą rolę w walce z nią.

1. Cukrzyca typu 2

Dieta dla cukrzyków typu 2 odgrywa ogromną rolę w leczeniu tej choroby cywilizacyjnej. Cukrzyca typu 2 jest najczęstszym rodzajem cukrzycy, a jej podłożem jest insulinooporność tkanek. Oznacza to, że ta cukrzyca jest niezależna od poziomu insuliny w organizmie (dawniej nazywano ją insulinoniezależną), bo tkanki nie reagują na nią, są na nią w pewien sposób odporne. Ten rodzaj cukrzycy najczęściej pojawia się wskutek otyłości, rzadziej jako powikłanie chorób takich jak zespół policystycznych jajników (PCOS). Leczenie cukrzycy to początkowo głównie dieta cukrzycowa i zdrowy tryb życia.

Większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się głównie ze spożywaniem 5 posiłków dziennie oraz niesłodzoną herbatą. Jednak warto przyjrzeć się dokładniej diecie cukrzycowej. W gruncie rzeczy może być ona korzystna nie tylko dla diabetyków, lecz także dla zdrowych osób z nadwagą i otyłością – które są przez to zagrożone rozwojem choroby w przyszłości.

Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy

Ryba stanowi znakomitą część zdrowej diety diabetyka, pod warunkiem że jest odpowiednio przyrządzona. Mięso rybne w panierce to bomba kaloryczna....

Polecane wideo:

2. Dieta przy cukrzycy typu 2

Dieta dla cukrzyków typu 2 odgrywa znaczącą rolę w procesie leczenia. Należy ją skonsultować z lekarzem, to on zdecyduje, czy leczenie cukrzycy będzie prowadzone tylko za pomocą diety, czy znajdą zastosowanie także leki przeciwcukrzycowe. Jeśli dieta jest jedyną formą leczenia, posiłków może być tylko 3 dziennie, choć w zależności od innych form leczenia, stosuje się także 5 czy 7 posiłków dziennie.

Zalecenia dotyczące diety dla diabetyków nie odbiegają za bardzo od zaleceń zdrowej diety. Należy unikać soli oraz cukrów prostych zawartych w słodkich, suszonych i konserwowanych owocach, słodyczach i sokach. Niewskazany jest także alkohol. Można z kolei jeść świeże warzywa, ryby i pełnoziarniste produkty - to zalecane produkty w cukrzycy. Szczególnie korzystnymi warzywami są rośliny strączkowe. Tłuszcze zwierzęce są dopuszczalne, ale nie powinny stanowić głównego źródła tłuszczów. Tłuszcze trans są całkowicie zakazane, nie tylko dla cukrzyków, ale również wszystkich osób prowadzących zdrowy tryb życia. Tego rodzaju tłuszcze są wynikiem przemian tłuszczy roślinnych (nazywa się je także utwardzonymi tłuszczami roślinnymi) i znajdują się w żywności wysoko przetworzonej, produktach typu fast food, niektórych margarynach i ciastkach.

Ważne jest, aby chorzy na cukrzycę jedli tyle, ile potrzebują - ani zbyt dużo, ani zbyt mało. Jeśli cukrzyca jest wynikiem otyłości, trzeba zrzucić nadmiarowe kilogramy, ale nie można w tym celu stosować restrykcyjnych diet. Najlepiej skonsultować odchudzanie z lekarzem lub dietetykiem.

Tak naprawdę ogólne zasady współczesnej „diety cukrzycowej” zawierają reguły, którymi powinien kierować się każdy z nas. Są to po prostu reguły zdrowego żywienia.

  • Posiłki należy spożywać regularnie, o mniej więcej stałych porach.
  • Suma przyjętych codziennie kalorii powinna być mniej więcej stała.
  • Osoby z nadwagą i otyłością powinny spożywać mniej kalorii niż dotychczas.
  • Należy dbać nie tylko o ilość spożywanego jedzenia, lecz także o jego jakość – ilość zawartych witamin, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych dobroczynnych dla organizmu substancji.

Cukrzyca typu 2 rozwija się w większości przypadków u osób otyłych i właśnie normalizacja masy ciała jest najważniejszym zadaniem, jakiego powinien podjąć się diabetyk. Często u osób, które uzyskały należną dla ich wzrostu wagę ciała, leczenie farmakologiczne nie jest już konieczne. Dlatego właśnie jest o co walczyć!

Superżywność dla cukrzyków

Owoce te zawierają zarówno nierozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć tłuszcz z organizmu, jak i rozpuszczalny błonnik, który spowalnia proces opróżniania...

Dieta dla cukrzyków to jednak nie wszystko. Formy zalecanej aktywności fizycznej zależą także od możliwości konkretnego pacjenta, ale są nieodzowne. Trzeba starać się regularnie uprawiać jakąś aktywność fizyczną. Wielu osobom pomagają codzienne, niezbyt forsowne spacery. Aktywność fizyczna pozytywnie wpłynie na wagę ciała cukrzyka, a także na jego samopoczucie i zdrowie. Rzucenie palenia jest w przypadku osób chorych na cukrzycę nieodzowne.

Nie należy jednak chudnąć zbyt gwałtownie! Diety „głodowe” nie wchodzą w grę. Utrata masy ciała nie powinna być większa niż 1 kg na tydzień.

Dieta diabetyka powinna być „szyta na miarę”, czyli dobrana indywidualnie dla każdego chorego przez lekarza prowadzącego oraz dietetyka. Musi ona zawierać odpowiednią wartość energetyczną oraz odżywczą. Wartości te są dobierane w zależności od wieku pacjenta, płci oraz aktywności fizycznej (wykonywanej pracy). Zarówno nadmiar, jak i niedobór składników energetycznych jest niewskazany i może być przyczyną kłopotów. Nadmiar przyjętego pożywienia skutkuje wysokim poziomem cukru we krwi, co w dłuższej perspektywie jest przyczyną otyłości, uszkodzenia nerek i narządu wzroku. Przyjęcie zbyt małej ilości jedzenia może być przyczyną hipoglikemii, utraty przytomności i nawet śpiączki cukrzycowej.

Co ma wpływ na cukrzycę typu 2?

Cukrzycę typu 2 nie powoduje jedynie jeden czynnik. Może bowiem ich być nawet kilka naraz, aby doszło do rozwoju choroby. Warto wiedzieć jednak, że nie...

W przypadku diety w cukrzycy typu 2 leczonej dietą i lekami doustnymi liczba posiłków na dobę nie musi przekraczać trzech. Osoby przyjmujące insulinę ludzką powinny jeść 5 razy dziennie, zaś leczenie analogami szybkodziałającymi wiąże się ze spożywaniem 3–4 posiłków.

Węglowodany można podzielić na:

Powinniśmy spożywać jak najmniej cukrów łatwo przyswajalnych, gdyż sprzyjają one wahaniom glukozy we krwi. Ich spożycie wywołuje szybki i duży wzrost cukru we krwi. Nie jest to korzystne – na dłuższą metę wiąże się z powikłaniami zdrowotnymi. Skrobia i inne węglowodany złożone ulegają w przewodzie pokarmowym stopniowemu trawieniu i uwalnianiu. Po ich spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi jest nieduży i powolny – zapobiega to wahaniom glikemii.

Ważny składnik posiłku cukrzyka to błonnik. Błonnik, czyli włóknik, także należy do węglowodanów. Pomimo że jest on węglowodanem, którego organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić, odgrywa w diecie ważną rolę. Nie ulega on trawieniu w przewodzie pokarmowym i nie jest źródłem glukozy we krwi. Błonnik powiększa za to objętość posiłków, dając uczucie sytości, reguluje pracę jelit (zapobiega zaparciom). Dla diabetyków ważny jest fakt, że włóknik wydłuża czas wchłaniania innych węglowodanów z przewodu pokarmowego – przez co zapobiega wahaniom glikemii. Prawdopodobnie zmniejsza także wchłanianie cholesterolu z pożywienia, co ma dla diabetyków kolosalne znaczenie – cukrzyca wiąże się z nasiloną miażdżycą.

Dużo błonnika zawierają produkty, takie jak: otręby i płatki owsiane, suche nasiona roślin strączkowych, marchew, dynia, brokuły, kapusta, jabłka, otręby pszenne, pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału, kasze, ciemny ryż, warzywa. Zarówno diabetycy, jak i osoby zdrowe powinni spożywać codziennie jak najwięcej tych produktów – błonnik sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki!

3. Leczenie cukrzycy typu 2

Początkowo leczenie cukrzycy typu 2 to przede wszystkim cukrzycowa dieta, zdrowy tryb życia i aktywność fizyczna. Pomocne jest także pozbycie się nadwagi lub otyłości, zrzucenie nadmiernych kilogramów wpływa korzystnie na wrażliwość tkanek na insulinę. Leki przeciwcukrzycowe mogą, ale nie muszą być wykorzystywane w terapii. Po jakimś czasie, jeśli cukrzyca nie jest kontrolowana, produkujące insulinę komórki beta trzustki stają się niewydolne, gdyż wytwarzają bardzo duże ilości insuliny przez długi czas, a organizm nie wykorzystuje jej stale. W takim przypadku rozpoczyna się leczenie insuliną, czyli insulinoterapię.

Magdalena Kolska, 3 miesiące temu

Bibliografia

  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4

Dieta w cukrzycy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta pozwalająca odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi. Co powinni jeść (...) diabetycy? Dieta dla cukrzyka powinna...

Dieta w cukrzycy

Jadłospis w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 jadłospis jest równie ważny, jak przeciwcukrzycowe leczenie farmakologiczne. Dieta cukrzycowa typu 2 wpływa bezpośrednio na poziom (...) odpowiednia dieta pozwala utrzymać prawidłową...

Dieta w cukrzycy

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

poniżej 70 mg/dl. Najczęściej hipoglikemia zdarza się cukrzykom. Dlaczego? Przyjmują oni leki obniżające poziom cukru. Jeśli zażyją zbyt dużą dawkę (...) przez cukrzyków. Głód, osłabienie i ból głowy, czyli typowe...

Dieta w cukrzycy

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Zdrowa, zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia cukrzyka. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, takich samych (...) , jakie obowiązują ludzi zdrowych. Więcej na ten temat...

Dieta w cukrzycy

Dieta odchudzająca a cukrzyca

Dieta odchudzająca a cukrzyca

Czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest otyłość brzuszna. Dzieje się tak dlatego, że wzrost wskaźnika masy ciała (BMI - body mass index

Dieta w cukrzycy

Dietetyczne pułapki

tych chorób. Dieta oparta o prawie samo białko i tłuszcze jest dla Ciebie groźna. Warzywa i owoce w cukrzycy Chociaż warzywa i owoce są niezbędnym (...) się w cukrzycy, natrafić możesz na wiele...

Dieta w cukrzycy

Dieta odchudzająca dla cukrzyków

ilością tłuszczu w celu normalizacji masy ciała. Menu dla cukrzyka Dieta odchudzająca w podwyższonym poziomie cukru ok. 1200 kcal. DZIEŃ 1 Śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego (80 g), posmarowane margaryną...

Dieta w cukrzycy

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby